Какво представляват винените “спецове” и защо са далеч по-поносими от винените сноби?

Винен спец – лице с ексцентрична отдаденост на алкохолните напитки от ферментирал гроздов сок.

Виненият спец “не пие само пино ноар” и не се ограничава единствено до ужасно скъпи вина. Истинският винен спец притежава безкраен еносиазъм да открива всякакви видове вино – от недооценени съкровища до вина с уникален произход. Хубаво е да разполагате под ръка с такъв човек, който да ви запознава с нови и вълнуващи вина.

С наближаващото лято и стремежа на много хора да поизгубят зимните мазнинки, разглеждаме хранителните стойности на червените, белите, пенливите и ликьорните вина. Калориите в тях варират в зависимост от обемния процент на алкохола (vol.).

Какво и по колко - преценете сами!

Да плеснем с ръце и да се прегърнем!

Здравейте приятели-читатели,

С удоволствие ви съобщаваме, че днес www.enosiasti.bg става на 1 годинка. Благодарим ви, че ни четете и подкрепяте! Благодарим и на всички, които ни честитиха!

Може да ни липсват първите 7 (все пак ни остават около 6 до тогава), но се стараем да ставаме все по-добри и в тази връзка, и на база прекрасните ви посещения и време, прекарано на сайта, решихме всеки месец да подкрепяме по една кауза и с ваша помощ да помогнем в държавата ни да се случват все по-хубави неща! Е, може да не е световен мир, но определено е една по-красива реалност.

Забавлявайте се и консумирайте умерено

От редакцията на Еносиасти ви обещаха wallpaper-и/календари за 2013, но ето, че януари мина, а вие стоите на сухо я с wallpaper на Windows, я с някоя снимка, над която е истинско предизвикателство да намериш документ. Някой да спре тази лудост!

В тази връзка събрахме дузина бисери на любители на виното от близо и далеч, за да стоплим сърцата ви и да ви разсмеем, независимо къде ви намираме – вкъщи, на работното място... или съмнително да се придържате за борче с присвито краче, оглеждайки се за втората си ска и щеките си.

От златистите шардонета Монраше до бордо Premier Cru, най-скъпите вина в света отлежават в дъб. Дъбът е основен компонент в света на виното. Неговите характеристики като вид, размер, възраст, влакна и обработка на бъчвите оказват огромно влияние върху отлежаващото вино.

Нека разгледаме отблизо трите основни вида дъб, които се използват във винопроизводството, както и обработката, която добавя "онази" магия към готовия продукт.

Ефектът на музиката върху вкуса на виното

Започвам със следното сквернословие: “Небцето е глупаво!”. Убийте ме с камъни, но зад това твърдение застават все по-голям брой научни доказателства.

Подготвяйки материала “Дисекция на енoпартито”, попаднах на интересния за мен факт, че музиката влияе върху възприятията ни за виното. Анатомично невъзможно е да дегустираме виното с уши, но справка с публикуваните проучвания показва, че това не е съвсем вярно.

Февруари е един от онези месеци, които можем спокойно да зачеркнем от календара като работни - празнуваме Трифон Зарезан, рождения ден на Еносиасти и изобщо цари всенародно веселие.

Ако все още не сте решили къде да се разнообразявате, предлагаме “кратък” списък на предстоящите събития през февруари, които може да осветлите с присъствието си. Всички мероприятия, естествено, са под знака на виното - вярно, в по-голямата си част домашно, но понякога по-важна е атмосферата.

Няма как, яхваме вълната на злободневната тема за “новото лого на България”.

Много се коментира в общественото пространство струва или не това лого прословутите 1,4 милиона лева. Кой прав, кой крив, кой заслужил – едва ли ще получим точна отчетност с колко ще се черпи всеки “имиджмейкър” за сметка на оперативна програма "Регионално развитие". Стискаме палци логото наистина да провокира обещаното удвояване на чуждестранните туристи и 25-процентно увеличение на приходите от туризъм.

Полезно ли е виното за здравето? Ако имахме право на едно желание, духът от бутилката нямаше да спи изобщо, докато не се закълне в летящите чехли на Малкия Мук, че ще го сбъдне. Извън приказния свят, в който понякога се оттегляме след 2-3 чаши вино, темата все още не се е сдобила с окончателно заключение.

Спорът около ползите и вредите от виното върху здравето е в разгара си. Към момента обобщеният отговор е “да, виното е полезно”, като не бива да се съмнявате, че след него неприятната си физиономия влачи голямото “но”, поставяйки ни условия. Към тях се числят умереността (не, тя не е въпрос на лична интерпретация, чети по-долу) и балансираният хранителен режим извън консумацията на вино.

Мине се, не мине, в Еносиасти обичаме да се забавляваме. Нашите винени партита с архитекти набират популярност и свободните места се харчат по-бързо от сандалки на разпродажба в мола. Виното, макар и приятен партньор в тиха атмосфера, е още по-добър ледоразбивач в голяма компания.

Понякога цялата “апаратура” и терминология, съпътстваща винената култура може да ни накара замислено да чешем глави и тайно да се притесняваме да не ни помислят за невежи. Решихме малко по малко да разбулваме тези мистерии и да се запознаваме по-отблизо с някои специфики.

На дневен ред

Декантер - това звучи гордо, но колко от вас имат декантер? А колко от вас знаят как да го ползват?

Ах, шампанско! Новата година ни прикани да поговорим за пенливите вина и по-специално за благодарността, която светът отдава на още един френски регион, а именно Шампан. Подбрали сме 10 мисли на известни личности за шампанското и ефекта му върху хората. Ще използваме възможността и да ви разкрием някои любопитни факти за този продукт с енигматични качества и тонове добавена стойност под формата на прекрасни и ефирни мехурчета.

Имаме склонността да залитаме по всичко “зелено” и природосъобразно и макар че не консумираме само хляб от 10 вида зърна, отгледани, смлени и омесени от чичо Тошко от село Миндя с дъждовна вода от върховете на Пирин, обичаме да даваме своя принос за доброто на планетата – разбирай изхвърляме разделно и внимаваме с ГМО-тата.

Признаваме, че срещите ни с т. нар. “био вино” са били редки, но оставят трайно впечатление и желание за вникване в темата.

В последните дни на декември всички си правим равносметка за отминаващата година, пожелаваме си да ни се случат прекрасни неща и си обещаваме да се справим по-добре през новата година.

Тук ще прочетете какво ново можете да очаквате от блога за вино Еносиасти през 2013-та, както и най-сърдечните ни благодарности към вас, читателите, за това, което сме постигнали заедно през 2012-та.

По празниците лежерстването сами вкъщи пред телевизора по скъсан анцуг и несресана коса се превръща в химера, а репликата “Елате ни на гости” е втората най-честа след “Днес премиерът откри нова метростанция”. Така преодолели клаустрофобичното блъскане с озверели за покупки милиони граждани в мола, въоръжени с кухненски пособия и цялото търпение на света, се готвим да посрещнем нашата порция празнични визити. Нека прескочим теоретичното нехаене за чуждото мнение относно представянето ни в кухнята и се съсредоточим върху начините да направим изживяването по-приятно и стилно.