0
0
0
s2smodern

Winemakery Club

Когато пишеш и въобще живееш за виното, идва един момент, в който иноксовите съдове и аромата на джибри се превръщат в незабележима част от „декора”. В нашата версия на истина, изживяването „изба” буди пеперуди в стомаха, ако предлага някаква лична уникалност, онова зрънце различност, което те кара да я запомниш. В повечето случаи това са хората, които дават лице на виното с тяхното отношение и професионализъм. Когато, обаче, към уравнението се добави и една добра идея, всичко става още по-цветно.

През лятото, по неведомите пътища на винените божества, научихме за едно ново начинание на винена тематика, заради което поехме няколко седмици по-късно по познатия път към Сандански.

WineМakery Club е концепция на братя Георгиеви – двама души, които след като са взели полагащата им се доза корпоративни отговорности, са решили да се захванат с нещо, което ги прави щастливи. Те започват работа по развиването на бизнес с по-новаторски привкус, който да им позволи да срещнат много съмишленици и да им помогне да натрупат незабравим опит, свързан с производството на вино.

Така възниква изба „Братя Георгиеви” в село Плоски, на западния склон на Пирин, едва на 17 км от Сандански.

Живописното място с типичните за региона (но винаги впечатляващи) пясъчници предлага спокойствие и природни красоти, които ще ви помогнат да се отърсите от стреса на големия град. Село Плоски е едно от най-големите села в общината, което означава, че разполага с добра инфраструктура и удобствата на населено място с повече жители. Препоръчваме ви да подходите от разклона за Плоски след с. Микрево на Е79. Ние опитахме заход от с. Струмяни през с. Илинденци, но асфалтът там е повече дупки, отколкото есенция.

Изба „Братя Георгиеви” разполага с прекрасна къща за гости в центъра на селото, която може да наемете, ако сте с голяма компания.

Триетажната къща разполага с всякакви удобства за пълен релакс в съчетание с уютна, топла атмосфера. Аз лично си представях къщата през зимата, със запалена камина в тесен кръг приятели.

v

Не игнорирайте и лятото като сезон за посещение. Изрядно поддържаната градина и лятната кухня ще ви допаднат.

А ако и това не стига – скачайте в джакузито! А ако и това не ви стига – просто се отбийте до „избата”.

Къщата за гости всъщност е само добавена стойност към истинската цел на избата. Към момента „Братя Георгиеви” разполагат със собствен масив Широка мелнишка лоза (30 декара), към които предстои да се добавят още лозя с Каберне совиньон и Мерло. Настоящата 2015 година ще е първата за „Братя Георгиеви”, в която ще произвеждат вино в чисто новото си съоръжение, намиращо се едва на 50 метра от къщата за гости.

Споменавам разстоянието, защото WineMakery Club не случайно са избрали името си. Избата предлага интересния за пазар „DO IT YOURSELF Wine” пакет (“Направи си сам вино”). Всъщност „Братя Георгиеви” превръщат нашия „300 и две” в достъпен за широката публика проект. Пакетът ви позволява в рамките на четири посещения на Плоски да се потопите в процеса на „виноправенето”. По време на първото си посещение вие ще имате възможност да участвате в гоздобер в разположените в близост собствени масиви на избата. По време на второто и третото ви посещение ще помагате в пресоването на плода и ще наблюдавате процеса на ферментация на виното. По време на последното ви посещение в „Братя Георгиеви” вие ще можете да бутилирате собственото си производство, състоящо се от 300 бутилки вино, което после гордо да отнесете у дома. Не трябва да носите нищо освен доброто си настроение. А, чакайте, „Братя Георгиеви” обещават да ви предоставят и това включително. На това му викам аз „All Inclsuive”. ☺

Имахме удоволствието да се скрием от безумната жега в новата произвоствена част на избата. Капацитетът на съдовете е 25 тона и към момента от “Братя Георгиеви” са решили да работят с български дъб и сортовете Широка мелнишка лоза, Мерло и Сандански мискет.

Като за първа година производство в такъв мащаб, избата не цели търговската мрежа с вината си, а се е насочила към ресторани, събития и други гъделичкащи маркетингови подходи като домакинстване на тиймбилдинги, в рамките на които хората ще мога сами да блендират вина, които по-късно ще бъдат бутилирани и етикетирани специално за тях.

Оставаме да следим с интерес развитието на избата и приноса й за развитието на винения туризъм. Условията и идеята са добри. Пожелаваме им упорство и желание за успех.