0
0
0
s2smodern

Да надхвърлиш очакванията с лекота!

Песента “ay, ay, ay, a-a-ay, canta y no llores…” не излезе от главата ми по време на цялото пътуване. В спорадичните ми и кратки моменти на спокойствие още една песен неминуемо изскачаше в съзнанието ми - “Tequila-a-a! Та-та-та-та-да-та-та-та!”, защото някой все си я тананикаше тихичко или просто изкрещяваше “Текилаааа!” и всичко приключваше. Но нека цитирам точните думи на Спиди Гонзалес: "¡Ándale! ¡Ándale! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! Yeehaw!". И така, след като спомените ми станаха малко по-reposados, се получи много весела история за едни от най-емблематичните напитки и конкурси в света.

Мястото

Spirits Selection 2016 by Concours Mondial de Bruxelles се състоя в Текила, Мексико. Ето и едно кратко обобщение с вкус на агаве, история и обяснение защо градът Текила е това, което представлява днес…

През 1758 г. Хосе Антонио де Куерво и Валдес (José Antonio de Cuervo y Valdés) (може да се чували за него или да си представяте името му изписано с готически шрифт) получава позволение да отглежда агаве за производството на вино “мескал” (текила). По-късно, през 1795 г., испанският крал Карлос IV връчва на Хосе Мария Гуадалупе де Куерво и Монтаньo (José María Guadalupe de Cuervo y Montaño) първия лиценз за разпространение на вино “мескал” извън района на Нуева Галисиа.

Около 200 години по-късно, Арасели Росалдо (Araceli Rosaldo), понастоящем Директор Промоции и Връзки с обществеността, но преди това само едно младо момиче, тепърва започващо работа за компанията, казва на Хуан Бекман Видал (Juan Beckmann Vidal), Президент на компанията: “Господине, трябва да отворим врати за широката аудитория.”

Той дълго време успешно я игнорира, но накрая не издържа и я моли да подготви бизнес план, който да бъде представен на Борда на директорите. Тя го прави, той го представя, а отговорът на борда е: “Много хубаво, но не. Ние сме в бизнеса с текила, а не в туристическия бранш”. Хуан Бекман Видал контрира (ето я уловката): “Вие може да ми кажете какво да правя с парите на компанията, но не може да ми кажете какво да правя със собствените си средства!”

Шапки долу! Ето защо, едва две десетилетия по-късно Текила разполага с невероятния хотел Solar de las Ánimas, зала за събития, наречена Hacienda el Centenario…

… и влак (Jose Cuervo Express), който пътува през полетата с агаве, простиращи се между Текила и Гуадалахара. Скоро се планира увеличаване на капацитета, като в момента годишно се посрещат 250 000 туристи. Всъщност, единственият начин да придобиете автентична представа за текилата като напитка е да посетите и усетите мястото лично.

Jose Cuervo бяха безапелационен пример за гостоприемство…

… като в програмата ни бяха включени и много други достойни за внимание дистилерии, в това число Herradura

Sauza, Lunazul и Patron като всяка ни показа по нещо различно.

Въпреки това един донякъде по-нов (макар и 130-годишен) и по-малък производител ме впечатли най-много. Името на дистилерията е San Matias и единственото, което ти е необходимо, за да разбереш колко специално е това място е един 30-секунден разговор с техния Изпълнителен директор Кармен Вияреал (Carmen Villarreal). Може да видите защо във видеото по-долу, както и да научите повече за производството на текила:

Конкурсът

Spirits Selection е част от Concours Mondial de Bruxelles от 1999 г., а това е 4-тото издание, в което конкурсът се провежда като самостоятелно събитие. Всички съдии, оценявали високоалкохолни напитки в различни издания твърдяха, че новият формат е подобрение. Склонна съм да се съглася, дори и това да беше първият ми път, тъй като Текила едва ли би била избрана за локация на конкурса в противен случай.

Като цяло форматът е сходен с този на винения конкурс с една съществена за мен разлика. Форматът е по-ненатоварващ, тъй като всички проби остават пред теб през цялото време и няма натиск бързо да се премине към следващия флайт. Разбира се, причината за това са по-малкото проби за дегустация и това, че отделните флайтове са структурирани различно като 12 е максималният брой проби, но е възможно да имаш и само 3 в една група. Общият брой дегустирани проби за ден е 35 вместо 50, но това си остава физическо предизвикателство, което изисква дисциплина, концентрация и хидратация. От теб зависи в какъв ред ще дегустираш пробите, стига да не объркаш номерацията им при оценките.

