0
0
0
s2smodern

...или да не забравяме какво е еносиастки модно през ЛЯТОТО


Астрономическото лято вече е факт, но ние от Еносиасти обичаме да изпреварваме събитията и тълпите, затова още преди морето да става за нещо повече от наслаждаване от разстояние, се „съснахме“ до родното Черноморие за един “long weekend”. С цел систематизиране на огромното количество информация, което предстои да ви се стовари като лятна буря, в ролята си на едни почти истински блогъри ще разделим този пост на 10 важни стъпки, които да следвате, за да сте сигурни, че прекарвате добре на морето THIS SUMMER!

1. Минете през някоя изба на път за морето.

Наистина няма път, по който да подходите към морето, където да няма поне няколко китни шата/изби/дегустационни, представители на индустрията „винен туризъм“, които ви чакат, за да направят пътуването ви по-забележително, а ето и най-честите сценарии (като в идеалния случай сте с шофьор, който не желае да пие вино, а само да ви вози и да изпълнява всяко ваше желание... дай боже всекиму):

а) Пътувате от София към Халкидики и/или другаде в Гърция:

О, да, северната част на южната ни съседка предлага огромно разнообразие от изби като например Kthma Texnh Oinoy или Ktima Pavlidis близо до гр. Драма, Lalikos Wines, които можете да намерите до Кавала и Солун (уебсайтът им не работи по неведоми за нас причини) или Domaine Porto Carras на Ситония, Халкидики, която изглежда чудесно:

б) Пътувате от София за Бургас и/или южното Черноморие:

Тогава имате голям избор и никакво оправдание да не пробвате нещата на Windy Hills, Братя Минкови, Шато Карнобат и Черноморско Злато, например.

в) Пътувате от София за Варна и/или северното Черноморие:

Самата Винарска изба Варна може да ви предложи топло посрещане и качествени вина.

Естествено, дори да сте тръгнали към Хърватия или Турция, наличието на лозови масиви по пътя ви гарантират по-весело преживяване, остава само да откриете типа изба, която ви допада най-много.

2. Уверете се, че сте си избрали добър хотел.

Нищо не разваля почивката така, както изборът на лош хотел, който може да ви вгорчи живота при наличието на неадекватен персонал и/или лоша база. Ние избрахме нещо малко, лично, арт и с рядко срещана у нас концепция: хотел, в който всеки апартамент има самостоятелен достъп, малък двор/тераса и кухня с всичко необходимо за добро прекарване - Asti Arthotel:

3. Плажът е основната предпоставка да прекарате добре!

Хотелът не е всичко и, вероятно, главната причина да хукнете към морето е да се плицикате в него, да коментирате останалите и, ако сте с компания, да се отдадете на плажен спорт, вариращ от карти до скоростно носене на сладолед от крайбрежната алея или хвърляне на фризби по шумните хора от съседния чадър. Ние обожаваме плажа на река Велека...

...(там, където се влива в Черно море), както и факта, че е запазил до голяма степен дивата си красота:

Ако отидете през май, можете да оцените и романтиката на това по плажа да цъфтят макове, красиво е!

Ах, няма как да не се върнем и към спомените си от това място през деветдесетте, когато на един съседен на този плаж, отново в Синеморец, имаше пицария... много артистично място отново. На една от стените си имаше рисунка на нещо, което наричахме „Куцата медуза“, а именно медуза с гипсирано краче/пипало/друго, което медузите имат..., НО така или иначе, най-важен беше оранжевият, голям почти колкото съвременен билборд, надпис с черни букви „Цици има по целия плаж, пици има само при нас.“ Трудно е да се заключи нещо по-съзерцателно от това, но все пак, внимавайте с какво се храните по морето.

4. Обадете се, че сте пристигнали.

Звучи досадно, но хората, които искат да ви чуят, когато пристигнете, са сред малкото, които наистина ги е грижа за вас. Попитайте ги как са и им обещайте да им занесете мидени черупки от морето. Важен е жестът!

5. Носете си хубава книга.

