Въпреки спада в консумацията на вино на глава от населението, наблюдаван в европейски държави с традиции във винопроизводството като Испания, Франция и Италия, в момента светът пие повече вино от всякога, смята Джансис Робинсън – водещ винен критик. Повишеното потребление се дължи на ентусиазма на САЩ, Русия и Китай. В Америка, например, виното достига връх на своята популярност, особено сред по-младото поколение, за което познанията в обастта стават все по-важни. В Китай, част от Азия и до определена степен Русия консумацията вино, макар и подплатена с по-малко знания, също е модерна новост, признак на изтънченост и начин за сближаване с културата на Запада.

Обичаме да обичаме, а това е най-лесно, когато около нас се навъртат хубави хора с добри идеи, още повече ако срещата ни с тях оставя траен “Спомен за вино”.

Отдавна констатирахме конкурентния хъс на отделни изби в нашето малко, но бурно море от винопроизводители, говорихме си за маркетинга на българското вино, белите лястовици и бъдещето.

Седя си и съвсееем случайно пия чаша вино от бутилка, която екипът на “Каталог на българското вино” е оценил с 5 звезди. Казвам си едно „браво на мен“ и осъзнавам, че спрямо общо 28-те вина оценени с 5 звезди, които ще можете да намерите на пазара през 2014 г., в миналото издание те бяха значително по-малко, а именно 20! In conclusion (изданието остава двуезично), качеството на българското вино се повишава и все повече изби искат да заявят твърдо своето място в индустрията. Още по-добрата новина е, че има изби и вина, които поддържат високо си ниво и продължават да се развиват.

Третият уикенд на ноември отново събра “изкушените” от виното на традиционeн форум, този път в зала 6 на НДК. DiVino Тaste определено е най-рекламираното в публичното пространство винено събитие с потенциал да събере на едно място любители и професионалисти, разширявайки кръгозора едновременно и на двете групи.

В неделния следобед, въоръжени с няколко обходни маршрута и цялото търпение на света, решихме да не пропускаме възможността да се срещем с някои приятни лица и нови вина.

Премиера

Този уикенд екипът ни имаше възможността да гледа “A Year in Burgundy” - новият документален филм за вино с режисьор David Kennard преди пермиерата му този понеделник (5 ноември, 2013 г.). Филмът ни отвежда на пътешествие из подбрани бургундски изби в компанията на деликатното въплъщение на всичко традиционно френско Martine Saunier (вносител на вино).

Писъединете се за кратък, но задоволителен кино преглед.

Премиера на Incanto BLACK

Incanto (Инканто) накратко е името на високия клас вина на винарска изба Меди Валей, а за основната им серия A Good Year (Добра Година) говорихме неотдавна. Подобно на Incanto серията, A Good Year също търпи промени и сред вината от реколта 2012 ще ни липсва запомнящият им Рубин 2010, но за сметка на това ще можем да се насладим на нов бленд на Мавруд и Каберне совиньон 2012. С това предложение винарната продължава усилията си да предлага качествени вина от местни сортова. Достоверни източници споделят, че реколта 2013 вероятно отново ще ни предложи Рубин, затова нека почитателите му да запазят спокойствие!

След иновативната “Scratch & Sniff” книга на Робърт Бетс, американците от Uproot предприемат поредната стъпка в посока улесняване на потребителите със своя първи по рода си етикет под формата на стълбовидна цветна диаграма.

Уникалният етикет играе ролята на визуална репрезентация на записките по дегустацията на виното, предлагайки наръчник за вкусовете и ароматите, откривани в съответната бутилка. Взети заедно, тези цветни стълбовидни диаграми създават т. нар. oт компанията “Вкусова палитра”, уникална за всеки винен сорт. Въпреки че етикетът се променя според вкусовия профил на виното, дизайнът запазва специфичните за бранда цветове и цялостна естетика.

Днес приключи второто издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада в Стара Загора. Тази година носители на призовете са:

1. Първа награда – Розе, Шато Коларово
2. Втора награда – Karizma, ВИ Драгомир
3. Трета награда – InSoLo, Вила Любимец

Oh là là! Беше време идеята за предпримиерни продажби на селектирани вина да се появи и в България, а нашите приятели от apollowine.com са я осъществили по възможно най-достъпния начин.

Apollowine ви представят своята селекция от най-добрите български вина, като през следващия месец ще имате възможност да купите преди официалното пускане в продажба от избите едни от най-стойностните и редки български вина на възможно най-ниски цени.

След 5-годишна работа по “The Essential Scratch and Sniff Guide to Becoming a Wine Expert”, иновативният наръчник с автор Ричард Бетс и илюстрации на Уенди Макнотън бе пуснат в продажба тази седмица, съобщава thedrinksbusiness.com.

“Хората са нетърпеливи да бъдат включени в разговора” казва Бетс за новинарски сайт, признавайки, че широката общественост понякога разглежда виното като тема за “старомодни пенсионери”.

В рамките на Intel Developer Forum в Сан Франциско американският производител на чипове Intel представи нов процесор, захранван с вино.

Разработеният от Дженевив Бел процесор се захранва от чаша червено вино и два електрода, които превръщат виното в електрически поток, взаимодействайки с оцетната киселина в него.

Самата Бел, директор отдел "Interaction and Experience Research", казва: “Някои превръщат водата във вино, а ние в Intel превръщаме виното в електричество."

Как думите “елегантно”, “плътно”, “пикантно” и “плодово” се използват в контекста на виното.

Как експертите подбират вината, които най-много подхождат на вашия вкус? Вярвате или не, съществува система, посредством която може да се определи кои стилове вина ви пасват най-много. Каква е тайната в откриването на най-подходящото вино?

Истината е, че експертите имат изключително богат дегустационен опит са способни да правят връзки между различните сортове и региони, откривайки сходни по стил вина. Изграждането на този опит налага усилени дегустации (звучи забавно, нали?). Съществуват, обаче, определени базови техники и познания, които може да прилагате, докато четете винените описания, за да успеете да откриете вашия стил вино.

(Reuters) Голяма част от европейските винопроизводители са засегнати от градушки, бури, порои, студ и облаци - причина за една от най-лошите реколти от десетилетия насам.

От Франция – най-големият производител на вино в света - до Австрия и Гръция винопроизводителите считат 2013 за една необичайна година.

Според икономисти, лошото време в Европа може да стане причина за по-високи цени на множество европейски вина.

По-голямата прозрачност по отношение на цените на вината в световен мащаб не позволява на търговците на дребно да слагат големи надценки, показва доклад на Wine-Searcher.

Въз основа на проследените тенденци, свързани с повече от 200 000 вина за последните десет години анализът показва значителна промяна в съотношението вино-цена за този времеви период.

Освен празник на столицата, 17-ти септември е “рожденната” дата на един от най-симпатичните нам магазини за вино – Vino Orenda. Това е мястото, където може да се запознаете с обширна селекция от изцяло български вина на бутикови и по-големи изби, да научите повече за страната ни като винена дестинация и да изберете най-подходящото вино за повода с асистенцията на любезен консултант.

Подобаващо за непринудения чар на Вино Оренда, празникът бе посрещнат в компанията на хубави хора и добро вино, а с помощта на няколко сериозни заплахи успяхме и да отнемем от времето на собствениците, за да научим какво означава за тях изминалата една година.