0
0
0
s2smodern

Към английската версия

В предстоящото Love Wines ще се случат няколко вълнуващи майсторски класa, за които ви разказахме, но несъмнено един от най-интересните ще е този на Жан-Фредерик, 13 поколение на семейство Хюгел – "ALSACE: FRUIT & TERROIR SIDE BY SIDE" . Обожаваме Елзас и изборът беше лесен, но имате време до 15-ти март да си запазите място на този и останалите майсторски класове в рамките на събитието. А сега - с нас към Елзас!

Какво трябва да знае един български любител на вионото за Елзас и Hugel?

Това може да е една дълга реч! Елзас вероятно е най-невероятният и учудващо подходящ за отглеждане на грозде регион. Виното тук съществува, откакто римляните са го донеси със завоюването на региона през около 50 г. пр. Хр., а търговията с вино последвала скоро след това. На първо място сред причините за това е климатът. Нашата уникална локация ни позволява да отглеждаме грозде на ширина, на която принципно това не би трябвало да е възможно. Елзас е много сух регион, защитен от планинската верига Вогези, с континентален климат с тежки зими и топли лета, но също и с хладни нощи и топли дни през сезона на растеж. Липсата на влага във въздуха е причина за ниската заболеваемост на лозите, което ни позволява да държим гроздето на лозата по-дълго, допринасяйки за по-хармоничното развитие на аромати и комплексност. Елзас е уникален и с почвите си, които са по-разнообразни от всякъде другаде на планетата. Опитомяването на тази “мозайка” от почви с различен състав е отнело на лозарите почти два века, но в момента ни позволява да отглеждаме 7 различни сорта грозде на стотици различни локации - “lieux dits”, “Grands Crus”, а скоро и “Premiers Crus”.

Историята на нашето семейство е дълбоко свързана с тази земя. Първият Хюгел – Ханс Улрих – се заселва в Рикевир през 1639 г. и започва да отглежда лозята. Неговата страст и усилен труд скоро му определят изключително почетната титлата “Директор на лозарската кооперация”. Днес, същата тази страст ни движи и нас, но историята на региона е драматична. Поради стратегическото си положение и ценната земя, Елзас често е бил награда за победителя в почти всяка война в Европа. Въпреки това моите предци винаги са предавали компанията на следващите поколения в най-доброто възможно състояние вече 379 последователни реколти, отгледани на една и съща земя, видяла раждането на 13 поколения Хюгел.

Hugel и днес е символ на Елзас със своя разпознаваем стил, етикет и отлично качество. Вината Hugel често биват наричани посланици на елзаските вина.

Повечето от вината Hugel са за износ. Може ли да ни обрисувате картина на елзаските вина на различните пазари през 2018 г.?

Към момента вината Hugel се продават в 96 страни и тъй като нашите вина често са първият вкус от Елзас, до който хората се докосват, ние носим отговорност не само за собствения ни продукт, но и за региона като цяло. Елзас е малък по размер винен регион, особено ако го сравнявате с Бордо, Бургундия, Лоара ... но е изненадващо известен сред много страстни и добре информирани познавачи на вино! За региона така наречените "зрели пазари" все още са същите - Германия, САЩ, Квебек, Белгия, Скандинавия. Елзас, обаче, има бляскаво бъдеще и в други части на света, а именно в Азия. Нашите вина се комбинират много добре с източни кухни и Япония, например, е силен пазар за нас от години. През 2018 г. Китай ще продължи да расте за нас като специалисти по белите вина, въпреки жаждата за червени вина там. Завръщането на глобалният растеж е ярък знак за потреблението на вино, продукт на удоволствието, чийто продажби винаги страдат от политическата и икономическа нестабилност.

Famille Hugel е член на Primum Familiae Vini. По какъв начин това се отразява на настоящо състояние на бизнеса?

Да си член на PFV е от огромно значение за нас и за нас е чест да представяме Елзас в тази група наравно с други най-добри производители на вино в света. Ние споделяме опит, познания, събираме се за събития, промотираме семейните ценности, свързани с устойчивост, последователност, постоянство и предаване на нашата страст. От лична гледна точка, чрез тези хора и сред приятели аз започнах моят опит с виното, което ги прави до голяма степен отговорни за интереса ми към него.

