0
0
0
s2smodern

Миналата седмица спретнато еносиазиран екип се забърза към нашите приятели от магазин Vino Orenda, за да присъства на кратко представяне на бутикова изба Марян (Maryan) и вината им, заради които бързането в час пик си заслужаваше.

Няколко клаксона и две пешеходни пътеки с риск за живота по-късно хвърляме поглед върху труда на избата, лицата и историята зад нея.

Факти

Избата е проект на Светла и Илия Иванови, които през 2010 г. решават да трансформират любовта си към виното в нещо повече. Резултатите не закъсняват и първата реколта на изба Марян се появява на пазара през лятото на 2012-та, а тази година можете да опитате и новите им вина с обновена визия и още повече увереност. Капацитетът на винарска изба Марян е 50 000 бутилки годишно, като в момента се реализира около половината от него.

Локация

Избата се намира в с. Марян в Еленския Балкан, на около 40 км. от Велико Търново – чудесен повод да си направите винен тур в една особено красива част на България. Със сигурност ще си припомните откъси от историята на страната ни, тъй като имената, носени от вината на избата са свързани именно с нея, а правилото виното да разказва добра история е спазено с лекота благодарение на избора на място за изграждане на избата.

Малко история

Село Марян има богата история, свързана с дъщерята на Цар Иван Александър – Кера Тамара (наричана още Мара или Хубавата Мара), която е и сестра на Цар Иван Шишман – последният български владетел на Второто Българско Царство. Впоследствие историята ни става значително по-мрачна, но вината на избата и разказите зад тях ви дават повод да си припомните нашите царе, обичаи и позабравена слава. Ние със сигурност ще си отбележим с. Марян на картата и ще ви информираме за впечатленията си, когато стигнем там.

Вино

В портфолиото на изба Марян може да откриете Kera Tamara Совиньон Блан, Kera Tamara Шардоне, Sense of Tears Розе, Queen Elena Кюве и Ivan Alexander Гранд Кюве.

Розето Sense of Tears на Maryan, реколта 2011 спечели сребърен медал на Balkans International Wine Competition миналата година, но знаете, че ние сме не само лесно раними романтици, а и ревностни позитивисти, затова им пожелаваме все повече награди и широко популяризиране на вината им.

Имахме възможност ексклузивно да дегустираме и Ivan Alexander, Grande Cuvée, 2011, което се очаква да излезе на пазара в края на месец април. Вината на избата можете да намерите във Vino Orenda, Casa Vino и някои ресторанти.

За десерт сме си оставили няколко интересни въпроса, които да зададем на място в избата. Ето защо предстоящото лято е нещо, което чакаме с нетърпение. Скоро ще може да откриете нови винени дестинации и поводи за винен туризъм на виртуалните ни страници в акомпанимент, разбира се, на личните ни усещания и преживявания FYI.