0
0
0
s2smodern

...трябват и няколко мастър класове на BIWC 2016

Освен впечатляващата бройка Masters of Wine (цели четирима!), които ще журират на юбилейното пето издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC), непосредствено след празника на българската писменост, организаторите са подготвили и впечатляваща програма с майсторски класове и лекции за всички ученолюбиви посетители.

Какво може да очакват всички жадни за знания накратко:

  • Ако още не сте се запознали с програмата, на нас се пада честта да ви информираме, че тази година Еносиасти ще споделят с вас опита си на тема „Как да общуваме с медиите във винената индустрия”. Елена Нейкова ще е лектор на „Говорещият с медии”, а ако вие искате да сте „Слушащите с интерес”, може да се запишете за нашата презентация на 29 май от 16:15 ч. Ще се опитаме да обобщим кои са най-честите грешки в комуникацията между изби и медии и как да създаваме трайни (поне добри, ако не приятелски) отношения, с хората, които имат възможност да влияят положително върху имиджа ви пред широката публика.
  • В рамките на мастър класовете може да почерпите от знанията на Янис Каракасис, MW и неговата лекция „Санторини – В името на любовта – Асиртико (стилове и тероар)” и да дегустирате едни от най-вълнуващите вина от местния за вулканичния остров сорт Асиртико.
  • Класовете продължават с още един митично сложен за разбиране и усвояване сорт – Пино ноар. Робин Кик MW ще е секундант на „Дуелът на Пино Ноарите: Бургундия срещу Балканите”, доста смело, сравнявайки Бургундската класика с Балканските ѝ съперници. Незаменим ли е френският Пино ноар или и Балканите има какво да дадат на света? Този път отбивките ни водят по родните земи…
  • Останалите мастър класове също са посветени на Балканите. Константинос Лазаракис, MW и председател на BIWC ще ни върне назад във времето със „Златните съкровища на Балканите – ретроспекция на вината, носители на Гранд Трофеи и Трофеи на BIWC” и ще ни срещне с вината победители от предходните четири издания на конкурса.
  • Изключително вълнуващ за почитателите на новото и недокоснатото от комерса е класът „Непознатите Балкани – винено пътешествие в Сърбия, Хърватска и Македония”. Цели трима лектори от региона ще ни срещнат с вината от нашите съседки. Съвсем явно тази година всички vinski putevi (пардон) водят към Балканите…

Фестивалът ще ни срещне и с неочаквани лица като Кеничи Охаши MW – единствения японски Master of Wine и Даниел Пасалич, топ специалист от Швеция, които ще ни разкажат повече за спецификите на тези екзотични за нас пазари. Очакваме да разберем и има ли почва в България за професионалното винено образование. Тезата ще защитават Едуард Куриян, Димитър Николов и Александър Скорчев от Wine and Spirits Academy Bulgaria.

Още за програмата на фестивала може да научите от тук, както и да закупите билети за вълнуващите ви класове и лекции. Допълнителен стимул за участие е и наградата, очакваща един lucky winelover, който ще сподели с (надяваме се) любим човек уикенд пътуване в Uva Nestum Wine & Spa в Гърция (ако българските превозвачи и гръцките фермери позволят). Всеки може да изпробва късмета си срещу закупен билет за BIWC 2016.

На почитателите на игрите на късмета – наслука!

На избите участници – успех!

На организаторите – търпение!

А на всички, които още не са решили дали да дойдат – елате да ви споделим как преодоляваме страха от говорене пред публика с жокера да минете през дегустационната част на фестивала преди лекцията ни:)