0
0
0
s2smodern

Приключи третото издание на Discover.Vino World, което намери свой нов дом в зала 6 на НДК. За протокола и тези, които не успяха да присъстват, изложението-дегустация се проведе на 10 и 11 май и бяха показани над 500 вина от цял свят, включително по-неочаквани страни-производители като Молдова, Армения, Израел и Турция.

Имах честта и удоволствието да съм зад щанда на Marques de Murrieta и да разказвам на хората за едни от най-вълнуващите вина от Риоха, включително бутилка Виура 1986 – единственото бяло вино от Испания със 100 точки от Робърт Паркър след невероятни премеждия. Какви? Двайсет и една години в американски дъб и близо 6 години в бетонен съд. Впечатляващо винено преживяване, много трудно сравнимо дори с дегустираните стари реколти на бели вина, които сте опитвали.

Разбира се, имаше много коментари за цената му, за мотивацията да се отвори такава бутилка и за това колко по-хубави са си нашите вина по отношение на цена-качество – сравнение, което в такъв контекст винаги ще остане странно за мен, защото се опитва да приравни различни неща. Как познаваш себе си, ако не си част от света, а си си по-хубав изначално? Като жабата от вица – „Обикновено съм бяла и пухкава, ама днес какво ми стана…?“ (не можах да се сдържа и да не ви го разкажа). Имаше обаче, много технолози, които очевидно не мислеха така и си дегустираха, защото за 2 дни в София виненият свят беше подреден на 50 маси – удобно и тематично. Най-добрата новина винаги остават новите лица - хората, които са отворени и щастливи да опитат нови вина. Тази година отново открих такива и затова Discover.Vino World ме накара да се усмихна.

Истината е, че имах много малко време да опитам вина от останалите маси на изложението, затова ще се въздържа от коментари и препоръки, но едно е ясно. Изложението има нужда от майсторски класове, за да се развива и расте като формат. Несъмнено това е един от най-интересните аспекти на Divino.Taste през ноември.

В размисли и страсти времето лети, затова е важно да си отбележите следните дати в календара: 24 и 25 април 2020. Тогава отново ще се видим на Discover.Vino World 2020.