Знаехте ли, че…

Балканите, разгледани като единен винен регион и производител на вино, са на пето място в света след основните заподозрени, а именно Франция, Италия, Испания и САЩ. Този малко известен факт е не само повод за гордост, но и основателна причина да погледнем по-сериозно на предимствата и предизвикателствата, които следват от него.

Описанията върху винените етикети звучат грандиозно, но не помагат на потребителите да вникнат във вкуса на виното. Това показват резултатите от анкета, проведена от Laithwaite's Wine във Великобритания сред 1000 любители на напитката.

Според анкетата, 55% от отговорилите заявяват, че описанията не им помагат да разберат вкуса на виното, а две трети признават, че никога не усещат описаните на етикета аромати и вкусове.

В периода 18-20 април Велико Търново ще приветства на своя територия десетото издание на Международно туристическо изложение „Културен туризъм", в рамките на което ще се състои и конкурсът Винобалканика 2013 (17-19 април).

Виненият конкурс се провежда за трети пореден път и е организиран от Съюза на eнолозите в България. Във Винобалканика 2013 ще участват над 70 вина от Балканския и Черноморски регион, произведени от регионални и местни сортове.

Американският енергиен магнат Бил Кох, завел дело за измама с фалшиво вино, бе обявен за потърпевш, като журито му присъди компенсация в размер на 12 милиона долара. Кох обвини калифорнийския предприемач Ерик Грийнбърг в измама и подвеждаща реклама. През 2005 г. Бил Кох заплатил 3,8 милиона долара за 17000 бутилки от избата на Грийнбърг, 24 от които според него са фалшифицирани със знанието на собственика.

Аржентинската изба Graffigna и световноизвестната компания за производство на качествени продукти от стъкло Riedel обединяват усилия за създаването на първата чаша за Малбек, която ще бъде представена на Световния ден на Малбека на 17 април. Чашата е висока 13,5 см. и е широка 8,5 см.

Според Graffigna, чашата има за цел да усили ароматите на червени и черни горски плодове, така характерни за сорта Малбек, подчертавайки и неговите нотки на цветя и подправки.

Повече от 20 години Винария е ключово изложение, на което местни и чуждестранни винарски изби имат възможността да запознаят клиенти и колеги с новите си продукти. Наградите, присъждани на Винария, са повод за гордост – почетни грамоти от изложението неведнъж са ни посрещали от стените на множество български винопроизводители. Какво се случи с Винария 2013 и какво е бъдещето на подобни винени изложения се запитахме след кратко посещение на събитието.

Климатичните промени са гаранция за променящите се вкусови характеристики на гроздето, отглеждано в различни винени региони.

Специалисти-климатолози са на мнение, че промените в световния климат ще засегнат из основи света на виното. Популярните в момента винени региони ще станат прекалено горещи и сухи, а новосъздалите се климатични условия ще превърнат други, неблагоприятни за отглеждане на грозде в момента области, в нови винарски региони.

САЩ разкритикуваха новите опити на Европейския съюз да постави рестрикции върху винените етикети. ЕС се стреми към запазване на ексклузивно право върху определени традиционни термини, изписвани върху винените етикети като “reserve”, “chateau” и classic.

Според САЩ това би поставило сериозни ограничения пред винопроизводителите извън Европейския съюз, лишавайки ги от ценни за продуктите им описателни термини.

Добрите ни впечатления от първия конкурс (a.k.a. фестивал) Balkans International Wine Competition миналата година ни накараха да очакваме месец май с по-голямо нетърпение през 2013.

В периода 16-19 май ще може да опитаме вкуса на The Best of the Balkans в чашите си и да открием какво ново са подготвили “съседите” на всички еносиасти.

Френският производител на шампанско Jacques Selosse съобщава за мащабна и добре организирана кражба на три хиляди и петстотин бутилки на обща стойност над 300 000 евро.

Престъпният акт е лишил Jacques Selosse от над 5% от ежегодната им продукция. Бутилките са били подготвени за скорошно транспортиране до САЩ и Япония.

В началото на април на пазара излиза най-скъпата бутилка вино в света - Reductio ad Absurdam 2010 - оценена на 1 милион евро. Бутилката с вино от региона Русийон в Южна Франция е уникална и ще бъде изложена в Лондон до юни.

Създателят на това съкровище, англичанинът Howard-Sneyd, потвърждава качествата на виното, дължащи се на ниските добиви и възрастта на лозята.

Светът на виното и виненият пазар са предмет на постоянни промени.

След общия спад във винопроизводството през 2012 г. и най-ниските нива на добив при основни играчи като Франция, Испания и Аржентина, обръщаме поглед към предстоящата 2013-та и няколко световни тренда във винената индустрия, които разгръщат потенциала си тази пролет.

Миналата седмица спретнато еносиазиран екип се забърза към нашите приятели от магазин Vino Orenda, за да присъства на кратко представяне на бутикова изба Марян (Maryan) и вината им, заради които бързането в час пик си заслужаваше.

Няколко клаксона и две пешеходни пътеки с риск за живота по-късно хвърляме поглед върху труда на избата, лицата и историята зад нея.

Едно лошо вино може да крие множество дефекти, но лошата новина е, че дефектът може да е толкова прикрит, че да развали цялостното ни преживяване, без дори да разберем… е, почти.

Повечето основни дефекти във виното притежават специфични и отличителни характеристики, а опознаването им ще ви помогне да отсеете добрите от лошите вина.

1. Какво да мисля за капачките на винт?

Капачките на винт бързо започват да заместват естествения корк. Естествените коркови тапи имат, ами… естествено неправилна структура. Някои от тях успяват да запечатат виното много добре, други – не чак толкова, което е причината за различното поведение на отделни бутилки с едно и също вино. В допълнение евентуалната реакция, следствие от избелването на корковите тапи, може да придаде на виното редуктивна характеристика, позната като TCA (2,4,6-трихлороанизол). Капачките на винт са напълно унифицирани и предлагат идеално запечатване на вината, предотвратявайки възникването на проблеми, произтичащи от употребата на коркови тапи. Въпреки че въпросът остава спорен, много висококачествени вина използват капачки на винт, като се очаква тенденцията да се задържи.