Организацията беше отлична, с което лесно се свиква, но със сигурност трудно се менажира. Опитът на Филипо Балдан и обратната връзка, която той търсеше от участниците, както и двамата сервитьори и един преводач на всяка маса бяха повече от достатъчни, за да осигурят безпроблемната ни работа.

Съдиите

Съдиите са… професионалисти, занимаващи се с уиски, ром, джин, коняк и бранди, кашаса, писко, текила и мескал. Изключително приятни хора с колективно брилянтно чувство за хумор. Голяма част от тях са пътуващи консултанти, мастър дистилъри, мастър блендери, автори на книги, сертифицирани преподаватели… мога да продължа да изброявам.

Не би било честно да кажа, че се чувствах толкова опитна, колкото всички тях, но най-хубавата част от това да дегустираш ром с експерт по напитката и текила с местен мениджър на дистилерия е, че научаваш много в процеса, а те никога не се държат като собственици на информацията, която ти споделят. Възможността да разговаряш с тези хора и да опознаеш част от тях е най-голямата награда в такова приключение, въпреки отношението, което те имат към занимаващите се с вино като цяло. Какво е то? Ами, че трябва да се отпуснем малко! Това, което научаваш в Мексико е, че животът може да бъде много по-вълнуваш с малко лед;)! Сериозно! Дори ако си мислиш, че коктейлите не са ти слабост… се научаваш.

Текилата

А! Причината да сме тук! Мексиканската камара по текилната промишленост (звучи много по-добре на испански, а именно Cámara Nacional de la Industria Tequilera – обезателно ги следете във Facebook) и основните производители на качествена текила от 100% агаве са осъзнали, че Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е невероятна възможност да разпространят едно ново послание: текилата е качествена напитка, която не се пие на шотове, а бавно и с наслада. Производството на една чаша текила отнема между 10 и 20 години труд. Това е продукт, дълбоко вкоренен в мексиканската култура и е част от тяхното културно наследство. Мотото им е:

“Текила – подарък от Мексико за света”

Мисля, че въпреки че научихме много за тази напитка, имаше един аспект на текилата, на който не очаквахме да се натъкнем – гордостта. Тъй като мексиканците са безгрижни и доста “mañana” за почти всичко , гордостта не е първото нещо, за което се сещаш, когато кажеш “текила”.

След това пътуване, тази гордост придоби смисъл, защото те ни доказаха, че текилата има много по-дълбоко значение за тях от просто една алкохолна напитка.

Ракията

Причината да представям България в този конкурс безспорно са всички проби ракия, борещи се за медал. Изключително щастлива и горда съм, че няколко наши производителя бяха решили да се включат и да излязат извън комфортната зона на местните ни конкурси, предпочитания и пазарни сили. Категорията “Pomace Brandy” (Бренди от джибри) бе противоречива за много от съдиите. Усетих, че моята роля в случая е да обяснявам и образовам, но не и да накланям везните в дадена посока. Затова се опитах да предоставям обективна информация за напитката, индустрията и ролята на ракията в живота на българите.

Да се опиташ да впечатлиш подобна група от авторитети е предизвикателство. Защо? Защото, когато те чуят думата “ракия”, веднага казват “О, от Турция”… а ти отговаряш “Не, не ракъ/раки, това е различно”. Тогава неминуемо трябва да прибегнеш до думата “грапа”. Когато експертите дегустират ракия в рамките на категорията, те се споглеждат “Това не е бренди”, а ти залагаш на термина “бренди от джибри”, за да те разберат възможно най-точно. Осъзнах, че ракията е много по-близка до един бутиков продукт, пропорционален на населението на страната ни и се нуждаем от структуриран подход, за да я представим на по-широката аудитория. Не съм убедена дали ракията може дори да си помисли за глобалния успех на текилата. Може би няма нужда да се целим в нещо такова, а трябва да се фокусираме върху нейната уникална история и да изпратим ясно послание за нейното значение като част от българската култура.

