0
0
0
s2smodern

• Ако ви се е случвало да опитате хубаво вино, но със затруднение разграничавате ароматите в него…
• Ако искате да развиете възприятията си по отношение на дегустацията на вино…
• Ако искате да блеснете с познания пред приятелите си по маса (хайде, хайде)…
• или ако просто искате да обогатите речника си с описателни за виното, които не сте и подозирали, че съществуват…

…този материал е за вас.

Еносиасти систематизират за вас ароматните характеристики на 11 от най-популярните бели винени сортове: Шардоне, Совиньон Блан, Ризлинг, Семийон, Гевюрцтраминер, Вионие, Шенин блан, Пино гри, Мускат, Коломбард и Вердело.

Посочените в списъка аромати ни помагат да развиваме обонянието си и да създаваме асоциативни връзки между тях и носа на съответното вино.

Не забравяйте, че списъкът не е изчерпателен поради различията в климатичните, географските и технологичните специфики на виното, както и личностните способности на дегустиращия. Не се притеснявайте, ако не усещате “студената сметана” в Гевюрцтраминера или “лишито” във Вионието. Отворете сетивата си, развържете въображението си и не забравяйте, че практиката е сериозна заявка за успех.

Вижте също: Характеризиране на типовете бели вина по цвят и Характеризиране на типовете червени вина по цвят


АРОМАТНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА БЕЛИТЕ ВИНЕНИ СОРТОВЕ


Очаквайте скоро и “Ароматни характеристики на червените винени сортове”.