0
0
0
s2smodern

Част 1 даде лица на три от най-популярните бели винени сортове.

В част 2 опознаваме отблизо три от любимите червени сортове.

Карменер (Carménère)

Карменер е член на семейство “Каберне”, като името му произхожда от френската дума за пурпурно (carmin), отнасяща се до наситения пурпурен цвят, който придобиват листата му през есента. Карменерът зрее по-рано от Каберне Совиньон и Каберне Фран, но е склонен към повече заболявания, което го прави по-труден за отглеждане. Сортът вирее трудно при студени и влажни климатични условия.

Сред добрите качества на карменера са дълбочината на цвета му, вкусът му, който може да варира от билков до дивечов, както и комплексността, която придава в определени купажи. Препоръчително е виното да се консумира младо.

Tипичен аромат и/или вкус на Карменер*
Аромати/вкусове на сорта:
зеленчукови: чушка
животински: дивеч
билкови: тютюн
плодови: нетипично

Букет/вкусове при обработка:
дъб (лек): ванилия, сметана, шоколад
дъб (тежък): дъб, дим, смола
отлежало вино: гъби

Текстура: средно тяло, меки танини

Младото си е младо, било то в пурпурно или не:


©fashionmodeldirectory.com

Сира / Шираз (Syrah / Shiraz)

Повече от половината масиви със сира са засадени във Франция, но сортът е успешен и в Австралия (откъдето носи името Шираз или Ермитаж), Южна Африка, Калифорния и все повече в щата Вашингтон, САЩ.

Самият сорт е относително продуктивен, бере се в средата на сезона, изисква топлина, за да узрее напълно, но може да загуби вкусовите си характеристики при дори и съвсем леко презряване. Зърната имат дебела ципа и са тъмни на цвят, достигайки почти черно.

Вината от сира са интензивни, с дълбок виолетов, почти черен цвят, плътни и с богат вкус, често с високо съдържание на алкохол, с аромати по-скоро на подправки, отколкото на плодове.

Tипичен аромат и/или вкус на Сира*
Аромати/вкусове на сорта:
плодови: боровинка, къпина
цветни: трева
подправки: черен пипер, женско биле, карамфил, мащерка, дафинов лист
билкови: сандалово дърво, кедър

Букет/вкусове при обработка:
тероар: мускус, цибет, трюфел, земя
дъб (лек): ванилия, кокос, окотея
дъб (тежък): дъб, дим, смола
отлежало вино: кедър, пури, земя, кожа

Нашата сира, в чиято компания прекарваме доста вечери, изглежда така и не се оплакваме:


©fanpop.com

Пино Ноар (Pinot Noir)

Пино Ноар често се описва като труден за отглеждане и обработка сорт, тъй като е генетически нестабилен, бива засегнат от всякакви заболявания и ферментира трудно.

Въпреки че се отглежда в много държави, дoбрата репутация на Пино Ноар идва от вината, създавани в Бургундия, Франция.

Независимо от капризността му, хубавото Пино Ноар оставя запомнящо се впечатление върху небцето и в паметта. Ароматът му често е един от най-сложните сред сортовете и може да бъде изключително интензивен.

Tипичен аромат и/или вкус на Пино Ноар*
Аромати/вкусове на сорта:
плодови: череша, ягода, малина, зрял домат
цветни: розови листенца, виолетки
подправки: лаврово дърво, розмарин, канела, кимион, мента
билкови: ревен, цвекло, риган, зелен домат, зелен чай, черна маслина

Букет/вкусове при обработка:
тероар: гъби, земя, трюфел, кожа, месо
дъб (лек): ванилия, кокос, окотея
дъб (тежък): дъб, дим, смола
отлежало вино: кедър, пури

Усещане: богат вкус, копринен, кадифен, меки и гладки танини

Примадоната през нашия поглед. Чиста проба изкуство:


©wallpapersup.net