0
0
0
s2smodern

NEXT GENERATION

Националният конкурс “Сомелиер на годината" ще кулминира на 24-ти март, но преди да започне същинската част на състезанието, решихме да разберем какво прави един сомелиер добър и какво е донесла титлата „Сомелиер на годината” в личен и професионален план на досегашните си трима носители: Йордан Кирилчев – 2014 г., Георги Николов – 2015 г. и Илиян Петракиев – 2016 г. Темата на състезанието тази година е “Next Generation” (б.а. “Следващо поколение”) като организаторите са се постарали поне тук да има приемственост между поколенията, независимо от необходимостта от още много работа. За финал ви оставяме със сомелиера Слави Райчев, неговата роля като ментор, най-новото от конкурса и състезанието „Вино на годината”. Събитието е отворено за посетители и ще се проведе на 23-25 март 2017 в Централното фоайе на хотел Маринела София.

Йордан Кирилчев, Сомелиер на годината 2014


©снимка Иван Василев

Как и кога разбрахте, че искате да станете сомелиер?

Запалих се. Цял живот съм бил близо до виното под една или друга форма. Работех в един ресторант, в който имаше голяма селекция от вина, и малко по малко започна да ми става интересно. Михаил Марковски ми направи първото обучение за сомелиер и така стартирах.

Какво прави един сомелиер добър?

Сомелиерът трябва да притежава съвкупност от различни качества. Колкото по-голям набор от качества притежава, толкова по-добър сомелиер е. Трябва да разпознава това, което включва в селекцията си, да може да представи добре напитките на клиента, да може да комбинира прекрасно храната с виното и обратно, да има подход към клиентите си и партньорите, с които работи.

Какво Ви донесе титлата “Сомелиер на годината” в личен и професионален план?

Донесе ми повече увереност в собствените ми възможности и качества. Тогава не съм осъзнавал, че мога определени неща, а сега вече ги разбирам по друг начин.

Къде работите в момента и какви са плановете Ви? Смятате ли да се развивате в тази професия?

Работя в ресторант “Есте”, където съм сомелиер и управител на ресторанта. Мисля да се развивам. Не спирам постоянно да чета и да пътувам, за да мога да съм в час с нещата, които се случват във винения бранш, новите тенденции и интересните продукти, които могат да се предложат на българския пазар.

Георги Николов, Сомелиер на годината 2015


©снимка Иван Василев

Как и кога разбрахте, че искате да станете сомелиер?

През 2000 г. имах късмета да попадна на работодатели, които много държаха на професионалните качества екипа си. Ежеседмично идваха представители на изби или вносители в ресторанта, където работех и ни провеждаха презентации и дегустации.  Тогава ми направи впечатление, че долавях част от ароматите във виното, докато на колегите им миришеше само на вино. Започнах да чета, да опитвам всяко вино, което отварях за клиент, да купувам и пия вино. Завърших и курс за сомелиер. През 2007 г. бях поканен в един ресторант в Благоевград, който разполагаше с обособено помещение за енотека с капацитет 4000 бутилки (термо и влагоконтролирано), с мисията да съставя винен лист и да определя асортимента. В същата година се явих на конкурса "Сомелиер на годината 2007", не за да се боря за титла, а да си "сверя часовника" спрямо останалите колеги. Не се чувствах достатъчно подготвен. Успях да се класирам в първата шестица от 35 души. Тогава реших, че ще го бъде и насочих вниманието си към тази професия.

   

Какво прави един сомелиер добър?

Опитът. На пръв поглед работата ни изглежда като представление, но за да играеш това представление при различни обстоятелства и пред различна "публика", се изисква солидна подготовка. Виното е материя, която всеки ден ти дава нещо ново. Изисква се много четене, упоритост и дегустации. За да бъдеш сомелиер, освен да отгатваш аромат и вкус, се изискват и придобиват познания по история, география, химия, физика... дори психология. Помагат много, когато имаш какво да разкажеш допълнително за виното. Кулинарията е неизменно свързана с виното. Няма как да съчетаваш вино и храна, ако не познаваш технологията на готвене на храната и вкусовете на хранителните продукти, подправки, сосове. 

