Най-трудно за нас винаги е било да изслушаме говорещите високо псевдо-експерти на тема вино, които ПОСТОЯННО имат какво да кажат, готови са да спорят до припадък и... познахте, знаят ВСИЧКО за виното. Дори събитието да има водещ, въоръжен с микрофон, то техните гласове се извисяват с крилати фрази, клишета и много прилагателни. Всъщност, трудната част е да продължиш да се усмихваш, докато си представяш, че ги риташ в капачките, за да спрат. Естествено, това би било крайно неподходящо на светско събитие, което е тъжно, защото би спестило тонове нерви на всеки любител на виното, който е приел тежката участ да не знае ВСИЧКО за него.
Очаквахме последната от поредицата лекции от Първия балкански фестивал на виното в София с интерес, тъй като ни се струваше много релевантна към нашата специфична сфера на работа – Еносиасти. Тръгнахме си с повече познания за етническия състав на Балканите и римайндър да си направим Google + aкаунт, отколкото с нови, задълбочени познания.
Признаваме, дори и видни Еносиасти като нас се влияят до голяма степен от дизайна на етикета и бутилката при избора на неопитвано досега вино. Йордан Желев (The Labelmaker) – графичен дизайнер на етикети - обяснява защо това е така, в какво се състои неговата работа и какви са настоящите тенденции сред винопроизводителите в България.
Лекциите, част от Първия балкански фестивал на виното, успяха да засегнат и така лелеяния (но някак полуилюзорен и спорадичен в България) винен туризъм. Кой по-добре би могъл да даде насоки в това отношение, освен лектор от региона, известен с постиженията си в тази индустрия – Кианти, Италия.
Нашият втори пост от поредицата Balkans International WINE Competition продължава с основни точки от лекцията на г-н Димитър Николов, buyer (може би „закупчик“ би звучало прекалено елементарно) на вина в METRO, Русия, на тема “Успешна сделка с големите вериги супермаркети. Тънкости при воденето на преговори - поглед отвътре”
Удържахме на обещанието си и посветихме цял уикенд на първия по рода си Балкански фестивал на виното (Balkans International Wine Competition), за да предадем от първо лице впечатления (пък и новопридобити знания) от събитието.
Тази година между 14 и 17 юни София е домакин на едно прекрасно винено събитие за Балканите, което ще напомни на света, че тук вино се прави от има-няма 3000 години и все още го можем. Като замисъл, събитието има за цел да покаже потенциала на Балканите като регион. И ако това беше обща вечеря, на която балканци изказват мнението си за индустрията, то тогава пазете се Франция, Испания, Австралия и Чили.
Как цветът на бялото вино говори за вкуса му? Цветът на виното може да ви каже много дори преди да сте го помирисали… от изключително бледите вина като Пино гриджо и Совиньон блан до наситени и интензивно оцветени сортове като дъбовото Шардоне и отлежалия Ризлинг.
Неее! Отиде ми белият килим от ИКЕА!
Ако сте почитатели на светлите цветове и червеното вино, запретвайте ръкави и хващайте парцала, защото днес ще чистим петна. Еносиазирано обходихме интернет пространството за рецепти за отстраняване на издайническите лилави лекета.