0
0
0
s2smodern

Красотата и добротата във виното

В добрите специализирани магазини за вино по света е нормално да откриете бутилки с етикет GAJA. Обикновено те са част от тези, които се съхраняват в специални камери, ограничени са като количество и са изложени по начин, който без съмнение говори, че именно те са сред най-отявлените представители на италианското вино. След като вече бяхме посетили няколко от най-добрите изби в Италия, знаехме, че няма как да обрисуваме пълна картина без разговор с Gaja за есенцията и бъдещето на вината на избата. Имахме шанса да получим отговори от Гая Гайа (Gaia Gaja), дъщеря на известния Анджело Гайа – патриархът на едноименната изба, в специално интервю за Еносиасти.

Името „Gaja“ означава „щастие“. Какво Ви прави щастлива?

Красотата и добротата във всичко.


©GAJA

Каква е историята зад вината Gaja от гледна точка на член на семейството?

Семейството има изключителна стойност и ме подкрепя във всички трудни моменти. За мен в идеята, че проектът на живота ми е също и продължение на мечтата на баща ми, и целта на дядо ми, има нещо вълшебно. Надявам се, че и след 30 години ще продължавам да работя в това начинание и заедно с новото поколение ще продължим започнатото. В земеделието, повече отколкото в много други начинания, усилията и постиженията винаги се изплащат при следващото поколение.

Можете ли да ни разкажете повече за сорта Небиоло и какви са уникалните характеристики на тероара, изразени във вината Gaja от Барбареско и Бароло?

Сортът Небиоло има характер. Понякога той има собствено мнение и настроения, но това са части от комплексността на характера му. Това, което обичам най-много във вината от Небиоло, е мимолетността им, деликатността на ароматите, дискретността на вкуса, комбиниран в същото време с плътно тяло. Вината ни се произвеждат от избрани парцели, които семейството ми е успяло да закупи през последните пет поколения. Разбира се, всеки парцел е различен по отношение на височината, изложението, типа почва и биологичното разнообразие, което съдържа. Стараем се да запазим характера на всяко лозе и той да бъде отразен във вината от този парцел, за да може накрая да получим оптимална комплексност. Работим с високо съотношение лози на хектар, за да намалим бурния растеж и да засилим характера на тероара в гроздето. Не използваме химикали, вярваме в естественото затревяване и намесата ни в лозята е сведена до минимум. Това означава, че правим контурна резитба (топинг) веднъж годишно, ако е необходимо и зелен гроздобер, само ако се налага.

В избата третираме гроздето възможно най-внимателно, работим гравитачно, използваме малки съдове при ферментацията и създаваме точната среда, която да позволява естествената еволюция на процесите.

От лозята ни в Бароло, благодарение на по-гъстия почвен профил и височината на лозята, създаваме по-плътни и строги вина, докато тези в Барбареско, заради малко по-високото съдържание на пясък в почвите и по-ниската височина на масивите, имат по-голям потенциал за постигане на елегантност, по-ниска плътност, мекота и ефирност при ароматите.

Ако за момент се опитате да забравите за репутацията и успехите на вината Gaja, каква мислите е ролята на жените във винената индустрия в момента?

Смятам, че жените могат да бъдат значимата промяна в италианската винена индустрия. В страна, в която мнозинството от избите са малки и семейни, жените винаги са били решаващ фактор, като са управлявали спестяванията на семейството, предавали са ценностите на следващото поколение и са допринасяли с тежкия си труд на лозето и в избите, в същинския процес на създаване на вината. Днес жените са по-видими в предните редици на управлението на избите.

Винаги ли сте искала да се занимавате с вино, дори и в детските си години?

Да.

Баща Ви, Анджело Гайа, е инициирал винификационни практики, революционни по онова време за Небиоло, и през годините неколкократно е взимал трудни решения, които тогава не са се смятали за правилни от повечето винари. Взимането на подобни решения, особено на пазар, който е толкова силно обвързан с традициите, може да бъде много опасно за бизнеса, но е и единственият начин да постигнеш нещо нестандартно. Кой е най-важният урок, който сте научила от баща си?

Да го следвам и да не се страхувам да бъда различна. Да вярвам в мечтите си, защото много труд в комбинация със силна вяра са това, което може да ги направи реалност.

