0
0
0
s2smodern

1. Какво да мисля за капачките на винт?

Капачките на винт бързо започват да заместват естествения корк. Естествените коркови тапи имат, ами… естествено неправилна структура. Някои от тях успяват да запечатат виното много добре, други – не чак толкова, което е причината за различното поведение на отделни бутилки с едно и също вино. В допълнение евентуалната реакция, следствие от избелването на корковите тапи, може да придаде на виното редуктивна характеристика, позната като TCA (2,4,6-трихлороанизол). Капачките на винт са напълно унифицирани и предлагат идеално запечатване на вината, предотвратявайки възникването на проблеми, произтичащи от употребата на коркови тапи. Въпреки че въпросът остава спорен, много висококачествени вина използват капачки на винт, като се очаква тенденцията да се задържи.

0
0
0
s2smodern

Какво представляват винените “спецове” и защо са далеч по-поносими от винените сноби?

Винен спец – лице с ексцентрична отдаденост на алкохолните напитки от ферментирал гроздов сок.

Виненият спец “не пие само пино ноар” и не се ограничава единствено до ужасно скъпи вина. Истинският винен спец притежава безкраен еносиазъм да открива всякакви видове вино – от недооценени съкровища до вина с уникален произход. Хубаво е да разполагате под ръка с такъв човек, който да ви запознава с нови и вълнуващи вина.

0
0
0
s2smodern

С наближаващото лято и стремежа на много хора да поизгубят зимните мазнинки, разглеждаме хранителните стойности на червените, белите, пенливите и ликьорните вина. Калориите в тях варират в зависимост от обемния процент на алкохола (vol.).

Какво и по колко - преценете сами!

0
0
0
s2smodern

Да плеснем с ръце и да се прегърнем!

Здравейте приятели-читатели,

С удоволствие ви съобщаваме, че днес www.enosiasti.bg става на 1 годинка. Благодарим ви, че ни четете и подкрепяте! Благодарим и на всички, които ни честитиха!

Може да ни липсват първите 7 (все пак ни остават около 6 до тогава), но се стараем да ставаме все по-добри и в тази връзка, и на база прекрасните ви посещения и време, прекарано на сайта, решихме всеки месец да подкрепяме по една кауза и с ваша помощ да помогнем в държавата ни да се случват все по-хубави неща! Е, може да не е световен мир, но определено е една по-красива реалност.

0
0
0
s2smodern

Забавлявайте се и консумирайте умерено

От редакцията на Еносиасти ви обещаха wallpaper-и/календари за 2013, но ето, че януари мина, а вие стоите на сухо я с wallpaper на Windows, я с някоя снимка, над която е истинско предизвикателство да намериш документ. Някой да спре тази лудост!

В тази връзка събрахме дузина бисери на любители на виното от близо и далеч, за да стоплим сърцата ви и да ви разсмеем, независимо къде ви намираме – вкъщи, на работното място... или съмнително да се придържате за борче с присвито краче, оглеждайки се за втората си ска и щеките си.

0
0
0
s2smodern

От златистите шардонета Монраше до бордо Premier Cru, най-скъпите вина в света отлежават в дъб. Дъбът е основен компонент в света на виното. Неговите характеристики като вид, размер, възраст, влакна и обработка на бъчвите оказват огромно влияние върху отлежаващото вино.

Нека разгледаме отблизо трите основни вида дъб, които се използват във винопроизводството, както и обработката, която добавя "онази" магия към готовия продукт.

0
0
0
s2smodern

Ефектът на музиката върху вкуса на виното

Започвам със следното сквернословие: “Небцето е глупаво!”. Убийте ме с камъни, но зад това твърдение застават все по-голям брой научни доказателства.

Подготвяйки материала “Дисекция на енoпартито”, попаднах на интересния за мен факт, че музиката влияе върху възприятията ни за виното. Анатомично невъзможно е да дегустираме виното с уши, но справка с публикуваните проучвания показва, че това не е съвсем вярно.

0
0
0
s2smodern

Февруари е един от онези месеци, които можем спокойно да зачеркнем от календара като работни - празнуваме Трифон Зарезан, рождения ден на Еносиасти и изобщо цари всенародно веселие.

Ако все още не сте решили къде да се разнообразявате, предлагаме “кратък” списък на предстоящите събития през февруари, които може да осветлите с присъствието си. Всички мероприятия, естествено, са под знака на виното - вярно, в по-голямата си част домашно, но понякога по-важна е атмосферата.

0
0
0
s2smodern

Няма как, яхваме вълната на злободневната тема за “новото лого на България”.

Много се коментира в общественото пространство струва или не това лого прословутите 1,4 милиона лева. Кой прав, кой крив, кой заслужил – едва ли ще получим точна отчетност с колко ще се черпи всеки “имиджмейкър” за сметка на оперативна програма "Регионално развитие". Стискаме палци логото наистина да провокира обещаното удвояване на чуждестранните туристи и 25-процентно увеличение на приходите от туризъм.

0
0
0
s2smodern

Полезно ли е виното за здравето? Ако имахме право на едно желание, духът от бутилката нямаше да спи изобщо, докато не се закълне в летящите чехли на Малкия Мук, че ще го сбъдне. Извън приказния свят, в който понякога се оттегляме след 2-3 чаши вино, темата все още не се е сдобила с окончателно заключение.

Спорът около ползите и вредите от виното върху здравето е в разгара си. Към момента обобщеният отговор е “да, виното е полезно”, като не бива да се съмнявате, че след него неприятната си физиономия влачи голямото “но”, поставяйки ни условия. Към тях се числят умереността (не, тя не е въпрос на лична интерпретация, чети по-долу) и балансираният хранителен режим извън консумацията на вино.