Какво Ви донесе титлата “Сомелиер на годината” в личен и професионален план?

В личен план - удовлетвореност и мотивация да продължавам да се развивам. В професионален план - признание.

Къде работите в момента и какви са плановете Ви? Смятате ли да се развивате в тази професия?

От близо седем години работя като винен специалист в голяма търговска верига. Няма как да работиш с вино и да не се развиваш. Продължавам да трупам опит и знания. Ако искаш да си в играта, трябва да си добър играч.

Илиян Петракиев, Сомелиер на годината 2016


©снимка Иван Василев

Как и кога разбрахте, че искате да станете сомелиер?

Когато започнах първоначално да се занимавам с това, все още не го бях разбрал. Искрата ми дадоха още в средното училище със състезанията, които се провеждаха на национално ниво и на регионални кръгове за най-добър сервитьор-сомелиер. Аз бях записал паралелка с цел да стана готвач, но преподавателите ми казаха, че бих бил отличен сервитьор-сомелиер. Започнах да се явявам на състезания. Така се явих и на “Сомелиер на годината” няколко пъти, докато успея да докажа себе си. От там започнах да проявявам по-голям интерес към професията и виното.

Какво прави един сомелиер добър?

На първо място да успее да се постави на мястото на клиента и да бъде човечен, като това е изискване за всеки, не само за професията сомелиер. Ако си нещо повече от другите, не трябва да го показваш, а да бъдеш себе си и да не забравяш пътя, по който си стигнал там.


©снимка Иван Василев

Какво Ви донесе титлата “Сомелиер на годината” в личен и професионален план?

Не съм се явявал на конкурса с цел да го спечеля или да се докажа пред някого, а защото ми харесва идеята да има събития, които информират хората и слагат виното на преден план и повишават винената култура на хората. С тази цел се явих. Изкарах стаж миналото лято като с тази титла ме приеха една идея по-сериозно и ми гласуваха доверие за много неща в ресторанта, нищо че бях изцяло нов там.

Къде работите в момента и какви са плановете Ви? Смятате ли да се развивате в тази професия?

Все още не съм започнал професионално развитие в сомелиерската професия, тъй като продължавам образованието си в Хранително-вкусовия университет и сега ми предстоят дипломиране и бъдещо развитие. Започнах това като хоби и силно се надявам да се превърне в професия, а имам и сходни интереси, които могат да се съчетаят отлично. Имам планове за Food and Beverage Management, който би ме усъвършенствал в тази насока.

Слави Райчев


©снимка Иван Василев

Как и кога разбрахте, че искате да станете сомелиер?

Като в приказките. От ученическа възраст се запознах с Мишо Марковски и той ми показа колко е интересна тази професия. Бях само на 16. Тогава се явих на едно състезание за най-добър сомелиер и готвач и го спечелихме отборно. От тогава никога не съм си представял, че бих работил друго.

Какво прави един сомелиер добър?

В България или по принцип?

Толкова ли отдалеч започваме?

Тук професията все още е прохождаща, защото всеки ресторант с претенции трябва да има такъв, а това не е така. В Италия и Франция има сомелиери дори в избите. Добрият сомелиер дава добавена стойност на консумацията на вино и е полезен на всички.


©снимка Иван Василев

Какво ще е различното в състезанието “Сомелиер на годината” в това издание?

За четвърта година е удоволствие и чест за мен да съм от екипа организатори. Всяка година имаме нови участници, тоест хора, които откриват тази професия. Виждам и израстването на участниците, които идват всяка година. Най-хубавото на събитието е, че провокира участниците да мислят. Аз им помагам като ментор. Тази година ще проведем състезание в истинския смисъл на думата. Имаме доста добре подготвени участници. С “Вино на годината” събитието ще помогне и на посетителите да се запознаят с актуалните течения във виното. Ще има премиери на най-новите реколти на участващите вина и това ще бъде много интересно.