Британският Guardian обобщава в наситен с информация матерал една различна гледна точка към професионалното дегустиране, винените конкурси и медали и субективизма на човешката преценка.

Всяка година Робърт Ходжсън избира най-добрите вина от малката си калифорнийска изба за участие в различни щатски конкурси.

„По-добре късно, отколкото никога”, е казал народът. Най-накрая! Успяхме и ние да пием от извора, за да ви осведомим подобаващо за първото издание на каталога на българското вино. Разлистваме приятните странички, за да преброим 99 изби, включени в каталога, с техните близо 800 вина. Впечатляващо! Беше време, не само защото всички винени дестинации по света разполагат с такъв, а защото българските изби имат нужда от обратната връзка от ценителите, за да могат да отговарят на вкусовете им. Срамота е, но дори и ние не можем да се похвалим, че сме успели да дегустираме 800 вина през изминалата година, затова четем и се информираме с надеждата да станем като създателите на каталога, когато пораснем.

Майка ми винаги ме е учила, че ако се сравняваш, трябва да го правиш с най-добрите.

Поредното издание на Wine Blog Awards обяви своите победители за 2013 г. Дванайсетчленно жури, състоящо се от винени журналисти, писатели, сомелиери, маркетолози и един Master of Wine се справиха с нелеката задача да определят кои са най-добрите англоезични винени блогове в девет отделни категории.

Раждането на идеята за винен уикенд на България беше съпроводена от онова ентусиазирано чувство на нетърпение относно реализация й, което е знаково за всяко точно попадение. Впоследствие концепцията се разгърна в wineweekend.bg – един сайт с добавена стойност както за бизнеса, така и крайните потребители.

За тези, у които все още съществува съмнение що е то “винен уикенд на България”, нека обобщим. Виненият уикенд на България обхваща първите почивни дни на юни, в рамките на които се провеждат винени събития с повишена концентрация, отворени за широката публика.

Работен ден е, но тъй като всички дни от новия за нас Фестивал Вино и Храна са такива, решихме да се престорим, че отмятаме работа този вторник в Двореца на спорта и културата в морската ни столица.

В днешната коментарна рубрика храната остава на един по-заден план от първата ни любов виното, но сме длъжни да споделим, че организаторите предлагат гурме обяд (между 12:00 и 14:00 часа) срещу куверт от 10 лева.

След толкова професионални винени събития решихме да отпуснем с малко приложна лингвистика. Да повтаряме ли изтърканата сентеция, че виното сближава хората?! И не би ли било меко казано нелюбезно, ако случайно попаднете на чудесен северноканадски прием с отлично вино и не може да пожелаете любимото “наздраве” на инуктитут? Би било съкрушително! Добре, че според последни проучвания повечето винолюбители използват смартфони и други умни хай-тек джаджи, които да мислят вместо нас ☺ Така бързичко може да “браузнете” нашия кратък Речник на добрия гост, който знае как да вдига тост на цели 51 езика… дори и писмено!

След изпълненото със събития и впечатления второ издание на BIWC, този вторник успяхме да “огреем” (макар и леко неподготвени, признаваме) и специализираното изложение на италиански вина Let’s Drink Italy в Гранд Хотел София, където може да кажем, вече се чувстваме като у дома си. Сами разбирате, че беше изключено да пропуснем възможността да се запознаем лично с 22 италиански изби от 12 провинции, които имат желание да присъстват на българския пазар. Приехме събитието и като начална подготовка за предстоящото ни винено приключение този юли.

Българското вино печели признания по света благодарение на своето качество и упорития труд на създателите си.

С радост посрещнахме новината за победата на изба Rossidi на два международни винени конкурса. Работата на нестандратния екип на Росиди е отличена със сребърен медал на 2013 International Wine Challenge, а брознов медал на небезизвестните Decanter World Wine Awards за 2013 е получило виното ROSSIDI Chardonnay Egg-Fermented.

Медалисти и резултати

След убедително силен първи ден от фестивала на следващия имахме възможност да дегустираме още интригуващи вина от Балканите – вярвате или не, един ден не стига при наличието на толкова изби.

Не изневерихме на желанието си да научим повече, затова посетихме още няколко лекции.

Повече участници и повече добри вина

Винени любители, бяхте ли на Balkans International Wine Competition (BIWC)? Нека все пак накратко ви разкажем какво видяхме ние, без да пропускаме уговорката, че, както обикновено, най-добре е да откриете събитието за себе. Ще имате възможност да опитате отлични вина от Балканите, които със сигурност не сте очаквали.

Скъпи приятели,

С най-голямо удоволствие съобщаваме, че днес (17 май), в рамките на конференцията на тема “Виното и Винения Туризъм на Балканите - Възможности за Развитие и Сътрудничество”, част от Balkans International Wine Competition 2013, Еносиасти представи своя нов проект wineweekend.bg и идеята за ежегоден “винен уикенд”.

Богатият на събития месец май предлага на вниманието на хората, занимаващи се с вино (сомелиери, ресторантьори, вносители, търговци), специализирана дегустация на италиански вина.

Let’s Drink Italy ще се проведе в Гранд Хотел София на 21 май 2013 г. от 14.30 до 19.00 часа под егидата на Thompson Wine и DiVino.

Кога, къде, какво

На 17 май (петък) от 09:30 до 12:00 ч. в Българската търговско –промишлена палата на улица Искър N° 9 като част от Тhe Balkans International Wine Competition ще се проведе конференция на тема “Виното и Винения Туризъм на Балканите - Възможности за Развитие и Сътрудничество”.

Ах, защо ли…

Какво ни кара да предпочетем една изба пред друга, едно вино пред друго? Имаме ли любима изба и защо това е точно тя?

Тези въпроси може и да звучат като извадка от лексикон на четвъртокласник, но отговорите им биха хвърлили светлина върху маркетинговото развитие и позиции на българските изби, позволявайки осъзнаването на една по-цялостна стратегия за пласиране на продуктите, привличането на клиенти и извличането на печалба, което, в крайна сметка, е основният търсен резултат за избите.

Поредицата от по-слаби реколти в световен мащаб доведе до най-ниските запаси от вино за последните 12 години. Според статистика на Международната организация по лозарство и винарство те отбелязват спад с около 40% в сравнение с 2006 г.

Глобалният недостиг на вино оказва влияние върху продажбите на едро, като в частност се повишава цената на вино, произведено в Испания и Франция.