0
0
0
s2smodern

Как да избираме вино според условията, които поставя тежкият ни живот на еносиасти? Дилемата ни застига през ден и не пита зима ли е, лято ли е, колко е часът и на кеф ли сме. Подготвени ли сме или без да знаем, се поставяме в смъртна опасност от въздържание поради грешен избор, който сме могли да избегнем, ако четяхме редовно enosiasti.bg...

 

СЦЕНАРИЙ 1.

Планирана спокойна вечер с жената и кучето пред телевизора:

• събули сме се по пантофи;

• сложили сме си анцуга за всеки ден;

• заели сме традиционна полегнала поза на диванчето;

• само от време на време сменяме кълката с досада.

Изведнъж в прилив на завиден еносиазъм решаваме да допринесем за пълното отпускане с една-две чаши вино.

Драма!

Еносиазмът е пресушил и последните запаси вкъщи още вчера, а мързелът застрашава днешния постработен релакс. Хвърляме чоп кой да слезе бързо до кварталния магазин и съответният се отправя с “Червено вино снощи пих…” на уста към отредената му участ.

Бакалийката е предназначена за масата. А масата в България използва четири крака най-вече след консумация на ракия. Затова щандът с виното ни гледа с полупразен и по български тъжен поглед.

Как да изберем вино, от което хем да не се събудим като главен герой в реклама на Алка Зелцер, хем да се вписва в графа “Абе… става”, хем да ни стигне, пък и дори да ни “настигне” с търсения си ефект по някое време на дегустацията?

Добро решение 1: Взимаме нещо, което пием отдавна и което магазинът зарежда само заради нас, тъй като имаме предсказуеми и редовни консуматорски навици по отношение на алкохола. Забележка: Гледаме годината на производство, а ако опаковката позволява – и цвета на виното. Жокер в рими: Колкото по-прясно, толкова по-свястно.

Добро решение 2: Отиваме в друг, макар и по-далечен магазин, където има по-голям избор. Помним забележката и жокера от “Добро решение 1”. Повтаряме си, че всичко е за доброто на черния ни дроб, докато чистим снега от колата с риск от хипотермия.

Лошо решение: Грабваме първата бутилка на промоция от 2,60 лв. от стелажа и се замисляме за втора, защото е много на далавера. Жокер: Изхвърлете бутилките разделно, а виното – в мивката. Изплакнете обилно.

следва: как да избираме вино в специализиран магазин...