0
0
0
s2smodern

Как цветът на бялото вино говори за вкуса му? Цветът на виното може да ви каже много дори преди да сте го помирисали… от изключително бледите вина като Пино гриджо и Совиньон блан до наситени и интензивно оцветени сортове като дъбовото Шардоне и отлежалия Ризлинг.

Как виното пречупва светлината

Искри ли виното, когато през него минава светлина или хвърля слаб жълтеникав отблясък? Искрящите вина ни казват, че виното не е плътно и не е отлежавало в дъб или върху утайка (малки парченца дрожди, които винопроизводителите нарочно оставят в бариците). Искрящите вина често имат леко тяло, млади са, имат висока киселинност и са филтрирани. За разлика от тях, вината, които хвърлят слаб жълт отблясък, съдържат повече пигменти, което говори за по-стари и интензивни вина. Възможно е тези вина да са леко замъглени поради отлежаването си в дъб или върху утайка или да са наситени десертни вина с много захари и екстракция на цвят от гроздовата люспица.

Наситеност на цвета

Наситеността на цвета на виното може да говори за богатия му вкус. Цветът на Шардонето, например, може да варира от бледожълто с нотки на платина до наситено сламено жълто. Много бледото Шардоне не е отлежавало в дъб и е пикантно. Наситено златистото Шардоне най-вероятно е отлежавало в дъб и във вкуса му може да се усети масло. Ако виното е десертно, то нивото на сладост, което често е следствие от по-продължителен контакт на ципите на гроздето и неговия сок, говори и за по-високо съдържание на пигменти. Десертното вино, направено частично от сорта Семийон и наречено Сотерн, има ярък жълт цвят.

Идентифицирайте основния и вторичния цвят на бялото вино

Медено-златист или бледо тревисто-зелен ли е цветът на виното? Вината с повече зелени нюанси са по-пикантни, с тревисти, зелени вкусове като чушка, бял пипер, зелен фасул и лайм. Вината с повече медно-жълти отенъци обикновено имат повече плодови нотки като кайсия, праскова, портокал и ананас.

Цветът на Пино гриджо / Виньо верде

Цвят 1 от схемата - Понятието понякога се използва погрешно, тъй като всеки бял сорт, бран при ниски нива на захарност и произведен по възможно най-свежия начин, може да даде бледо или практически безцветно вино. Няколко примера с вина, които могат да бъдат с блед цвят включват Ризлинг, Пино гриджо, Виньо верде и Мюлер-Тургау. Ако търсите много леко сухо вино като Пино гриджо, някои от другите алтернативи включват:

• Виньо верде (Португалия)
• Хондарини зури (Испания)
• Асиртико (Гърция)
• Уни блан (Франция)

Цветът на Совиньон блан

Цвят 2 от схемата - Совиньон блан определено е най-добре познатото вино с оттенъци на зелено в цвета. Вина с подобен цвят и “зелен” вкусов профил включват:

• Грюнер велтлинер (Австрия)
• Вердехо (Испания)
• Албариньо (Испания)
• Мускадет (Франция)
• Требиано (Италия)
• Верментино (Сардиния)
• Кортезе (Италия, познато още като “Гави”)

Цветът на Шенин блан / Вьоние / Марсан

Цвят 3 от схемата - Вината с бледозлатисти оттенъци и средно плътно тяло притежават известна масленост. Цветът на тези вина се различава в зависимост от зрелостта на гроздето при беритба и може да варира от много блед до по-жълтеникав. Ако обичате средно плътни вина, опитайте:

• недъбово Шардоне
• Марсан и Русан
• Вьоние
• Шенин блан
• Пино блан
• Семийон
• Макабео

Много десертни вина имат нюанси, сходни с тези на цвят №3 и включват: десертен Ризлинг, Мускат и Гевюрцтраминер.

Цветът на Шардонето

Цвят 4 от схемата - Шардонето е един от най-ярките представители на белите вина и често ферментира и отлежава в дъб, който му придава допълнителна плътност и цвят. Цветът е типично интензивен и пречупването на светлината през чашата е по-слабо. Вкусът е плътен по онзи начин, така характерен за белите вина. Ето и примери за алтернативи на Шардонето, отлежавали в дъб:

• купаж от дъбов Семиьон и Совиньон блан
• отлежавала в дъб бяла Риоха
• дъбово италианско Требиано
• дъбово Антао ваз (Португалия)
• дъбово Вердехо (Испания)
• Соаве (Италия) от Гарганега и Требиано
• Малвазия (Италия и Сицилия)

Цветът на отлежало бяло вино

Цвят 5 от схемата - Бялото вино е много чувствително към светлина и с отлежаването му, цветът може да се промени драстично от бледожълто до кафяво. Отлежалото вино ще има по-убит цвят в сравнение с вино, чийто по-кафеникъв цвят е търсен още при създаването му (цвят 6). Повечето бели вина трябва да се консумират до две години след бутилиране и не отлежават добре. Кои бели вина могат да отлежават добре?

• Шардоне
• немски Ризлинг
• бяла Риоха
• Соаве (Италия)
• Токай - унгарско десертно вино

Цветът на десертните вина като шерито

Цвят 6 от схемата - Десертните вина се създават чрез екстракцията на голяма част от цвета от люспиците на гроздето. Колкото по-малко влага има във всяко грозде, толкова по-интензивен е цветът. Когато виното се изложи на влиянието на кислорода, то започва да покафевенява. Комбинацията от вино с наситен цвят и (нарочно) оксидирано вино дава жълтеникавокафяв цвят. При шерито (Херез) виното отлежава в дъбови барици, които нарочно не са напълнени догоре, в резултат на което виното придобива кафевия цвят на ядки. Вина с такъв цвят включват:

• Шери
• Мадейра
• Педро Хименез (Испания)

източник: winefolly.com