0
0
0
s2smodern

Ако можеха да говорят… по-скоро щяхме да искаме да минем към директна консумация

Влюбени сме в близката комуникация между нас и вината, които пием. Влюбени сме в различния им характер, цвят, тяло. Обичаме и началото им, и развитието им, и завършека (макар че тогава винаги малко тъжим заради раздялата).

Такива дълбоки чувства не могат да бъдат крити дълго. И за да не се затормозявaме с прекалено сложни за вечерните часове метафори, облякохме шест от вината, които пием, в чисто човешки тела. И се обяснихме на всяка една в любов поотделно. Полигамия и вино. Как да не напишеш стих?!

Пино гри (Pinot Gris)

Пино гри (или Пино гриджо, както е известно в Италия) е най-популярният клонинг вариант на сорта Пино ноар. Въпреки че “гри” (gris) се превежда като “сиво”, цветът на зрялото Пино гри може да се опише като вариращ от розово-кафяво до дълбоко сиво-синьо.

Вината, произвеждани от това грозде, също притежават различни цветове - от наситено златно жълто до медено и дори бледo розовo.

Гроздето расте най-добре в хладни климатични условия и зрее относително рано с високи нива на захари. Tова може да доведе до вино с по-голяма захарност или по-високо съдържание на алкохол.

Различните вариации на виното от Пино гри зависят от зрелостта на гроздето и техниката на обработка. Италианските вина от сорта Пино гриджо обикновено имат деликатен, лек и цветен аромат с цитрусов вкус. Френското Пино гри може да бъде много наситено, заоблено и с плътно тяло.

Tипичен аромат и/или вкус на Пино гри*

Аромати/вкусове на сорта:
градински плодове: ябълка, круша / лимон, пъпеш
цветни: диви цветя

Букет/вкусове при обработка:
дъб: ванилия

А ето така изглежда според нас едно Пино Гри в дивата природа:

Шардоне (Chardonnay)

За къде без него! “Богато” е думата, която най-добре описва сорта Шардоне и обяснява популярността му. Ароматът му е приятен, но деликатен, труден за характеризиране, но лесен за разпознаване.

Вкусът на Шардоне е непогрешим поради идеалния баланс между захарност и киселинност, плътното му тяло и мекота. Характеристиките на Шардоне могат да се повлияят в изключителна степен от разликите в почвата, климата и обработката на гроздето.

Шардоне вирее добре в хладни климатични условия и се счита за устойчив през зимата сорт. Зърната са относително малки, с тънка кожица и се оксидират лесно, което донякъде затруднява съхранението между брането и обработката.

Tипичен аромат и/или вкус на Шардоне*

Аромати/вкусове на сорта:
градински плодове: ябълка, круша, праскова, кайсия
цитрусови: лимон, лайм, портокал, мандарина
тропически подове: ананас, банан, манго, гуава, киви
цветни: акация, глог

Букет/вкусове при обработка:
тероар: кремък, минерали, мента
малолактичен: масло, сметана, лешник
дъб (лек): ванилия, окотея, кокос
дъб (тежък): дъб, дим, утайка, мая

И макар че е устойчив на зимата сорт, никой не може да устои на едно добре охладено Шардоне на плажа:

Совиньон блан (Sauvignon Blanc)

Совиньон блан е бял винен сорт, който се отглежда в много винени региони по света като Франция, Чили, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка и Калифорния.

Совиньон блан зрее късно и дава най-добри резултати в топли климатични условия без прекомерно излагане на топлина. При липса на достатъчно слънчева светлина или при бране преди пълно узряване, сортът може да придобие редуктивен аромат на “котешка урина” (не се стряскайте, това е истински термин).

Виното обикновено се консумира младо и не извлича особена полза от отлежаването, с изключение на определени отлежали в дъб вина от Бордо, които могат да се съхраняват до 15 години.

Tипичен арoмат и/или вкус на Совиньон блан*

Аромати/вкусове на сорта:
зеленчукови: чушка, зелена маслина, аспержа, люта чушка
агресивни: минерали, "котешка урина"
билкови: трева, лимонова трева, цариградско грозде
плодови: грейпфрут, лайм, пъпеш

Букет/вкусове при обработка:
тероар: ванилия, окотея
дъб (лек): масло, сметана
дъб (тежък): дъб, дим

За хубавите неща няма сезон и винаги са на мода. Нашата Совиньон блан винаги ни кара да искаме още:

Кои са вашите "бели" музи?

Повече за "червените" ни другарки в Част 2 на "Лицата на вината"

*Типичността зависи от индивидуалната способност и опит в дегустирането и може да бъде засегната от тероара, сезонните условия и еноложките техники, което прави списъка неизчерпателен. Източник: winepros.org