0
0
0
s2smodern

В този натоварен за всички в лозаро-винарския бранш сезон нито един уикенд не търпи вакуум.

Между 19 и 21 октомври 2012 г. Стара Загора ще стане домакин на първото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада. Фестивалът се организира по повод празника на града с потенциал да се превърне в традиционно събитие, обединяващо български и чуждестранни винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш и ценители на виното.

Първият ден от Августиада предлага любопитни и релевантни за участниците в изложението теми. Повече информация може да откриете в подробната програма на фестивала.

Съботният ден (20.10) започва с Дионисиево шествие по централните улици на Стара Загора, съпроводено с народни песни и танци, което ще приключи при Регионалния исторически музей – място на провеждане на изложението. С интерес очакваме и пресъздаването на “сцена с мачкане на грозде в линове от девойки” . Дано времето е хубаво, че майките им да не обикалят нервно наоколо с обвинението “Настина ми детето, настина ми детето!”.


Регионалният исторически музей в Стара Загора. Снимка: avgustiada.com

След босоногите девойки следва откриване на изложението на производители на вино и кулинарни продукти, което ще продължи чааак до 18:00 ч.

Входът за всички желаещи да се докоснат до винената и кулинарна култура е 5 лева, който се надяваме да се яви своеобразно сито, за да избегнем разни паралели - много от посетителите на последната Винария бяха слабо казано не на мястото си.

На самото изложение всеки ще има възможност да дегустира представените вина и да гласува за най-добрия продукт, който ще бъде отличен с награда след края на изложението в неделя, 21 октомври 2012 г.

Без съмнение в Еносиасти жертвоготовно сме отделили време да отскочим до Стара Загора по-следващия уикенд, за да пием вино от извора. Какво имаха да предложат участниците в Августиада и повече за новата богопомазана магистрала “Тракия” – coming soon, а ние ще се радваме да видим повече от вас там.