0
0
0
s2smodern

Програма на винените събития за февруари 2016 г.

Февруари е инспириращ месец за всички влюбени и недолюбени. Едните - усмихващи се глупаво под камари плюшени мечета и червени рози, другите – търсещи утеха от д-р Зарезан и предпочитания му метод на течнолечение. Ако все още не сте се ориентирали в пространството, подбрах няколко тематични събития из България, в рамките на които ще може да отдадете заслужена почит на съответния празник. Макар и къс, февруари предлага удовлетворение с дебело подплатената си програма от любов и вино.

Какво предстои:

Базар на изкуствата „Изкуство, вино, любов и шоколад", София
5-7 февруари

Традиционният (трети поред) базар „Изкуство, вино, любов и шоколад" се провежда следващия уикенд в Овалната зала на Гранд хотел „България" в столицата. В рамките на събитието и по обещания на домакините очакваме много влюбени двойки в комбинация с уникални ръчно-изработени бижута, шоколадови изделия и вино за разкош. Ако още не ви са ви заболяли зъбите от сладост, хващайте любовния влак за центъра. Всички, търсещи бързо удовлетворение, ще могат да се регистрират за т. нар. speed dating (бързи срещи) в последния ден на базара – сигурна съм, че опашката от принцове ви чака от под опашката на Коня. Повече за ивента може да прочетете тук.

Фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд”, Мелник
6-7 февруари

Руйно вино, подбрани мезета и богата фолклорна програма ще се леят между 6 и 7 февруари в Мелник. Гостите на гр. Мелник през двата фестивални дни ще имат възможността да дегустират и да дадат своя глас за виното, което им хареса най-много. Не забравяйте: Купуването и продаването на гласове е престъпление, но умерената консумация е напълно законна! И не викайте на жена си на връщане по магистралата – по-добре бавно, отколкото да ви слушаме по Нова. Вижте повече за Фестивалa на мелнишкото вино „Златен грозд” тук.

Празник на боговете на виното в с. Илинденци
6 февруари

Село Илинденци и неговите гости ще посрещнат боговете на виното с празничен водосвет и зарязване на лозята. Всички ще имат възможност да се насладят на традиционната Керацуда, произвеждана по поречието на Струма. Вълнуваме се кой ще получи награда за най-добро вино и ще бъде избран за Цар на виното под съпровода на фолклорна музика.

Празник на виното, Първомай
6 февруари

Още един приятен народен и ежегоден празник на виното ще се проведе в Първомай на площада пред читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894 г.”. Гостите ще станат свидетели на конкурсна част с местни вина и свирнята на цели два фолклорни оркестъра. Сърцето ми играе.

Празник на Добруджанското вино 2016, Варна
7 февруари

Ако още не сте се възползвали от зимните намаления, Мол Варна предлага уникалната възможност да комбинирате шопинг с домашно добруджанско вино. Не съм убедена колко полезна за джоба е комбинацията алкохол и магазини, но ако не сте с широки пръсти, а по-скоро с жадни гърла, 7 февруари е вашият ден. Празникът на добруджанското вино ще ви събере със самодейни състави от региона, които ще се представят с домашно вино и фолклорна програма. В рамките на събитието ще се проведат два конкурса - за вина от типични за региона на Добруджа сортове и за вина от европейски сортове грозде. За да не дегустирате на гладно, изложбата-базар „Зимна трапеза” ви предлага традиционни домашни ястия, включае погачи, пити, мезета и сирена. Входът е свободен, може да заделите за едни ботушки после!

Трифон Зарезан в Южен Сакар
13 февруари

Тази година по-голямата част от винарските изби около Харманли, Южен Сакар, ще отбележат Трифон Зарезан на 13 февруари с водосвет на лозята, ритуално зарязване и последваща почерпка с програма в самите изби. Само гости с покани ще могат да присъстват на тържествата в Тера Тангра, Малката Звезда, Винарна Братанови и Тракийско вино, а в Кастра Рубра ще отворят врати за всички любители на виното.

Трифон Зарезан във Вила Мелник, Хърсово
14 февруари

Ето едно събитие, което е много вероятно дори ние да посетим, тъй като любезните домакини от Вила Мелник ни обещаха куп изненади. Подготвили сме се за зарязване на лозята, фолклорни групи от региона, фермерски базар и интересни турове на избата. Докато сте в красивия Мелнишки регион, не пропускайте възможността да посетите и част от другите изби, като използвате новия приятел на всеки винен турист – безплатно разпространяваната карта на винените маршрути в района. Нашата мечта избите от даден район да отварят вратите си заедно през почивните дни се сбъдна, затова в Wine Weekend активно подкрепяме събитието! Повече за него може да откриете тук и не забравяйте да ни потърсите около щанда с кебапчетата, ако решите да се озовете на празника лично.

Поетична вечер „Любов и вино. Вино и любов”, София
14 февруари

През целия февруари литературен клуб „Перото" в НДК посвещава дейността си на любовта и литературата със специално подбрани заглавия на книги и събития. Инициативата „Кажи с книга ”Обичам те!” се подкрепя от Катаржина Естейт. Денят на влюбените - 14 февруари, е посветен на поетичната вечер „Любов и вино. Вино и любов” с начало 22:00 ч. в зала 1 на НДК.

Арт салон „Любов и вино“ 2016, Русе
28 януари – 25 февруари

Цял месец всички гости на Русе ще имат възможността да посещават различни културни мероприятия в рамките на Арт салон „Любов и вино“ в историческото Доходно здание в центъра на града. Избирайте между изложби, кино прожекции, представяния на книги и неминуемата чаша вино. Цялата програма може да разгледате тук.

Винария, Пловдив
24-28 февруари

Макар и да не сме сигурни какво точно се случва с Винария напоследък, Международното панаирно градче в Пловдив и тази година ще е домакин на виненото събитие за 24-ти пореден път. Винария е отворена между 24 и 28 февруари. Правете бърза обиколка на залата и предлагаме да се срещнем в някой от доста по-уютните и разнообразни вино барове под тепетата – Vinopolis или Vino Culture.

We are holding out for a hero!