www.enosiasti.bg/shop

Oh là là et voilà!

С огромно удоволствие ви представяме новия електронен магазин на Еносиасти! В него ще намерите 12 уникални вина, които не само обичаме, а настояваме да направим достъпни за повече хора. Всяко вино е представено лично от енолога, който го е създал, с което преодоляваме разстоянието между крайния потребител и автора :) на едно вино.

Ниво 1-3 през септември 2015

Поради завишения интерес, The Wine & Spirits Professional Centre (WSPC®) в Атина ще предлага всички WSET нива вече и на английски език. На 12 септември 2015 г. започва първо ниво за WSET квалификация (WSET Level 1 Award in Wines). Курсът е с продължителност 13 часа и е отлична отправна точка за опознаване на различните стилове вина, комбинациите им с храна, както и условията за съхранение и поднасянето им. Двудневният курс включва семинар с дегустации с продължителност от по 5 часа, завършващи с изпит от 2,5 часа. Първо ниво се провежда удобно през уикенда, така че имаме още по-малко причини да се двоумим.

Ежемесечни арт изложби с дегустации

На 9 юни в 18:00 часа стартираха 72-та часа, в рамките на които може да посетите интересна изложба, поместила се в блога ни заради връзката си с виното и желанието да препоръчваме стойностни неща!

Двете винарски изби – българската Едоардо Миролио и сръбската Matalj Winery си поделят Златния Трофей на Балканския винен конкурс (BIWC) 2015. Това е прецедент в четиригодишната история на конкурса, но компетентното жури е гласувало категорично и за двете вина – естествено пенливо вино Special Selection Pinot Noir & Chardonnay 2005 специална селекция на Едоардо Миролио и червеното Kremen Kamen Cabernet Sauvignon 2012 на Matalj Winery.

Да вземеш най-доброто от „даденото ти”

Как изглежда новата страница от кариерата Ви като уайнмейкър?

Динамична, богата емоционално и предизвикателна. Ако бях атлет - дисциплина скачане с препятствия. Ако бях художник - импресионист с умението да хваща играта на светлината в нейните различни състояния. Но аз съм уайнмейкър. Не по-различно от всяка нова година. С притеснение, молитва за добра реколта! В моя занаят това важи за всяка реколта - силно вълнение и силна вяра, че ще успееш да бъдеш в хармония с природата и Бог, за да вземеш най-доброто от „даденото ти”.

Резултати и впечатления

От 16 до 18 април във Велико Търново се проведе петото издание на международния конкурс ВиноБалканика, който се организира от Съюза на енолозите в България (СЕБ). Съгласно регламента на конкурса, в него могат да участват вина, направени изцяло или с минимум 15% участие на местни сортове от Балканския полуостров (Proles Orientalis Negr.- PON) и Черноморския басейн (Proles Pontica Negr. - PPN). Вината се оценяват по 100 точковата система на OIV.

That’s the way, аха, аха, I Like it, аха, аха!

Олелеее-е-е... ако имах лична Facebook страница и аз щях да ни Like-на, както си се прави – „цък“ и готово!

Кой е по-по-най

Oh, happy day, Jingle Bells и Алелуя 3 в 1! Тичаме боси по паркета с усмивки до ушите и обръщаме всичко с главата надолу в търсене на подаръци. Цяла нощ не спахме от вълнение, защото…

…Еносиасти стават на…

По следите на съкровището

Това е история за ограничено количество впечатляващ Мавруд, бутилиран едва преди няколко седмици. Това също така е история за вино, готово да представи сорта по достоен начин след дълго отлежаване - история за едно българско съкровище.

Предизвикване на статуквото

Нека вдигне ръка този, които никога, никога, никога не посяга към бързата храна. Бих посмяла да оборя всеки, който се опита да ме убеди, че гурме обяд може да се натика в обедна почивка от половин час. Хайде сега дружно да признаем, че храненето на крак е неразделна част от ежедневието ни. Добре? Добре!

Честита 2015 - годината на Марсалата!

Какъв по-добър начин да започнем годината от приятна за окото и небцето новина?!

От 1990 г. насам, професионални дизайнери от Pantone Color Institute избират цвят на годината, който да доминира модните тенденции през следващите 12 месеца.

Цветът на 2015 година е Марсала, а ние нямаме нищо против.

От Пловдив с густо!

„Дефиле на младото вино 2014” се организира от Съвета по туризъм - Пловдив в партньорство с Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Национална лозаро-винарска камара, Асоциацията на българските винари и Европейския рицарски орден на виното – Консулат България за 6-та поредна година с цел развиване на туризма в града извън силния летен сезон. За нас посещението беше първо и нямахме нужда от убеждаване, за да се разходим в любимата ни европейска столица на културата.

Летни сме!

Какво? Летни сме? Да! Това ни казаха авторите на Каталог на българското вино 2015 Цвета Тановска и Катя Йончева, когато ги попитахме какво ново да очакваме от изданието тази година. И, да, корицата за 2015-та определено ни кара да се усмихваме, напомня ни за лятото и чудесните бели вина, които опитахме през сезона. Очевидно е рано да пеем „Jingle Bells“ и малко по-българското „Тиха нощ, свята нощ“, но да не съдим за книгите по кориците, а да направим това, което правим най-добре… да си сипем чаша вино и да разгърнем страниците.

Като за последно

Беше ли DiVino Taste а waste of time, разбирайте „загуба на време”?

Естествено, че не. Аман от скандални заглавия в медиите!

В началото

В доста по-широкото пространство на зала 3 на НДК и с много познати и усмихнати лица започва четвъртото издание на DiVino Taste 2014.

Започваме и ние със специални благодарности към Емил Коралов за поканата му и възможността да присъстваме на затворена среща с Аngelo Gaja (Αнджело Γая). Неговото представяне на избата и вината на GAJA беше вдъхновяващо, освежаващо и изключително италианско. За него ще ви разкажем скоро, когато стигнем до Барбареско в нашия винен тур на Италия и тогава, да, тогава, най-накрая ще публикуваме интервюто ни с най-голямата му дъщеря – Gaia Gaja. Нямаме търпение!