0
0
0
s2smodern

Най-трудно за нас винаги е било да изслушаме говорещите високо псевдо-експерти на тема вино, които ПОСТОЯННО имат какво да кажат, готови са да спорят до припадък и... познахте, знаят ВСИЧКО за виното. Дори събитието да има водещ, въоръжен с микрофон, то техните гласове се извисяват с крилати фрази, клишета и много прилагателни. Всъщност, трудната част е да продължиш да се усмихваш, докато си представяш, че ги риташ в капачките, за да спрат. Естествено, това би било крайно неподходящо на светско събитие, което е тъжно, защото би спестило тонове нерви на всеки любител на виното, който е приел тежката участ да не знае ВСИЧКО за него.

Проблемът е, че човек си мисли, че ще ги разпознае отдалеч, но това невинаги е така и в определени моменти, без да се усетите, осъзнавате, че някой на вашатa маса съвсем отчетливо е открил аромат на „личи“ в траминера, заедно с този ясно изразен цвят на „старо руско злато“ (каквото и да значи това). Преди години, когато гордо четях Wine for Dummies, искрено ме радваше една иконка, наречена „Snob Alert“, предупреждаваща за нещо, което се възприема за „снобско“ от околните:

...и вече ми е съвсем ясно, че имаме нужда от такава... графична предупредителна система (предложенията ви за дизайн на иконката очакваме по имейл, съвсем сериозно). Едното от предложенията за личната ни еносиастка „Внимание, снобизъм!“ иконка е да представлява човече с високо повдигната вежда, точно като тази на нашия главен редактор на свободна практика в момента, в който види, че сме написали това.

Но към снобизмa... Ясно изразените симптоми при снобите на тема вино включват:

Най-трудно за нас винаги е било да изслушаме говорещите високо псевдо-експерти на тема вино, които ПОСТОЯННО имат какво да кажат... 1. Богат речник от прилагателни и наречия, които често звучат странно при комбинирането на поне 200-300 в едно изречение.

2. Прекомерна жестикулация. Човек би си помислил, че тези хора са италианци, но това съвсем не е така. Жестовете им трябват, за да могат да използват САМО гореспоменатите 200-300 думи, за да опишат аромат на череша и да ви покажат в минимум 3D формат как са набрани тези череши и направени на конфитюр, за да дадат аромат на трансформиран плод, когато виното се отвори.

3. Иницииране на разговор. Няма нужда да търсите снобите на някакво събитие, свързано с виното. С изненадваща сигурност те ще се сблъскат с вас и ще "обогатяват" ежедневието ви, докато не успеете да им се изплъзнете.

4. По изразите ще ги познаете. Ако вървите в претъпкана зала за дегустации тип “Винария” и чуете „Робърт Паркът и Мишел Ролан биха го харесали със сигурност“, продължавайте да вървите (“Keep Walking” ;), разгледайте и се върнете по-късно.

5. Изказване на мнение как вие да пиете виното си. Независимо дали това „да ви дават тон в живота“ ви дразни малко или значително, инструктирането за това „как се правят нещата“ от сноб на тема вино би могло да разбълбука вътрешния ви баланс и да накара „чи“-то ви отчаяно да търси позитивната част от душевността ви.

6. Съдете по себе си. Ако неусетно в мислите си сте се пренесли на отдалечен карибски остров, където вече пиете кой ром, кой вино с Джони Деп, определено организмът ви ви подсказва, че не си заслужава да сте на маса със сноб.

Даже да не сте чели внимателно дотук, няма как да ги сбъркате, но най-важното е как да им отвърнете, за да ограничите тяхната натрапчивост и да успеете да продължите да се забавлявате.

Полезни идеи как да им отговорите:

Ако случайно имате приятели сноби на тема вино, пийте предимно кафе с тях... 1. Ако туко-що са описали виното с хиляди прилагателни, които ви карат да се чудите дали пиете от същото или отдавна сте надминали личния си алкохолен праг, то тогава кимнете снизходително и кажете „Да, продължавай да опитваш, на прав път си.“ Това е в състояние да накара сноба да се обърка и да започне да се разяжда от мисълта, че може би в помещението има и по-знаещи хора. „Посаждането“ на това съмнение може да се окаже напълно достатъчно.

2. Ако за сноба просто няма, ама няма по-добри вина от бургундските например (или тези от друг регион – няма значение), оборете го с объркващ и неясен коментар от типа „Предвид ситуацията там, това наистина е тъжно.“ Бъдете максимално генерализиращи и откажете да говорите за това, ако бъдете провокирани, защото за вас би било израз на лош вкус. Идеята е на свежите блогъри от WineFolly и не можахме да не я споделим с вас.

3. Ако изразят несигурност за виното на нос, например, тогава задължително ги объркайте допълнително с нещо от сорта на „Е, да, в тази атмосфера и с тези чаши може и да има нещо подобно“ или "Лоша тапа, може би...". Не давайте време на „противника“ да се зареди с още енергия за поддържане на разговора.

4. Ако започват да ви „замерват“ с имена от винената индустрия: кой роднина, кой приятел, кой на маса всяка събота... кажете нещо от сорта на „Най-често пия с Иван Цоликоферов, Петя Игнатиева и Paul Fontaine“. Уверете се, че такива хора не съществуват във винената индустрия и че няма Facebook акаунт с такива имена, за да не тормозят хората благодарение на чувството ви за хумор. Това ще накара отсрещната страна мислено да „селектира“ тези имена, да ги пусне да се „джуркат“ в базата данни на паметта си и вероятно да прекара няколко часа в онлайн търсене същата вечер, за да може имената да бъдат използвани за следващи снобарски изказвания. Мисълта за това ще ви накара да спрете да се прозявате като всички наоколо:

5. Ако ви зададат въпрос като „Според Вас тези нотки на дим не се ли съчетават божествено с аромата на тютюн?“, отговорете „Не съвсем“. Няма нищо по-хубаво от доброто старо отрицание, което да увери отсрещната страна, че наистина не търсите мнението ѝ.

Това, естествено, са препоръки в случай, че усещате, че въпросният сноб граби от личното ви пространство с пълни шепи. За да избегнете срещи с подобни индивиди, се препоръчва да пиете с приятели. Ако случайно имате приятели сноби на тема вино, пийте предимно кафе с тях, освен ако напоследък не са се запалили и на тема „кафе“, все пак човек избира приятелите си.

Но да отбележим... не бъркайте снобите с ерудираните хора на тема вино и професионалистите. От тях можете да научите много, но за разликата между видовете се доверете на вътрешното си усещане за човека. Ако отначало някой ви се стори ерудиран, а после се окаже сноб, просто прибегнете към реакциите по-горе и ги гледайте в очите, това ги плаши.

Като финал на тази свръхинформативна статия завършваме с един виц:

Двама сноби си говорят и единият отбелязва: „Днес пак ще вали“, а другият отвръща: „Простаци!!!“.

Успех в борбата, дръжте се естествено!