0
0
0
s2smodern

Как да определим дали едно вино има потенциал да отлежи добре или не?

Това, разбира се, не е точна наука, но в основата си се базира на дедукция - следствие от продължителния опит на много експерти в сферата. …и добрия стар “trial and error”. След екстензивно тестване на прекалено много не-дотам-запазили-качествените-си-характеристики вина (четохте ли за червените и белите), видни енолози и други сходни професионалисти постигат консенсус относно 4 (словом: четири) фактора, които играят роля в предположението “ще отлежи или няма да отлежи”. Имайте предвид, че вино, което би отлежало добре за 12 години, вероятно няма да има достатъчно добре развити вкусови характеристики през първите няколко години от живота си.

И така, четирите детерминанти, за които вие като еносиазирани почитатели на доброто вино трябва да следите, са високата киселинност, структурата на танините, ниското ниво на алкохол и остатъчната захар.

Киселинност

Вината с по-висока киселинност издържат по-дълго. С отлежаването, виното бавно губи киселините си и става “плоско”. Вино, което в самото начало има ниска киселинност, вероятно няма да издържи добре теста на времето. Обратното важи за вина с висока киселинност.

Танини

Танините са структурен компонент и червени вина с повече танини обикновено отлежават по-добре от червени вина с малко танини. Танините се получават при контакта със семките и люспите на гроздето по време на произвеждането на виното, а също и при отлежаване в дъб. Вино с добре балансирани танини (хармония между “гроздовите танини” и “дъбовите танини”) има по-сериозни шансове да отлежи добре. Въпреки че танините спомагат виното да отлежава качествено, липсата на баланс във виното от самото начало няма благоприятен ефект в развитие. Струва си да отбележим, че съществуват и много бели вина, които отлежават добре, но те не се нуждаят от танини за целта.

Алкохолно ниво

Алкохолът е летлив и изпаряването му спомага за по-бързото превръщане на виното в оцет. Общо казано, колкото по-ниско е алкохолното ниво във виното, толкова по-дълго може то да отлежава. Според познавачи, ако искате вино, което да отлежава, търсете такова с алкохолно съдържание под 13.5%.

Остатъчна захар

Остатъчната захар е често пренебрегван компонент на виното, поради популярността на отлежалите сухи вина. Оказва се, че най-добре отлежаващите вина са сладките вина като порто, шери, сотерн и ризлинг.

Други фактори на отлежаването

Освен самото вино, което трябва да притежава гореизброените характеристики, за да отлежи добре, от голямо значение са също и бутилката, тапата и съхранението на напитката.

източник: winefolly.com