0
0
0
s2smodern

На 3 октомври очакваме апотеоза на поредния, седми конкурс “Най-добър сомелиер на България 2012”, провеждан от Българската асоциация на сомелиерите (БАС), съвместно с Катаржина Естейт.

След провелите се по-рано през 2012 г. елиминации на регионално ниво, избраните участници ще се състезават за приза “Най-добър сомелиер на България 2012”, представяне на страната ни на Европейското състезание, организирано от Международната сомелиерска асоциация (ASI) през 2013 и възможност за участие на международния конкурс за “Най-добър сомелиер на света 2016”.

Въпреки че професията сомелиер е приета като официална в България, организаторите споделят с горчивина, че тази година участието в конкурса е било слабо. Според тях това се дължи на липсата на самочувствие и подготовка.

Хотел Кемпински Зографски в столицата ще е домакин на финала на състезанието, чиято тема отново ще бъде “ресторантска среда” с маси за самото жури на конкурса. На събитието ще присъстват над 500 души – официални лица и поканени гости.


Участник в софийските полуфинали. Снимка: bgsommelier.org

Борещите се за победата ще имат задачи, с които ще трябва да се справят за време, в това число декантиране на червено вино; сервиране на шампанско; дегустиране и охарактеризиране на 2 червени и 2 бели вина и предложение за най-подходящите за тях ястия, обсъждане на винен лист и меню с представител на журито, коментар за грешките във винения лист и правилното съчетание с храните от менюто на чужд език; разпознаване на високоалкохолни напитки, поставени в чаши от тъмно стъкло; коригиране на грешки във винена листа.