Е, да, четенето е остаряло, но ние си го обичаме. Избрахме си книга, която разкрива какво стои зад великите автори, с които или сме израснали, или сме си обещали да изчетем „от... до“. Така например можете да научите, че колкото и невменяеми да сте, имате определени шансове да станете световноизвестен автор на романи, лирика или... няма значение.

Великите хора са странни, също като вас.

6. Задайте си правилния въпрос: Коя дума ме радва повече – „сандалети“ или „еспадрили“?

За отговорилите „сандалети“, то вие събирате между 5 и 10 точки на имагинерен тест и това определено и изцяло научно доказано значи, че вие сте традиционалисти, увличате се по колоездене, кисело мляко и берете манатарките си лично. Предразположени сте към носенето на ризи и не обичате футбол. От друга страна пък обичате волейбол и предпочитате концерти на открито, но определено няма да ходите на този на Лейди Гага, защото любовта ви към сандалетите ви кара да слушате друг тип музика.

За отговорилите „еспадрили“, то вие, също толкова научно доказано изкарвате между 5 и 10 точки на теста и сте хора, които обичат да жестикулират, избирате чорапите си внимателно и знаете поне един обущар в квартала, който ви е приятел от години. Бъдете внимателни: носещите мокасини имат много сходни черти с вас, но определено не разбират от политика. Има сериозна вероятност да обичате морска храна, а също и да пускате тото от време на време. Най-доброто ви качество е отвореността ви към света, но пък за сметка на това не сте особено добри шофьори.

Все едно, сега палим еспадрилите и продължаваме нататък.

7. Носете си плажно масло и не си позволявайте да ви домързи да го използвате.

Ако сте от „белите“, то тогава дори ушите ви се белят, ако останете дори за ден на слънце или пък ставате на изящни зачервени и сърбящи петна от слънчева алергия. Направете всичко възможно това да не ви сполети на почивката ви, мажете се с доволни дози “sunscreen”, дори да изглеждате смешно бели за околните веднага щом сте открили, че 50-ти фактор не се размазва никак лесно. Ако сте от „черните“... по дяволите, споделяйте гените си повече, но все пак използвайте слънцезащитни мазила, човек никога не знае.

Опитваме, но не устояваме на желанието си да ви поздравим с любима еносиастка песен/реч:

8. Охладете виното добре.

Надяваме се не сте си помислили, че няма да поговорим за мястото на виното на плажа. То е точно пред вас, чашите пречупват светлината и ви позволяват да видите вълните под различен ъгъл. Бяло, розе или охладено до 18 градуса червено вино... ние сме с вас! Добре охладено, виното по ваш избор ще ви разведри, като едновременно с това ще успокои напрежението от това, че си почивате, телефонът ви все още се опитва да звъни със служебни повиквания и когато се върнете, трябва да отидете на зъболекар.

Ние си избрахме розето от серията Zeyla на Chateau Copsa, като успяхме да го охладим подобаващо, за да ни даде най-доброто от себе си... един горещ следобед. Истинска Енофория!

9. Тръгнете с добра компания (или поне се върнете с такава).

Може истината да е във виното, но общуването е с хората, а щастието невинаги е във вас самите. Затова, още когато планирате конфигурацията на заминаващите на почивка, игнорирайте спонтанни викове „ура“ от познати и реплики като „аре, да ме вземете и мене на морето“. НЕ! Има безброй неща, които ще ви досаждат така или иначе (вероятно имате деца, а дори и да нямате, другите имат и определено ще ги засечете да пищят някъде по плажа и усмихнато да ви замерват с пясък). Нашият избор на етапа са най-добрите ни приятели:

Е да, миришат странно, когато са мокри, но пък са се доказали като прекрасна компания, която обичаме безкрайно.

10. Четете Еносиасти редовно :)

Как иначе ще знаете какво да правите, когато дойде зимата :D? И хайде, хайде, натиснете този “Like” бутон във Facebook или изпратете статията на приятел, може пък да се зарадва!

При спазването на гореизброените препоръки ви гарантираме едно по-забавно лято и почивка на морето, която ще накара отпуските на другите да изглеждат като откриването на нова детска градина в новините. Пожелаваме ви хубаво и синьо лято, независимо дали ви се ходи точно на море, наздраве!