0
0
0
s2smodern

“На 5-ти декември 1985 г. една бутилка Лафит (Lafitte) от 1787 г. е продадена за 105 000 британски паунда – девет пъти повече от предишния световен рекорд. Купувачът бил г-н Кип Форбс, син на един от най-ярките милионери на 20-ти век. Оказало се, че първоначален собственик на бутилката бил един от най-големите ентусиасти във винопроизводството през 18-ти век. Шато Лафит е едно от най-великите вина в света, принцът на всяка винена колекция.“

"Шато Лафит е едно от най-великите вина в света, принцът на всяка винена колекция."

Благодарение на Бенджамин Уолас и TED, научете повече за най-скъпите продукти в света в различни консуматорски категории. Така ще знаете както кое е най-скъпото парче месо, така и най-скъпата хотелска стая, която, разбира се, се предлага с Ролс Ройс, който да е на ваше разположение, когато пожелаете.

Ще чуете и нещо за вероятно най-митологизираното вино на 20-ти век, а именно „Шевал Блан“ от 1947-ма (легендарната реколта на това купажно вино от Бордо/Bordeaux и Каберне Фран/ Cabernet Franc).

Ако успеете да изчакате края, ще научите и че според научни изследвания хората се чувстват по-щастливи, когато им кажат, че пият скъпо вино, независимо, че виното е същото не-толкова-скъпо вино, което са им сипали и преди.

Това изследване е едно от любимите ни и се радваме, че вече е пределно ясно каква е разликата между това, което си мислим, че усещаме и това, което наистина усещаме, както и факторите, които влияят на тази разлика във възприемането ни на реалността. Философията ни за виното е проста: въпрос на вкус. :)

А отговорът на въпроса “какъв е вкусът на най-скъпото вино” оставяме на вас. Насладете се!