Благодарение на поканата на организаторите имах удоволствието да посетя националния конкурс „Сомелиер на годината 2016“ в частта му за дегустации и избор на „Вино на годината 2016“.

5 години не стигат

Балканският международен винен конкурс (BIWC) става на 5 години, с което ви напомняме да си запазите датите 28-ми и 29-ти май за два вълнуващи винени дни в Гранд Хотел София. Тази година съвсем спокойно очаквайте много силно жури и още по-интересни майсторски класове и лекции.

Като всеки значим винен конкурс, и BIWC се развива и с нови съпътстващи събития, целта на които е да популяризират балканските вина и винени региони на други пазари. На 21-ви март за втори път създателите на събитието съвместно с ONAV - престижната италианска организация на сомелиерите - организират Grand Balkan Wine Tasting в Палацо Империале, Генуа, Италия. На него ще бъдат представени вината на 24 изби от Балканите, 10 от които са български и включват Братя Минкови, Виа Верде, Вила Ямбол, Едоардо Миролио, Изба Съединение, Катаржина естейт, Синтика, Tера Тангра, Тохун и Шато Асена. Има и силно участие от Румъния, Хърватия, Македония и Турция. Вината се представят пред търговци, сомелиери, енолози, ресторантьори и собственици на винени магазини, а интересът към региона в Италия е изненадващо висок.

Удължен краен срок за регистрация!

С директно включване от Брюксел ви напомняме, че 16.03.2016 г. (a.k.a. утре) е крайният краен срок за регистрация на пробите в тазгодишното издание на Concours Mondial de Bruxelles. Срокът за подаване на самите проби от български изби остава 31.03.2016 г.

Избите ще имат и възможността да предоставят свое лого за рекламната книжка с информация за дегустаторите и, ако се интересуват от това, нека не се колебаят да се свържат с организаторите от Probegex или да ни изпратят запитването си тук, за да бъдем полезни.

Да си честитим ли?

Голям праз е не само отлично име за плод и зеленчук, но и точно описва огромното добр'утро, което напира в сърцата ни, тъй като тази седмица ставаме на 4 години. Наздраве!

Официалната дата е 14-ти, но ние бързаме да се поФалим, защото по този повод още на 13-ти февруари от 11:30 до 12:00 ч. ще можете да ни слушате в радиопредаването „Вкусът на истината“ с домакин, Адвокат на Виното - Ивана Мурджева по БНР Христо Ботев (мегахерците за София са 92.90 или пък онлайн ТУК). Водещата е обещала да има въпроси за краткосрочните и дългосрочните планове на сайта, а ние тайно се надяваме на отличен музикален редактор, който да ни прекъсва редовно с хубава музика (за ваше добро)!

Pass me the Bellini, darling!

От рано се подготвяме за двойния празник, като ви предлагаме да преживеете 14-ти февруари в закачливата компания на пенливото вино и прегръдката на само цвят червен. Петте ни семпли, но стилни предложения за омаен Свети Валентин/Трифон Зарезан плюс един бонус за по-напредналите ще ви напомнят защо е важно да се обичате.

Програма на винените събития за февруари 2016 г.

Февруари е инспириращ месец за всички влюбени и недолюбени. Едните - усмихващи се глупаво под камари плюшени мечета и червени рози, другите – търсещи утеха от д-р Зарезан и предпочитания му метод на течнолечение. Ако все още не сте се ориентирали в пространството, подбрах няколко тематични събития из България, в рамките на които ще може да отдадете заслужена почит на съответния празник. Макар и къс, февруари предлага удовлетворение с дебело подплатената си програма от любов и вино.

Как се става Master Sommelier

Пълнометражният „Somm”, проследяващ група амбициозни американци по пътя им към титлата Master Sommelier (MS) очевидно е доказал успеха на формулата „(фанатични усилия + драматични преживявания - личен живот) х няколко счупени чаши”, защото в средата на миналия ноември телевизия Esquire ни зарадва с донякъде познатата история на шестима млади нюйоркчани, борещи се за престижното звание, но този път под формата на мини сериал с тематичното заглавие „Uncorked”.

WSET + BG = WSAB

2016-та започва с чудесни новини! Имате 3 дни да се запишете за първо ниво на WSЕТ (Wine and Spirit Education Trust) в България. Обучението ще се проведе в чисто новата WSAB в София изцяло на английски език. Изпитът и дипломата (международно призната by the way) също са на английски, така че поизчеткайте чуждите езици и си запазете 30-ти януари. За записвания, бързо, бързо кликнете тук.

По-лично от всякога, с :) (усмивка)!

Новият каталог е тук. Можете да го закупите на тези места, както и в някои изби и специализирани магазини - Еносиасти не правят изключение.

28 април – 1 май

България ще бъде домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016-та година, с което се откриват нови възможности да сме активна част от виненото настояще. Избите ни имат броени дни, за да заявят участие в програмата на конкурса и да промотират вината си. Запознаваме ви с Меглена Михова в ролята ѝ на партньор на конкурса и организатор от българска страна.

Конференцията през очите на организаторите

След постепенно отшумялия местен лай по кервана на отминалата DWCC 2015 обръщаме и другата буза, този път към организаторите на събитието Vrazon. Честно е да чуем и една различна гледна точка, необременена от липса на очаквания. Редно е да се учим от грешките си (нали са си наши), а не да търсим вина другаде. Каква я мислихме, а тя каква стана и още (безплатни) насоки за България по пътя ѝ към успеха на световния пазар споделят Робърт МакИнтош (Robert McIntosh) и Райън Опаз (Ryan Opaz).

50 000 нюанса вино

…и докато всички участници гледат снимки в социалните мрежи и се опитват да си починат от почивните дни, ето какво се случи в петото издание на Форума на българското вино.

По данни на организаторите са измити 50 000 чаши, използвани са 2 тона лед, а посетителите са били над 6 000 души. По наши данни поне двама от тях са истински доволни, но за съжаление изцапаха над 2 чаши :( и „разчупиха леда“ на не една и две маси.

Улучихме десетката или „not quite yet”?

Приключи осмото издание на Digital Wine Communications Conference 2015 (DWCC 2015). Конференцията се проведе в Пловдив от 22-ри до 24-ти октомври, а община Пловдив помогна много в организацията на местно ниво. So far so good… с едно малко предупреждение, че в тази статия ще има малко „инглиш“. :)

DWCC е място, на което световни винени автори и експерти от индустрията, някои от които доста известни имена by the way, се събират ежегодно, за да си говорят за най-новото, свързано с виното, дигиталните комуникация и, неизбежно тази година, България и българското вино.

20-22 ноември

Идва тази част от година, в която хората традиционно изпадат в депресивни настроения по отминало лято, а любителите на виното също толкова традиционно са еуфорични заради високата концентрация на винени събития през сезона. Радвам се, че съм от вторите, вие също може би. Без съмнение DiVino.Taste е основна причина за радост, тъй като миналото издание беше изключително силно и, напълно логично, тази година очакванията към събитието са също толкова високи.

Билет към центъра на вселената

Стара Загора, известна също и като „център на вселената” отново ще бъде домакин на четвъртото издание на Фестивала на виното и културното наследство – Августиада. Не този, а другия уикенд (17-ти и 18-ти октомври) забравете високите токчета и тръгвайте към Стара Загора – време е за Августиада 2015! Обичаме всеки повод, който ни изважда от софийската бонанза и ни кара да се зарадваме, че винената култура се развива революционно на повече места из страната. Августиада е събитие, което попада в десетката - географски и концептуално.