0
0
0
s2smodern

Ризлинг по словенски

От Stara Trta, за която разказахме наскоро, поемаме към близкото селце, наречено Malečnik, където търсим задължителната в нашия списък винарна Joannes Protner. Всъщност, нейните собственици са успели да се сдобият с разсад от Старата лоза (от сорта Žametovka – словенски червен винен сорт), с чието отглеждане са се заели преди две години. Скоро очакваме резултатите от този чудесен проект и впечатляващ начин да се запази жива една местна легенда.

Семейството притежава 12 хектара лозя, 6 от които са Рейнски ризлинг (Renski Riesling), а останалите 6 включват Силванер (Zeleni Silvanec), Пино гри, Шардоне, Совиньон блан, Мускат и Пино ноар. Два хектара са все още млади лозя и за момента избата произвежда между 60 000 и 100 000 бутилки годишно. Новозасадените сортове включват Шипон (Šipon), известен още като Фурминт, и Пино блан.

Вината на Joannes Protner са вълнуващи. Особено харесахме техните Ризлинги. Реколти 2008 и 2009 са с отлични качества, но реколта 2014 все още не беше готова за консумация при нашето посещение. Полусухият Ризлинг, 2012 е бестселър на местния пазар. Ние опитахме и Рейнски ризлинг, 2006 – полусухо вино в малка 500-милилитрова бутилка на разумната цена от 12 евро в на избата.

Постройката, в която дегустирахме, е на повече от 200 години. Къща с мазе в миналото, което в момента се използва за съхранение на вина и за част от процесите по винификацията.

Joannes Protner е една от малкото изби, които предлагат стаи за гости, така че това е чудесно опция, ако нямате шофьор, който да ви върне след дегустация или просто искате да се истински винен турист и да отсядате само във винарни – хотелите са за аматьори!

Винарната пласира по-голямата част от продукцията си на местния пазар и изнася основно за САЩ. Имат и няколко доста специални клиента като ресторанта със звезди Мишлен La Truffe Noire в Брюксел, който предлага от тяхната ограничена серия полусух Ризлинг.

Дегустацията ни беше повече от приятна, за което говори отсъствието на много снимки от наша страна. Оставяйки красивите хълмове на Malečnik зад гърба си ви обещаваме скоро да ви заведем и в Йерузалем (Jeruzalem). Точно така! Йерузалем със „З” – ще бъде едно истинско винено поклонение!