Единайсетте члена - Pol Roger, Symington, the Rothschild family, Torres, Egon Müller, Antinori, Tenuta San Guido, Perrin, Vega Sicilia, Drouhin - са са уважавани винарски изби и брандове, но преди всичко това, което ги прави уникални, са хората. Когато мисля за PFV, мисля за забележителните семейства и хората, които съставляват асоциацията.

От Ваш личен опит, какво представлява един изключителен:

Ризлинг

Елегантност и финес - това вино никога не е прекалено ярко, а често е по-дискретно, не ви крещи, а нашата задача е да го накараме да "пее". Най-важно за гроздето е локацията. Този сорт е своеобразна "тероарна лупа" - той не се държи много добре в дъб и не харесва дългия елеваж. Всъщност, колкото по-малко го манипулирате, толкова по-добро вино се получава. В резултат, най-добрите ризлинги просто се получават от най-добрите локации, при положение, че лозята се отглеждат адекватно и суровината се третира правилно при винификацията. С една дума - Шардонето се прави невероятно; Ризлингът се отглежда невероятно!

Гевюрцтраминер

Гевюрцтраминеърт е едно много ароматно вино, гроздето е с изключително приятен вкус, с дебела ципа, но невероятно вкусна и много ароматна! Понякога дори прекалено! Това е грозде, при което повече не винаги е по-добре - по-зряло и с повече екстракция често означава и по-тежко, а понякога твърде тежко. И, разбира се - локация, локация, локация! В Hugel считаме, че Гевюрцтрамнинерът трябва да се отглежда в райони с почва, съдържаща минимум 30% глина. Всъщност, почвата в Sporen - нашето най-добро лозе за това грозде - е до 60% глинеста, което го прави едно лозята в света с най-високо съдържание на глина! Бавното узряване и хладните нощи в Елзас осигуряват аромат и баланс.

Пино гри

За нито едно друго грозде времето на бране не е толкова важно, колкото за Пино гри. Това грозде е нашият най-бързо зреещ сорт и просроченото му с няколко дни бране би превърнало това прекрасно сухо вино с обло тяло в сладко вино без никакъв киселинен баланс. Освен това Пино гри е близък братовчед на Пино ноар и подобно на червения си аналог то изисква ниски добиви, за да може напълно да изрази пикантния си характер, дълбочина и сложност.

Мускат

Добрият мускат е голяма дива. Той е кралица на драмата - не обича да му е твърде сухо, нито прекалено влажно. Необходими са вятър по време на цъфтеж, липса на дъжд и топлина ... Мускатът е чувствителен към изресяване, към гниене и към дъжд по време на гроздобер. Това е едно толкова деликатно грозде, че към момента производството му в региона е спаднало до 4% от наименованието, което е много ограничен обем.

Какво означава да си 13то поколение Хюгел по отношение на отговорност, чест и визия за следващото поколение?

Това е наистина една огромна отговорност, която аз и братовчед ми приемаме с гордост. Когато погледна дядо ми, който посвети целия си живот на семейното начинание, да не говорим за 10-те поколения преди него, разбирам, че не искам да съм поколението, отговорно за един потенциален край на всичко това. В противен случай ще бъдем преследвани от призраците на 11 поколения!

Какво може да опитат и да научат посетителите от предстоящия майсторски клас?

Не сме известни, с това, че поднасяме на хората глупости! Няма френски или американски дъб, без измислени истории за това, защо на етикета има еднорог, без лунен календар, без магии! Елзас е Локация с главна буква, така че ще наблегнем на разликата между вината от плод и вината от локация. Ще попитам хората за това, което смятат, че знаят за белите вина и ще им покажа, че те могат да са по-разнообразни, сложни, интензивни и с повече дълбочина, отколкото някога са си мислили. И, разбира се, всички отлични вина имат общ знаменател, а именно, че могат да отлежават добре, а това може да се демонстрира единствено чрез отваряне на бутилки. Стари бутилки!

Ясно е, че може да разчитате на незабравима дегустация, великолепна компания и истинско потапяне в тероара на Елзас. Ще се видим на 23 март, 2018 г.