0
0
0
s2smodern

Вино и морски дарове сред хълмовете на Горишка Брда

Първото винено място, което посетихме по време на престоя си в Словения беше Bužinel - препоръчано от местните като най-добрия ресторант за морска храна в Горишка Брда.

Пристигайки в Bužinel гладни и изморени от сутрешното си посещение на пещерата Постойна (най-голямата забележителност в Словения според хилядите билбордове, разпръснати из страната), осъзнахме, че не само местните обичат този ресторант – мястото беше пълно с италианци, които изглеждаха като редовни посетители. Научихме, че близостта на Италия се отразява положително на посещаемостта на ресторантите в тази част на Словения, но, за съжаление, не и на тази на винарните. Съгласна съм, италианците имат чудесни вина, но опитването на нещо по-различно със сигурност няма да ги направи по-малко италианци.

Ако имате достатъчно късмет да си намерите място на терасата, това е гледката която „трябва да понесете”.

Мъка, нали?

Bužinel, всъщност, е винарна, която собствениците са надградили с ресторант и хотелска част – рядко пакетно предложение за Словения.

Тъй като по обед цялото семейство бе заето да утолява апетита ни, посещението на винарната долу беше невъзможно, но за сметка на това успяхме да опитаме част от вината на Bužinel в самия ресторант.

Собствениците Елвис и Катя са трето поколение винопроизводители, които обгрижват 10 хектара лозя.

Сред вината им откриваме:

  • ELVIS BELO, 2012 – Шардоне, Совиньон и Ребула; ферментация и отлежаване в съдове от неръждаема стомана;
  • CVETKO, 2012 – Cvetko; ферментация и отлежаване в съдове от неръждаема стомана;

  • ELVIS RDEČE, 2012 – Мерло, Каберне совиньон; ферментация в съдове от неръждаема стомана, отлежаване: 70% в съдове от неръждаема стомана и 30% в барици;
  • KARLO, 2010, пенливо вино – Ребула, Модри пино, Шардоне; първична ферментация в съдове от неръждаема стомана, вторична ферментация в бутилка, отлежаване в бутилка за минимум 24 месеца.

Но ние избрахме по-младия и напълно местен сорт Ребула, реколта 2013

и му се насладихме в комбинация с едни от най-добрите ястия, предлагани в ресторанта.

Вината на Bužinel вървят отлично с морска храна и божествените десерти, които приготвят там. Като говорим за десерти, запазили сме ви най-хубавото за накрая. Dober tek!