0
0
0
s2smodern

Pass me the Bellini, darling!

От рано се подготвяме за двойния празник, като ви предлагаме да преживеете 14-ти февруари в закачливата компания на пенливото вино и прегръдката на само цвят червен. Петте ни семпли, но стилни предложения за омаен Свети Валентин/Трифон Зарезан плюс един бонус за по-напредналите ще ви напомнят защо е важно да се обичате.

По това време на годината често си задавам въпроса "Защо пък не Венеция?" Тъкмо няма да има туристи. Досещам сe за любими места като тези:

…и след това си казвам, о, snap out of it, точно по това време е карнавалът, тоест няма никакъв шанс да си починеш и да изпиеш едно Bellini, докато гледаш отраженията на гондолите във водата.


© Bellini Canella

Коктейлът Bellini e измислен в периода 1934-1948 (ако решите да послушате Wikipedia) от Джузепе Чиприани - създател на Harry's Bar във Венеция. Несъмнено това бил един доста труден период за страната, в който, обаче, италианците не са загубили желанието си да се радват на вкуса на живота, независимо, че нито белите праскови, нито просекото (основните съставки на коктейла) са били приоритет. Коктейлът бързо се превърнал в класика в и извън Италия и е затворен в бутилка през 1988 г. от Canella, за да бъде достъпен в най-автентичния си вид. Bellini съдържа едва 5% алкохол и след като опитах този микс на нектар от праскови и Prosecco в бутилка, се замислих дали има такова нещо като био коктейл? Без консерванти, добавени аромати или захар, но с миниатюрни парченца праскова и страхотен аромат. У нас можете да го намерите онлайн на apollowine.com и в магазините CASAVINO.

Ако Ви се намират бели праскови и хубаво Prosecco, можете да опитате и сами, но при мен никак не се получава и мога единствено да разчитам на добри бармани. А ето и рецептите:

Bellini

Съставки

4 праскови (сок от праскова)
4 части Просеко

Как се прави

Обелете и пюрирайте прасковите, прецедете ги и изстудете сока в хладилника. Налейте сместа в чаша тип „флейта” и досипете любимото си Просеко (съотношението на нектара от праскови към просекото трябва да е 2:1). Можете да добавите 20 мл. захарен сироп и няколко капки сок от малини, ако желаете.

Sparkling Pomegranate Punch

Съставки

3 с. л. захар
250 мл сок от нар
2 бутилки пенливо вино
180 мл десертно вино
2 портокала
225 г ананас на кубчета
60 г зърна от нар
лед


©domussticated.com

Как се прави

Разтворете захарта в сока от нар с упорито бъркане в купа за пунш. Добавете пенливото и десертното вино по ваш избор, последвани от резените портокал, ананас и зърна нар. Сервирайте върху кубчета лед и с искрящ поглед.

Rouge 75

Съставки

2 спирали от портокал
2 малини
30 мл захарен сироп (1 част вода, 1 част захар)
45 мл джин
30 мл охладено шампанско
лед


©Frances Janisch

Как се прави

В шейкър разклатете 1 портокалова спирала, малините и захарния сироп. Добавете леда и джина, разклатете добре. Налейте в охладена чаша за Мартини и добавете шампанско. Декорирайте с портокалова спирала. Консумирайте с удоволствие и мярка!

Love Cocktail

Съставки

2 части пенливо вино розе
1 част ягодов ликьор
ягоди


©freixenetusa.com

Как се прави

Поставете цяла ягода на дъното на чаша тип „флейта”. Налейте ягодовия ликьор в чашата и допълнете с пенливото вино. Лесно е. Почти като влюбването...

Red Ribbon

Съставки

1 с. л. Aperol
2 с. л. сок от червен портокал
пенливо вино
портокал


©isinginthekitchen.com

Как се прави

Смесете Aperol и сока от червен портокал в шейкър. Изсипете в чаша, допълнете с пенливо вино и декорирайте с резен портокал. Ням!

...и бонуса за по-напреднали (в изкуството на онлайн пазаруването). Елементарен, но визуално въздействащ коктейл:

Wild Hibiscus

Съставки

1 цвят от див хибискус (в сироп)
шампанско


©helloglow.co

Как се прави

Поставете цвета от хибискус на дъното на чаша тип „флейта”. Добавете любимо шампанско или пенливо вино. Воала! Екзотично, семпло, болезнено естетично.

(Цветът от хибискус е ядлив. След като приключите с напитката и приключенският ви дух е на максимума си, може да опитате. По последни данни цветът е сладък, леко хрускав с вкус, наподобяващ ревен и малина). Ако ви липсва цвят от хибискус под ръка, винаги план Б остава чаша вино!