0
0
0
s2smodern

Началото

O, dober dan, dober da-a-an iz Slovenije!

Словения несъмнено е бутиковa страна. Малко хора знаят нещичко за нея и я оценяват подобаващо. Преди три години за нас тя беше само граница, която трябваше да преминем по пътя ни към Италия, като признавам, че през по-голямата част от времето трябваше да си напомняме, че всъщност не сме в Словакия, а в „другото със С“. Сега Словения е място, което се е загнездило здраво в сърцата ни и правим всичко възможно да я посещаваме всяка година, да не говорим, че мечтая да поживея там някой ден... да си имам малко лозе и ... ами, една малка, добре оборудвана винарна към него няма да бъде толкова лоша идея в крайна сметка!.

Това, което трябва да знаете за Словения е, че около една трета от територията на страната е защитена като природен резерват, а 1% от площта ѝ е покрита с лозя. В следващите шест статии ще говорим за този супер специален един процент, така че не се притеснявайте!

Това е едно извънредно красиво място и се надяваме следващите няколко снимки да ви накарат да включите Словения в плановете си за пътуване незабавно!

I FEEL SLOVENIA!

Словенците са приятни хора (меко казано). Те са организирани като австрийците, трудолюбиви като германците, сърдечни като ... ами, като смесица между италианци и балканци, и никога не се вземат прекалено на сериозно. Избягват да говорят за постиженията си, което ги прави много земни и скромни. В същото време повечето млади хора мечтаят за широкия свят извън китните селца. Нищо чудно! Населението на страната е приблизително 2 милиона души, а жителите на най-големия град, столицата Любляна, са близо 300 000. Може и да се шокирате, но не всички там се познават! ;)

Исторически погледнато, Словения споделя много обща история с Австрия, Италия и Югославия, така че не е изненадващо, че всеки отделен регион на страната има своя собствена културна вибрация. Повечето словенци говорят поне един чужд език и, в зависимост от местожителството им, той може да е италиански, немски, хърватски и, разбира се, английски. Хората са приятелски настроени, положителни и се стремят да водят здравословен начин на живот. Това са само впечатления, но се надявам следващата книга в списъка ми „The Land Between: A History of Slovenia” да ми помогне да запълня пропуските и най-вече да отговори на въпроса ми „Защо знаем толкова малко за тази зашеметяваща страна?"

Нека ви разкажа кратка история за Словения. Една сутрин усетих непреодолимо желание да потичам по пътя през лозята около къщата, в която бяхме отседнали. Не обичам фитнеса и е направо чудо, че изглеждам толкова добре (да, ама не ;)), но Словения има този ефект върху хората. Двама местни ме забелязаха (предполагам, че странните ми скоци, които наричам тичане са ги озадачили) и веднага поискаха да разберат всичко за моята неместна особа. Казах им, че много ми харесва да гледам лозята и мъжът, приличащ на инструктор по йога, веднага се представи като собственик на околните хълмове и скромен винопроизводител, канейки ме да направим малка дегустация в 7:30 часа сутринта. What to do-o-o? Съгласих се! Тук е мястото, където обяснявам на хората, че това ми е работата. Оказа се, че човекът произвежда около 6000 литра вино в съдове от неръждаема стомана за местния пазар. Опитахме бленд от Италиански Ризлинг и местния сорт Šipon (Шипон) (за мъжете, както обясни той) и един от Совиньон Блан и Шардоне (за дамите, очевидно). Дегустирах и два вида Slivovice (ако ги наречете „ракия“, няма да сбъркате и ще ви разберат) и странно вино с прополис, което ще остане в паметта ми по много грешни причини, но, разбира се, се пиело по една глътка на ден… за здраве, за какво друго!

- Кое е любимото ви вино? – попитах.

- О, аз не пия! – отговори той.

Човечеееееее, наистина ли!?!

За наше щастие (и точно по план) като част от тазгодишното ни пътуване имахме възможност да посетим няколко винарни и няколко други важни дестинации за ДРЪЗКИТЕ, КРАСИВИТЕ, наистина НАЙ-ДОБРИТЕ от НАЙ-ДОБРИТЕ любители на виното. Това е следващото пътешествие, на което смятаме да ви отведем с нас! Najlepša hvála! или с други думи „Много ви благодарим!”, че доверчиво стягате куфарите. Маршрутът ни включва:

  • Ресторант и винарна Bužinel, Плешиво ;), Горишка Брда
  • Винарна Ščurek, Медана, Горишка Брда
  • Винарна Batič, Шемпас, долината Випава
  • Музей на най-старата лоза в света „Stara trta” (според Гинес, не на око), Марибор
  • Винарна PRA-VinO Čurin – Prapotnik, Ког, Лютомер
  • Фестивал на местното вино, Йерусалем, Лютомер

Hvála!