0
0
0
s2smodern

Дефиницията на винен туризъм

Време е да излезем от writer’s block-а с нещо специално (пазим си го от миналото лято – така е като нямаш deadline). С това искаме да ви напомним, че времето за посещение на изби отново е тук. Вила Юстина несъмнено е фаворит в предоставянето на възможности за незабравими винени преживявания, не само защото неуморно работят по въпроса, а защото не им липсва въображение да бъдат съвременни пионери.

Ако се сещате за други места в България, където можете спокойно да нарамите кошница за пикник и да седнете в лозето, да намерите вътрешното си „аз“ с йога под пауловниите или да пиете вино от безспирна винена чешма, докато някой майстор ви приготвя барбекю, то е възможно и да не сме прави. За по-напредналите, Вила Юстина остава място и за ахкане по разнообразието от съдове и оборудване, с което разполагат, но за това след малко.

Започваме с тур на впечатляващото им парк-лозе от 400 декара, 250 от които са в плододаване и са насадени с белите сортове Совиньон блан, Шардоне, Семийон, Алиготе и Траминер и червените Пино ноар, Мерло и Каберне фран. Първите лозя са садени през 2008 г. и 10 години по-късно изглеждат съвсем добре.

Можеш да си седиш там и да го гледаш,

гледаш,

гледаш…

гледаш…

...разбирате ме!

Новите насаждения включват Мавруд, Рубин, Пино ноар и Семийон.

Останалите сортове, които срещаме във вината на Вила Юстина - Рубин, Мавруд, Сира и Каберне Совиньон - се купуват (засега) като от избата работят с едни и същи лозари целогодишно. Бяхме там през август и голяма част от сортовете бяха почти напълно узрели.

Гроздоберът тук е от най-ранните ув Българя и всичко се събира в касетки. Мястото е различно и много интересно. Мерлото тук е с дребни листа, например, и не е лесно за разпознаване на пръв поглед.

Почвите при белите насаждения са основно карбонатни, а при червените – глинести.

А тук е и мястото за провеждане на прекрасни събития на открито.

Искаше ми се да останем по-дълго на лозето, не бях ходила в Родопите ехе-е-ей, затова беше трудно да ме завлекат в избата, но нали сме там „по работа“…

Избата е с капацитет от 300 тона грозде и, по думите на енолог Костадинка Рахова, „Нямаме право на компромис с качеството, тъй като правим скъпи, бутикови вина.“ В бутилки това означава между 100 000 и 150 000 (през 2014 г. – 80 000 бутилки).

Главен енолог на избата е Васил Стоянов.

Ако сте човек с мечти за собствена изба, най-вероятно още гроздомелачките, вакуум филтрите и пресите на площадката за прием на гроздето ще ви разплачат. Тогава, незнайно защо, ще ви се прииска да запалите цигара, нищо, че не пушите, но ще ви е забранено.

Успокойте се! Вътре нещата стават значително по-трудни.

Имат бетонни яйца от Франция, дъбови каци и изобщо…

от всичко…

…по много и във всякакви размери. Вила Юстина разполагат и с акратофори за повече емоции с балончета. Най-големите съдове са от 8 кубика за ферментация и блендиране. Имат и от най-модерните в момента – тип въглекисела мацерация. Гроздето влиза на цели зърна, а когато започне ферментацията, клапан с Ф50 се отворя и с огромна сила преобръща шапката. Вълнуващо! Поради основния бизнес на собственика, избата неизбежно служи и като шоурум на Томика-Метал, което нямаше да е толкова впечатляващо, ако не ни бяха разказали за чудото на чудесата, а именно:

…най-модерния тангенциален „cross-flow” филтър в момента и най-новата „тенденция“ (но не пролет-лято) във филтрирането на вина – свещово филтриране. Разбирайте 3 свещи с различна пропускливост като последната е 0,45 микрона, което автоматично прави филтрацията стерилна. В избата са провеждали n на брой тестове – виното влиза мътно и излиза бистро без промени в цвета, аромата и вкуса. Чудото се използва за филтриране на червени, розета и бели вина.

Изведнъж се сетих за престоя ни в Орнелая, където ни обясняваха колко струва оборудването, измерено във Ферарита. Тук мерните единици са други, но понякога имам чувството, че „бял мерцедес ме преследва в живота“… на сън или в Пазарджик. После се събуждам в залата за отлежаване, заобиколена от 150 бъчви, където дегустираме разликите между Пино ноар в български и френски дъб и си напомняме, че няма по-хубава работа на света.

Време е да се срещнем с Красимира Кодукова – главен виновник за осъществяването на всички винени турове в избата и технолог (енолог) по образование.

Портфолиото на избата обхваща 3 серии – Villa Yustina (най-доброто от реколтата), 4 Сезона (от изцяло собствени масиви, с които гордо показват тероара на лозето си) и Монограм (Monogram) – бутикова серия с 2 етикета – Мавруд по Рубин и Шардоне. Имат и нова, 4-та серия – вино специална резерва, която ще срещаме единствено в най-добрите реколти. Опитваме Blanc – купажно вино Шардоне, Совиньон блан и Семийон, 4 сезона – чисто сортов без дъб и Monogram, 2011. Наздраве!

Туристите са добре дошли по-всяко време, като стандартната обиколка включва посещение на лозето, пътя на виното в избата и дегустация. Това обаче, далеч не е най-интересното им предложение. Вила Юстина предлагат много мероприятия на открито през лятото, като всеки месец екипът представя нови и нови интересни дегустации и събития, които си заслужава да следите на facebook страницата им. Във Вила Юстина вярват, че услугата „винен туризъм“ е бъдещето им и това се усеща както на лозето, така и в избата. Предлагат оферти „на рецепция“ плюс какво ли не по запитване, включително сватби, пикници в лозето, блендиране на място и възможността да имате свой етикет. Еха!

Избата е започнала да работи още през 2007 година, но е в този си вид е от 2012 г. В момента изнасят успешно за Китай, Германия, Австрия и Белгия. Основните им продажби са на вътрешен пазар в специализирани магазини за вино, встрани от големите вериги.

И, ако все още не знаете какво да очаквате от Вила Юстина, press play, ама още по-добре на място!