0
0
0
s2smodern

Едно добро начало

Ако някой от вас, будни еносиасти, още не е чул, Августиада е новото винено събитие, което обезателно трябва да запишете в календара си за октомври.

Домакин е “Градът на липите” (и виното този предпоследен уикенд на месеца) Стара Загора, точното място – Регионалният исторически музей.

Обещано “пожертвахме” една събота, за да усетим лично атмосферата и да проследим организацията на събитието. И в случай, че ви гризе въпросът, Августиада (Фестивал на виното и културното наследство) не е 100% алтернатива на Винария. Ако за вас са важни разнообразието, духът и добрата храна, пишете си присъствие.

По програма Августиада започва с Дионисиево шествие, но ние стигнахме навреме за заключителните народни танци и официалното откриване - достатъчно кратко представяне на това, което можеше да се очаква вътре. Освен български изби, участие отчетоха и изложители от Италия и Турция. Предупредиха ни да се готвим и за вкусни гурме специалитети на видни майстор готвачи от страната и “отвъд”.


Г-жа Галина Нифору открива Августиада


Цар Трифон дегустира най-добрите вина от България, Турция и Италия

Като контрапункт на бурните хорá на цар Трифон, в сградата ни посрещна класическа музика в изпълнение на таланти от националното училище за музикални и сценични изкуства на града. Звуците на флейта, цигулка и пиано в контекста на интересната акустика и музейните експонати бяха изненадващо приятни и предразполагащи. Зарадва ни и фактът, че един български исторически музей е отворен към подобни събития.

С подадените ни от усмихнати момичета чаши за дегустация се разпръснахме по “Античната улица” на музея, за да опознаем “тероара”. Липсата на излишна показност и шарени, грандомански щандове ни направи добро впечатление. Нещата се въртяха главно около качествата на вината, а не около финансовите възможности на избите.

Организаторите на събитието се бяха постарали да създадат и интерактивен елемент, давайки глас на посетителите. Към входния билет бе прикрепена анкетна карта, с която всеки дегустирал вината можеше да отличи свой фаворит. Трите вина с най-много гласове получиха наградите на Августиада. Честито на печелившите:

Златна Августиада – Le Voyage – Cabernet Franc & Syrah на Katarzyna
Сребърна Августиада – Elements Fire на Domaine Boyar
Бронзова Августиада – Червена черга на Domaine Menada

Освен обичайните заподозрени, открихме и няколко нови за нас участници, с които се надяваме скоро да имаме възможност да ви запознаем по-отблизо:

Шато „Коларово“ – бутикова изба в община Харманли. Разполага със собствени масиви от сортовете мерло, каберне совиньон, мавруд и сира.

Aron Winery – ситуирани в близост до Пловдив. Предложиха ни да опитаме две реколти от техния пино ноар, мерло, каберне совиньон и траминер.

Марян – семейна изба в с. Марян, област Велико Търново, произвеждаща малки серии вина от сортовете мерло, каберне совиньон, каберне фран, совиньон блан и шардоне.

Интересен за изложението е и фактът, че се провежда през октомври, след гроздобер, във времето, в което избите бутилират реколта 2011 и освобождават място в съдовете си за следващата. Благодарение на това успяхме да дегустираме вина без официалните им етикети, които още не са пуснати на пазара. Опитахме шардоне на Мидалидаре от новата им серия вина. До седмица трябва да излезе и червеното им вино (купаж с преобладаващо мерло). Докоснахме се и до новото мерло на Santa Sarah (интерес, продиктуван от първото им място на BIWC), специално бутилирано и представено за пръв път на Августиада.

Изложението радваше и с възможността за социализиране на открито. Хубавото време беше запълнило градината на музея, където се предлагаха и различни гурме специалитети.

Пропуснахме голямото кулинарно шоу, но гостите изглеждаха доволни. Майстор готвачите бяха представени в лицето на Тони Иванов, Георгос Хрисанидис и Маурицио Ферери, а ако съдим по менюто на La Bottega, за което г-н Ферери е отговорен, то посетителите наистина са били в добри ръце.


Маурицио Ферери дава интервю с ценни напътствия за по-хубав живот. По-долу - “a must-see” видео материал и съвет как винаги да се будим в добро настроение!

За нас първото издание на Августиада постави наистина добро начало на една традиция, на която пожелаваме дългогодишен успех и постоянство в приятелския дух на събитието. Виното все пак на първо място е удоволствие и фестивалът успя да ни го достави в щедри дози.