Едно лошо вино може да крие множество дефекти, но лошата новина е, че дефектът може да е толкова прикрит, че да развали цялостното ни преживяване, без дори да разберем… е, почти.

Повечето основни дефекти във виното притежават специфични и отличителни характеристики, а опознаването им ще ви помогне да отсеете добрите от лошите вина.

1. Какво да мисля за капачките на винт?

Капачките на винт бързо започват да заместват естествения корк. Естествените коркови тапи имат, ами… естествено неправилна структура. Някои от тях успяват да запечатат виното много добре, други – не чак толкова, което е причината за различното поведение на отделни бутилки с едно и също вино. В допълнение евентуалната реакция, следствие от избелването на корковите тапи, може да придаде на виното редуктивна характеристика, позната като TCA (2,4,6-трихлороанизол). Капачките на винт са напълно унифицирани и предлагат идеално запечатване на вината, предотвратявайки възникването на проблеми, произтичащи от употребата на коркови тапи. Въпреки че въпросът остава спорен, много висококачествени вина използват капачки на винт, като се очаква тенденцията да се задържи.

Какво представляват винените “спецове” и защо са далеч по-поносими от винените сноби?

Винен спец – лице с ексцентрична отдаденост на алкохолните напитки от ферментирал гроздов сок.

Виненият спец “не пие само пино ноар” и не се ограничава единствено до ужасно скъпи вина. Истинският винен спец притежава безкраен еносиазъм да открива всякакви видове вино – от недооценени съкровища до вина с уникален произход. Хубаво е да разполагате под ръка с такъв човек, който да ви запознава с нови и вълнуващи вина.

С наближаващото лято и стремежа на много хора да поизгубят зимните мазнинки, разглеждаме хранителните стойности на червените, белите, пенливите и ликьорните вина. Калориите в тях варират в зависимост от обемния процент на алкохола (vol.).

Какво и по колко - преценете сами!

Да плеснем с ръце и да се прегърнем!

Здравейте приятели-читатели,

С удоволствие ви съобщаваме, че днес www.enosiasti.bg става на 1 годинка. Благодарим ви, че ни четете и подкрепяте! Благодарим и на всички, които ни честитиха!

Може да ни липсват първите 7 (все пак ни остават около 6 до тогава), но се стараем да ставаме все по-добри и в тази връзка, и на база прекрасните ви посещения и време, прекарано на сайта, решихме всеки месец да подкрепяме по една кауза и с ваша помощ да помогнем в държавата ни да се случват все по-хубави неща! Е, може да не е световен мир, но определено е една по-красива реалност.

Забавлявайте се и консумирайте умерено

От редакцията на Еносиасти ви обещаха wallpaper-и/календари за 2013, но ето, че януари мина, а вие стоите на сухо я с wallpaper на Windows, я с някоя снимка, над която е истинско предизвикателство да намериш документ. Някой да спре тази лудост!

В тази връзка събрахме дузина бисери на любители на виното от близо и далеч, за да стоплим сърцата ви и да ви разсмеем, независимо къде ви намираме – вкъщи, на работното място... или съмнително да се придържате за борче с присвито краче, оглеждайки се за втората си ска и щеките си.

От златистите шардонета Монраше до бордо Premier Cru, най-скъпите вина в света отлежават в дъб. Дъбът е основен компонент в света на виното. Неговите характеристики като вид, размер, възраст, влакна и обработка на бъчвите оказват огромно влияние върху отлежаващото вино.

Нека разгледаме отблизо трите основни вида дъб, които се използват във винопроизводството, както и обработката, която добавя "онази" магия към готовия продукт.

Ефектът на музиката върху вкуса на виното

Започвам със следното сквернословие: “Небцето е глупаво!”. Убийте ме с камъни, но зад това твърдение застават все по-голям брой научни доказателства.

Подготвяйки материала “Дисекция на енoпартито”, попаднах на интересния за мен факт, че музиката влияе върху възприятията ни за виното. Анатомично невъзможно е да дегустираме виното с уши, но справка с публикуваните проучвания показва, че това не е съвсем вярно.

Февруари е един от онези месеци, които можем спокойно да зачеркнем от календара като работни - празнуваме Трифон Зарезан, рождения ден на Еносиасти и изобщо цари всенародно веселие.

Ако все още не сте решили къде да се разнообразявате, предлагаме “кратък” списък на предстоящите събития през февруари, които може да осветлите с присъствието си. Всички мероприятия, естествено, са под знака на виното - вярно, в по-голямата си част домашно, но понякога по-важна е атмосферата.

Няма как, яхваме вълната на злободневната тема за “новото лого на България”.

Много се коментира в общественото пространство струва или не това лого прословутите 1,4 милиона лева. Кой прав, кой крив, кой заслужил – едва ли ще получим точна отчетност с колко ще се черпи всеки “имиджмейкър” за сметка на оперативна програма "Регионално развитие". Стискаме палци логото наистина да провокира обещаното удвояване на чуждестранните туристи и 25-процентно увеличение на приходите от туризъм.

Полезно ли е виното за здравето? Ако имахме право на едно желание, духът от бутилката нямаше да спи изобщо, докато не се закълне в летящите чехли на Малкия Мук, че ще го сбъдне. Извън приказния свят, в който понякога се оттегляме след 2-3 чаши вино, темата все още не се е сдобила с окончателно заключение.

Спорът около ползите и вредите от виното върху здравето е в разгара си. Към момента обобщеният отговор е “да, виното е полезно”, като не бива да се съмнявате, че след него неприятната си физиономия влачи голямото “но”, поставяйки ни условия. Към тях се числят умереността (не, тя не е въпрос на лична интерпретация, чети по-долу) и балансираният хранителен режим извън консумацията на вино.

Мине се, не мине, в Еносиасти обичаме да се забавляваме. Нашите винени партита с архитекти набират популярност и свободните места се харчат по-бързо от сандалки на разпродажба в мола. Виното, макар и приятен партньор в тиха атмосфера, е още по-добър ледоразбивач в голяма компания.

Понякога цялата “апаратура” и терминология, съпътстваща винената култура може да ни накара замислено да чешем глави и тайно да се притесняваме да не ни помислят за невежи. Решихме малко по малко да разбулваме тези мистерии и да се запознаваме по-отблизо с някои специфики.

На дневен ред

Декантер - това звучи гордо, но колко от вас имат декантер? А колко от вас знаят как да го ползват?

Ах, шампанско! Новата година ни прикани да поговорим за пенливите вина и по-специално за благодарността, която светът отдава на още един френски регион, а именно Шампан. Подбрали сме 10 мисли на известни личности за шампанското и ефекта му върху хората. Ще използваме възможността и да ви разкрием някои любопитни факти за този продукт с енигматични качества и тонове добавена стойност под формата на прекрасни и ефирни мехурчета.

Имаме склонността да залитаме по всичко “зелено” и природосъобразно и макар че не консумираме само хляб от 10 вида зърна, отгледани, смлени и омесени от чичо Тошко от село Миндя с дъждовна вода от върховете на Пирин, обичаме да даваме своя принос за доброто на планетата – разбирай изхвърляме разделно и внимаваме с ГМО-тата.

Признаваме, че срещите ни с т. нар. “био вино” са били редки, но оставят трайно впечатление и желание за вникване в темата.