0
0
0
s2smodern

Субективно за обективността

Не съм по селфитата, но пък и аз бях там като съдия, а в допълнение, като медиен партньор на събитието, Еносиасти са длъжни да ви предложат един малко по-задълбочен анализ на реалността.

Конкурсът и оценките

Основна критика при този тип оценяване е, че заради организацията на дегустациите, конкурсите масово награждават вината „бомби“, докато деликатните, фини вина и по-“food-friendly” вината според мнозина остават незабелязани. Така изглежда листът за оценяване на вината на CMB:


©Concours Mondial de Bruxelles 2016

Сборът на точките в добрите случаи води до медал:


©Concours Mondial de Bruxelles 2016

Така най-общо казано, едно Пино ноар трудно може да получи същата оценка за интензивност на аромат и вкус, както една Сира. Ако и двете са качествени, добре балансирани вина, първото вероятно ще има поне 2 точки по-малко от второто.

Панелите от дегустатори са разделени на групи от по петима, като в трите дни на конкурса всеки панел дегустира близо 150 вина. Докато дегустирате след прострелката или т. нар „калибриране“, единственото, което знаете за вината, е тяхната реколта (ако има упомената такава).

В някакъв момент неизбежно се питаш не би ли било по-честно някой, който има 30-годишен опит с Бордо да оценява само Бордо или експерт по Пино ноар да дегустира всички вина от сорта? Тогава обаче, тези експерти няма да оценяват вината единствено въз основа на техните качества. Те биха ги оценили на базата на всичките си знания по темата, което ще ги отдалечи от целта – да дадат представа на средностатистическия любител дали една бутилка от 10 евро е по-добра от друга.

Друга основна критика е, че подобни конкурси награждават голям процент от вината с медали, но пък е вярно и разсъждението, че малко изби биха участвали многократно в конкурс, който изглежда, че недооценява вината им. В нашия строен панел с председател от Испания и жури от Япония, Франция, Италия и България, едва раздадохме 10-тина сребърни медала за три дни, затова ми се иска да вярвам, че бяхме честни и сдържани в оценките си. Все пак вината са предназначени за глобалния пазар и този микс от дегустатори е единственият начин да има някаква географски достоверна обективност.

Някой би вдигнал ръка с думите „Е, да, ама на Декантер не е така. Вината се обсъждат в панела“. Различните панели на CMB обсъждаха вината в различна степен – някои бяха по-разговорливи от други, но дискусиите пък неизбежно водят до съмнение в собствената ти оценка и това, което си усетил в чашата, особено в компанията на сериозни експерти и доминиращи характери. В крайна сметка имаше много уверени експерти, които не разпознаваха двете еднакви вина, предлагани всеки ден (практика, измерваща качество на оценяването) или бяха диаметрално далеч в предположенията си относно вината, които се дегустираха, след като виждаха резултатите. Та, както казва Томас Констенобъл, смирението е движеща сила.

Заключението е, че сляпата дегустация е най-искрена, a CMB е еквивалент на демокрацията – много нечестна система, но все пак най-добрата, с която разполагаме. След няколко дни раздаване на оценки, което ми е неприсъщо, разбрах, че съм взискателен и търпелив дегустатор, на който така и не се отдаде възможност да възнагради някое вино с Голям златен медал.

VIP Tasting и организацията

Mедийните партньори на събитието имаха невероятната възможност да се докоснат до процеса на дегустация на тихи и пенливи вина и бекстейдж организацията на цялото събитие.

Тук държа да отбележа, че Съюзът на енолозите се справи невероятно добре със задачите по обслужване на събитието. Не съм виждала по-безупречна организация. Водата ти свършва, поглеждаш към бутилката и вече имаш нова. Плювалникът ти се пълни и вече някой е застанал зад теб и го сменя – абе, call it magic!

Невероятни бяха и студентите от УХТ Пловдив – не мисля, че имаше панел, който да не се снима със сервитьора си на последния ден от дегустациите, а пък аз тайно се надявам, че мотивирах едно момиче да опита да стане сомелиер...

Хората

Хората са най-непредсказуемият и прекрасен фактор на такова събитие. Добрата новина е, че се запознаваш със страхотни професионалисти от цял свят и откриваш нови приятели. Странно беше, че събитието ме срещна и с много български технолози в неформална обстановка, с които съм сигурна, че иначе не бих успяла да се запозная в рамките на няколко години, въпреки че всички сме в България.

Не липсваха, разбира се, и типично „български” моменти. Като съдия няколко пъти ми бе зададен въпросът „Как се уреди?“ от хора в бранша. Все още не може да допуснем, че може пък да си свършил нещо смислено в живота си и някой, някога да го е оценил. С други думи, има върху какво да работим и можем да започнем с уважението едни към други. Все още сами успяваме да се саботираме и да не се радваме напълно на това, което ни се случва.


©Concours Mondial de Bruxelles 2016

В един от дните организаторите поканиха петима дегустатори на сцената и казаха: „Ето, според нашия статистически анализ, това са хората, които системно са дали най-точни оценки. Моля, разберете, че това, че не сте на сцената не означава, че и вие не сте добри дегустатори.“ Разбира се, това е момент, в който всеки си гледа в обувките, диша дълбоко и си казва, „Нищо, аз пък съм много приятна компания.“ Все едно. Замислих се, ако измежду тези петима имаше български съдия как щеше да реагира залата? Щяхме ли да станем на крака и да аплодираме (все пак бяхме критична маса с нашенско ДНК и мнозинство заедно с персонала) или щяхме да мълчим и да си кажем „Този/тази пък, дето онзи ден ми говореше глупости за едно вино, а аз го знам… дрън, дрън, дрън.“ Иска ми се да си мисля, че щеше да се случи първото.

Резултатите

Резултатите за българските изби са изключителни - 109 медала, 4 от които Големи златни за:

  • Korten: Natura Mavrud - Rubin 2014, Domaine Boyar International
  • Leva: Chardonnay - Dimiat - Muscat 2015, Vinex Slavyantsi AD
  • Salla Cabernet Franc 2013, Salla Estate Ltd.
  • Stallion Classic 2012, Angelus Estate S.A.

Всички резултати може да намерите тук, като филтрирате по страна и каквото друго ви вълнува.

На печелившите, честито! Голяма част от наградените изби до момента не бяха участвали на този конкурс. Радвам се, че го направиха с рекорден брой проби. След три дни дегустиране на вина от цял свят е ясно, че не трябва да ни липсва самочувствие и, както си знаем, ни остава да поработим върху маркетинга.

Скоро CMB и Probegex организират три промоционални събития за наградените български вина, които ще бъдат представени пред търговци и журналисти:

  • 15 юни в Брюксел;
  • 16 юни в Хага;
  • 23 юни в Рим.

Избите, които се интересуват от участие в тези събития, трябва да се свържат с организаторите възможно най-скоро.

Резултатите включват също: повече винени приятели на България по света, повече ценители на местните ни сортове и много, много по-голям смисъл да има марка и организация зад българското вино! Concours Mondial de Bruxelles 2016 беше изключително преживяване. Такива неща не се случват всеки ден, но когато се случат, трябва си истински благодарен. CMB 2017 ще се проведе във Ваядолид (Valladolid), Испания. Hasta la vista, amigos!

Дотогава можем да се радваме на спомени от това видео:


Souvenirs from the Concours Mondial de... by concoursmondial