0
0
0
s2smodern

1. Какво да мисля за капачките на винт?

Капачките на винт бързо започват да заместват естествения корк. Естествените коркови тапи имат, ами… естествено неправилна структура. Някои от тях успяват да запечатат виното много добре, други – не чак толкова, което е причината за различното поведение на отделни бутилки с едно и също вино. В допълнение евентуалната реакция, следствие от избелването на корковите тапи, може да придаде на виното редуктивна характеристика, позната като TCA (2,4,6-трихлороанизол). Капачките на винт са напълно унифицирани и предлагат идеално запечатване на вината, предотвратявайки възникването на проблеми, произтичащи от употребата на коркови тапи. Въпреки че въпросът остава спорен, много висококачествени вина използват капачки на винт, като се очаква тенденцията да се задържи.


advancecork.com; wawinereport.com

2. Колко дълго може да издържи едно вино, след като бъде отворено?

Вината издържат до 1-2 дни след отварянето им, въпреки че може да предприемете определени действия, с които да ги съхраните малко по-дълго.

Съхранявайте виното в хладилник. Вината изветряват, след като бъдат отворени, поради взаимодействието си с кислорода на стайна температура. Поставянето им на студено забавя този процес.

Отстраняването на кислорода от бутилката също забавя неблагоприятните реакции. Ето и няколко трика, с които да постигнете желания ефект.

  • Прехвърлете виното в по-малка бутилка.
  • Използвайте вакуумна тапа, за да oтстраните въздуха от бутилката.
  • Добавете инертен газ в бутилката, който ще формира защитен слой върху повърхността на виното.


miseenplacedesign.wordpress.com

3. Как да съхранявам виното?

Виното се влияе от топлината, светлината, вибрациите. Ключът към правилното съхранение на виното е следният:

1) Съхранявайте при температура под 20 °C.
2) Съхранявайте на тъмно.
3) Съхранявайте бутилката в легнало положение.
4) Съхранявайте бутилката в покой.

Е, можете да се опитате и да постигнете влажност от около 80%, но това със сигурност изисква отделно, подходящо помещение.

4. Какво означава думата “реколта”?

Думата “реколта” се отнася до годината, в която е набрано грoздето за съoтветното вино. Вино с посочена година на етикета може да съдържа единствено грозде, набрано в съответната година. Вината без посочена година върху етикета обикновено са блендове от различни реколти.


nikkikimsdiary.blogspot.com

По-голяма част от бутилираното шампанско не носи информация за реколтата на етикета си. Това позволява на избите да запазят стила си през годините, независимо от климатичните особености.

5. Кои са най-добрите реколти?

Добрите реколти са специфични за отделните региони, поради което няма универсално добри реколти. Повечето винопроизводители, държащи на качеството, бутилират единствено вина, с които се гордеят и въпреки че реколтата може да окаже ефект върху виното, той по-скоро ще се наблюдава в стила на виното, а не в неговото качество.

Най-добрите реколти са тези, които вие харесвате. Някои хора предпочитат реколти от горещи години, даващи по-високоалкохолни, по-плодови вина, а други – такива, даващи вина с по-леко тяло, по-свежи, с високи киселини (в по-дъждовни и хладни години).

6. Какво представляват сулфитите и трябва ли те да ни притесняват?

Сулфитите са естествено възникващи елементи във виното. Към естествените сулфити, винопроизводителите от години използват и сяра в различни форми. Сярата се използва на лозето, в избата и по време на бутилирането с цел добро съхранение на вината.

Много хора смятат, че главоболието, което получават вследствие на консумацията на вино се дължи на алергична реакция към тези сулфити. В действителност изключително малък процент хора са алергични към сулфитите.

7. Защо тогава някои вина причиняват главоболие?

Най-вероятните виновници за главоболието са хистамините във виното. Червените вина имат по-високо съдържание на хистамини в сравнение с белите, тъй като те се съдържат в люспите на гроздето.


buytramadol.sh

8. Защо във виното ми има утайка?

Утайката е естествено възникващ субпродукт на процеса на стареене на червените вина. С отлежаването, пигментите във виното се наслояват по дъното. Това обикновено се случва успоредно със свързването им с танините. Формиралите се дълги вериги са прекалено тежки, за да останат разтворени в течността.

Утайката е напълно естествена и безопасна, въпреки че може да придаде горчив вкус на вината. Поради това е добре да оставите бутилката в изправено положение в продължение на няколко часа преди консумация, след което да декантирате виното в чист декантер или просто друга чиста бутилка.


foodiepilgrim.com

9. Защо във виното ми има кристали?

Кристалите в бялото, пък дори и в червеното вино представляват киселини (тартарова киселина, ако трябва да сме точни). Тартаровата киселина кристализира при ниски температури. При транспортиране на вината, особено през по-студените месеци, те често са изложени на температури, достатъчно ниски за формиране на кристали, които често се прикрепят към корка.

Подобно на утайката в червените вина, тези кристали не са опасни. Те се разтварят в устата ви и са относително безвкусни.

10. Полезна ли е консумацията на вино?

Виното е пълно със здравословни вещества и магическия резвератрол.

Изследвания показват, че умерената консумация на вино (1-2 чаши дневно) може да понижи риска от инфаркт при хора на средна възраст с 30-50%. Други изпитвания показват, че червеното вино може да повиши нивата на добър холестерол и да понижи тези на лошия. Част от тези благоприятни ефекти се приписват на резвератрола. Вината с най-високо съдържание на резвератрол са тези от сортовете танат и пино ноар, особено пино ноар, отглеждано в региони с по-хладен климат. Добри новини за любителите на пино ноар от Орегон, Австрия и Германия!

източник: snooth.com