Скъпи еносиасти, тъй като “снимковият материал” на стената ни във Facebook се радва на достатъчно голям успех сред всички вас, решихме да ви провокираме и заедно да създадем еносиазирано и оригинално съдържание под формата на малко, спретнато конкурсче. Ще има и награда! Точно така - грабвайте фотоапаратите, смартфоните и други снимащи устройства и тръгвайте по широкия свят с чаша вино в ръка. Снимайте и ни пратете най-доброто за участие в нашия ено-фотоконкурс.
Какви са основните разлики между трапезното грозде и гроздето, отглеждано за целите на винопроизводството?
Зърната на трапезното грозде са големи и сочни. Те се отглеждат по начин, който им придава по-добър външен вид. Хубавото трапезно грозде е с по-големи размери, често няма семки, има повече месеста част и по-тънка люспа. Трапезното грозде има по-ниска киселинност и по-малко захар от гроздето, използвано за производство на вино.
В този натоварен за всички в лозаро-винарския бранш сезон нито един уикенд не търпи вакуум.
Между 19 и 21 октомври 2012 г. Стара Загора ще стане домакин на първото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада. Фестивалът се организира по повод празника на града с потенциал да се превърне в традиционно събитие, обединяващо български и чуждестранни винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш и ценители на виното.
Развълнувано “здравейте” от света на брилянтните идеи. Включваме се с кратка информационна емисия, която ще пренесе всички ви в страната на “и аз искам”.
Край на счупените чаши, край на петната от вино, край на разпадащите се в ръката Ви пластмасови боклуци и, за по-непослушните от вас, край на пиенето от бутилката на обществени места! Добре си ни дошла, Vino2Go™!
Кой е най-важният прибор в кухнята?
Тирбушонът е жизненонеобходимо пособие за всеки еносиаст. Ние лично неведнъж сме доказвали поговорката “Withоut it you’re screwed”, поради което от има-няма 6-7 години освен “гримчета” и носни кърпички в чантите си винаги разполагаме и с тирбушон.
Как да определим дали едно вино има потенциал да отлежи добре или не?
Това, разбира се, не е точна наука, но в основата си се базира на дедукция - следствие от продължителния опит на много експерти в сферата. …и добрия стар “trial and error”.
На 3 октомври очакваме апотеоза на поредния, седми конкурс “Най-добър сомелиер на България 2012”, провеждан от Българската асоциация на сомелиерите (БАС), съвместно с Катаржина Естейт.
Започнаха строителните работи по изграждането на жилищна сграда в Токио, предназначена специално за почитателите на виното в Япония. Тя ще разполага с винен бар и бистро на приземния етаж, както и сомелиер на разположение на обитателите 24 часа в денонощието.
Еносиазирано извадихме барбекюто от гаража, веднага щом температурите ни увериха, че е време. Това не бе всичко! Извадихме градинската мебел, захвърлихме я артистично на двора и се запитахме: "А сега какво да пием?"
Запретнахме ръкави, поканихме архитекти и други колеги и, не щеш ли, решихме да посветим това леко лятно изживяване на бялото вино и по-точно - на сорта Совиньон блан.
E, изпълнихме обещанието си да посетим организираното от Wines of Northern Greece изложение VorOina (ΒορΟινά), което се състоя в Солун на 22-ри септември. Солун никога не е бил любимото ни място за шофиране, но в този ден беше изключително неприятен, тъй като центърът веше затворен – “Ден без коли” или нещо подобно, което беше допринесло за колосалните задръствания и хаос по гръцки.