Можете ли да опишете характерите на най-емблематичните вина на Gaja?

Barbaresco: в чашата въплъщава всички сезони в едно; най-ефирното и цветно въплъщение на Небиолото, най-деликатното усещане.


©GAJA

Sperss: най-аскетичният, дълбок и загадъчен характер от всички – като динозавър с бавни движения, който се нуждае от време, за да се събуди от дълга хибернация.


©GAJA

Conteisa: отлично cru, което съчетава землистите тонове и плътността на Баролото с цветистия и сладък характер на Барбареското.


©GAJA

Имахме възможността да посетим Монталчино и Болгери, където Gaja също има изби. Можете ли да ни разкажете повече за тях?

Pieve Santa Restituta е избата ни в Монталчино. Това е църква, заобиколена от стари сгради, в които се извършва винифицирането, с прилежащи общо 25 хектара лозя и 40 хектара гори. Изложението е югозападно и парцелът е по средата на хълм. Местоположението е отлично и ни позволява да произвеждаме страхотни вина. Вероятно тази изба е от по-малко познатите, защото ни се наложи да пожертваме реколти 2002 и 2003, като изобщо не произведохме Rennina и Sugarille реколти 2005 и 2009. Заради климатичната обстановка през тези години не бяхме доволни от резултатите и предпочетохме да продадем виното на едро. Въпреки това, в момента разполагаме с отлична реколта 2010 и нямаме търпение да я пуснем на пазара след по-малко от година.

Ca’Marcanda е избата ни в Болгери. Създадена е изцяло от баща ми – изборът на парцелите, подредбата им, засаждането на лозите, изграждането на избата и, най-вече, създаването на отличен екип. Близо 100 хектара бяха засадени между 1996 и 2002 г. Това е изба, която напълно се слива със заобикалящата я среда – вкопана в земята и доизградена със същата почва. Любимите реколти до момента са: 2005, 2006, 2010 (много елегантните 2012 и 2013 очакваме съвсем скоро). Болгери има огромен потенциал за елегантни и комплексни вина, които отразяват характера на мощната природа на Тоскана, независимо че става дума за отглеждането на международни сортове.

Каква е дефиницията Ви за „добра реколта“?

Реколта с отлична зрялост и баланс между киселини, алкохолно съдържание и структура на танините.

Какво според Вас прави Gaja световноизвестен производител на вино и как се постига това?

Предполагам, че е важно да опитваш нови насоки за развитие, да рискуваш да сгрешиш, но поне да опиташ да правиш нещата малко по-различно – да представиш нова идея или нов стил в индустрията, които да могат да вдъхновят останалите.


©GAJA

Смятате ли, че успехът на вината Gaja показва някаква промяна във винената индустрия и ако да, каква е тя?

Смятам, че да, но не става дума за нови техники или методи в избата, а за ново отношение и внимание към детайлите.

Като емблематична изба и марка, представяща италианското вино на световния пазар, Gaja носи огромна отговорност. Как се справяте с нея?

Аз съм част от сплотен екип, който постоянно и с вълнение обсъжда задачите пред нас. Отговорността ни е да постигаме целите, които си поставяме.

Освен с производството и износа на вината Gaja, фирмата Gaja Distribuzione внася висококачествени вина от различни части на света на италианския пазар. Това Ви прави особен посланик на добрия вкус и по-специален бизнес. Как избирате вината, които внасяте?

Вносът на вина в Италия е сравнително малък бизнес, но винаги има пазарна ниша, която се интересува да опитва най-добрите вина от винените региони по света. Селекцията ни е много лична и се базира на нашия опит.

В края на този разговор бяхме убедени, че независимо колко богата на история и културно наследство е италианската винена индустрия, най-добрите вина са тези, които успяват да добавят и нотка иновативност към тази даденост. Всяко поколение наследява плодовете на труда на предците си, но трябва да вземе решенията, които да го разграничат от нарастващата конкуренция, като същевременно поеме съответните рискове, запазвайки доброто име на избата. Статистиките за успеха на второто поколение в рамките на семеен бизнес не са обнадеждаващи, но италианската фамилия Gaja отдавна е преминала този етап от развитието си. Това, пред което са изправени, е комбинация от блага и отговорности, които те видимо носят с лекота!