0
0
0
s2smodern

Благодарение на поканата на организаторите имах удоволствието да посетя националния конкурс „Сомелиер на годината 2016“ в частта му за дегустации и избор на „Вино на годината 2016“.

Вината се състезаваха в 16 категории и бяха представени на отделни групи от кандидатите за „Сомелиер на годината 2016“, което беше отлична възможност да си поговориш за вино с дузина сомелиери в рамките на два часа.

Ето и един личен фаворит - Калоян Попов, студент III курс специалност „Хотелиерство и ресторантьорство“ в УХТ Пловдив, който участва в конкурса за трета година. Намира професията за интересна и перспективна и освен да говори за вино, умее да слуша и се вълнува от мнението и усещането на дегустиращия - ненатрапчив, предразполагащ към разговор и предлагащ отлични препоръки. Хоп един Like!

Колегата му Илиян Петракиев от УХТ Пловдив е „Сомелиер на годината 2016“ с подгласници Живко Енчев и Йордан Адолфов. Честито на спечелилите и нека всички участници се мотивират да стават все по-добри в професията си!

По впечатление на изложителите три дни за излагане на вината са много продължителен ангажимент и биха искали да видят повече ресторантьори и нови лица като част от посетителите. Важно е да се обърне внимание на препоръките им, защото те са фирмите, решили да подкрепят конкурса в контекста на значителната конкуренция в сферата на винените събития през годината. Тъй като спонсорите също са важни, с радост забелязах, че Devin продължават да маркетират Devin Air като деликатен продукт, достоен за представяне от сомелиери и са подкрепили националния конкурс.

Като любител се срещнах с няколко предизвикателства, които са лесно преодолими, но си струва да не бъдат казус за състезание, фокусиращо се върху сервирането на вино. Чашите бяха неподходящи за дегустация, подливаха много и липсваха салфетки. Плювалниците и тук бяха малко, а идеята беше на масите за избор на „Вино на годината 2016“ човек да дегустира заедно със съответния отговорен сомелиер. Покривките бяха черни и при липсата на добра естествена светлина младите сомелиери говореха за цвета на виното с цялото си въображение. Може би положителното тук е, че такива предизвикателства не липсват и в ресторантите ни, но важното остава вината и сомелиерите да могат да блеснат.

За да не кажете „ту му млякото горещо, ту пък друго нещо“, оставям най-доброто за финал и бързам да кажа колко щастлива съм, че този конкурс вече има традиции и продължава да стимулира развитието на сомелиерите ни. На тези млади професионалисти им трябва много практика и подкрепа от всички в индустрията, защото те са хората в постоянен, личен контакт с консумиращите вино и са сред най-значимите посланици на винената култура. Четирите нива на проверка на знанията и уменията на кандидатите на конкурса са отлично начало за избралите тази професия и търсещи предизвикателства. Тяхното ниво е представителна извадка на ресторантьорския бизнес у нас, който трябва да намери сили да инвестира в персонала си, за да бъде съвременен и печеливш.