Хората

Местните хора, с които се срещнахме бяха феноменални, не само защото разваленият ми испански ми помогна да ги разбирам по-добре, но просто защото те нямат План Б за комуникацията си с теб. Те са позитивни, щедри, искрени и искат да те оставят с прекрасно впечатление от Мексико. Нямам предвид само организаторите, защото това се счита за част то задълженията им, въпреки че съм убедена, че наистина искаха да прекараме добре. Салса танцьорите в бара, хората в магазините, децата на улицата, дори мачото с питбула не могат да не ти се усмихнат, ако ги заговориш… Вродено им е да са по-щастливи от европейците.

За да ви го илюстрирам, когато си тръгвахме, на летището срещнахме служител и започнахме да си говорим. Веднага, след като чу за България, той каза:

”О, имах приятелка от Чехия в продължение на четири години. Боже, тя беше наистина красива!“

Въпреки че почувствах почти непреодолима необходимост да обясня колко различна е България от Чехия, той донякъде уцели, така че си замълчах… но не задълго.

”И какво стана? Нещата не потръгнаха?”

В момента, в който това глупаво изречение излезе от устата ми, вече съжалявах. Защо трябваше да съм толкова предсказуема и директна? Ами ако жената беше починала или се беше случило нещо друго ужасно, за което не исках да знам? За мое щастие той каза:

”Тръгна си, но аз не обичам да казвам, че не се е получило. Получаваше се… цели четири години.”

Ето така разсъждават мексиканците!

Преживяването

Благодарение на формата на конкурса, цялата усърдна работа на домакините и радостта на местните не мисля, че мога някога да забравя Текила и трябва да си призная, че първоначалното ми съжаление, че събитието няма да се състои на някоя “известна” туристическа дестинация като Юкатан беше напълно абсурдна. Слава Богу, че всичко беше толкова различно и чудесно – от типографията до цветовете.

Освен това вече никога няма да си позволя да погледна текилата по същия начин. Ароматът на агаве, когато се пече, преминава през преса и ферментира е запомнящ се и определено ти помага да разбереш вкусовия профил на напитката.

След като засадих, брах (с мойте две ръце), ядох агаве и пих сока му (на всяка стъпка от ферментационния и дистилационния процес), няма как да не гледам на текилата като на невероятен продукт. Опитахме епични текили и дори успях да мина митница, ха-ха! Не е смешно! Някои хора не успяха с техните бутилки!

Странното е, че когато пътувам по работа, аз правя точно това – свършвам си работата и се прибирам вкъщи. Когато пътувам за удоволствие, никога не се отдавам на обичайните туристически преживявания, а планирам програмата си сама. Вероятността да стоя сред стадо хора, разглеждайки забележителности, ме ужасява. Това преживяване обаче, беше различно, въпреки че смесваше работата с удоволствието.

Ако бях по работа в Мексико във всяка една друга ситуация, НИКОГА нямаше да се срещна с тези забележителни професионалисти, а ако бях турист, НИКОГА нямаше да видя всички тези дистилерии по подобен начин, с толкова много внимание от страна на персонала им.

Една вечер, в компанията на празнично настроени съдии, лесно се озовах в един от Топ 50 барове в света, наречен La Capilla (Параклиса). Както пише в една статия, “декорът е прашен, но това не е място за интериорни дизайнери”. Наистина е така, но какво преживяване само, а?! За да кажа “наздраве” на всички, ви предлагам едно видео, което показва как се приготвя тяхната емблематична напитка Batanga - сок от лайм, Tequileño и Кока Кола:

Освен всичко е и вкусно – нещо, което не бих очаквала от микс от текила и кола.

Резултатите

… се съобщават днес, на 9-ти септември ТУК едновременно за съдиите и широката общественост. Струва ми се честно! Стискаме палци отдавна!

С радост ви съобщаваме, че печелившите са:

Златен медал

  • Brandy Black Sea Gold 17 Years Old 1995 - Thrace (Brandy) - Black Sea Gold
  • Mary Jane Vodka (Vodka) - SIS Industries OOD
  • Savoy Dry Gin (Gin) - SIS Industries OOD
  • Savoy Tequila Silver (Tequila) - SIS Industries OOD

Сребърен медал

  • Karnobatska Muskatova rakia 2014 - Thrace (Brandy) - SIS Industries OOD
  • Kulturna originalna rakia - Thrace (Brandy) - Izba Karabunar OOD
  • Pomorie Special Rakia 2013 - Thrace (Fruit Brandy) - Black Sea Gold

…“… porque cantando se alegran Cielito Lindo los corazones…”