0
0
0
s2smodern

Как се става Master Sommelier

Пълнометражният „Somm”, проследяващ група амбициозни американци по пътя им към титлата Master Sommelier (MS) очевидно е доказал успеха на формулата „(фанатични усилия + драматични преживявания - личен живот) х няколко счупени чаши”, защото в средата на миналия ноември телевизия Esquire ни зарадва с донякъде познатата история на шестима млади нюйоркчани, борещи се за престижното звание, но този път под формата на мини сериал с тематичното заглавие „Uncorked”.

Запознайте се с Яник, Дейна, Морган, Джак, Джош и една Джейн за цвят. Всъщност Джейн, единствената жена в шоуто, е също така и единствената, която в рамките на сериала се явява за първи път на изпитите за MS. Ако някой все още е останал с чувството, че да станеш Master Sommelier е като да завършиш УНСС с „Много добър”, най-добре да помисли отново. За повечето от главните герои в „Uncorked” това е трети или четвърти опит.


©tv.esquire.com

С шестимата се срещаме няколко седмици преди големия ден и проследяваме изпълненото им с напрежение и желание за непрекъснато развитие ежедневие между различни конкурси, учебни сесии и дегустации. Защото! Освен енциклопедичното овладяване на безбрежен океан от теоретични знания и непроизносими (да кажем) френски имена, един Мaster Sommelier трябва да демонстрира безупречно обслужване на клиенти (без да ги кара да се чувстват необразовани) и почти извънземни способности за дегустация (с всички подробности от типа „брано от девици по изгрев слънце на 30 септември от левия бряг на Рона” и прочие).


©youtube.com

В хода на шестте епизода опознаваме характерите на кандидатите като неизменно харесваме повече един или друг, но и неминуемо се възхищаваме на едната им обща черта – упорството. Между пътуванията и дегустациите им, зрителят научава (или затвърждава) и отговорите на някои често задавани от широката аудитория въпроси като „Какво вино да избера за подарък?”, „Как най-общо се комбинира вино с храна?” и т. н. От друга страна „Uncorked” предлага и по-вълнуваща информация за напредналите в сферата и известна доза смях на гърба на нервните кандидати, придружени от хапливите коментари на всички изпитващи ги. А те прииждат като вълци, на талази, задават невъзможни въпроси и създават конфузни ситуации! Средата обаче, учудващо е позитивна. Отношението между всички в бранша е приятелско и създава усещане за подкрепа и желание другия да успее... дори когато разлее 8 чаши шампанско за 500 долара върху малката си табличка.

Не липсват и напрегнати моменти с чуденки „взех ли го, аджеба, тоя изпит”, „що казах Албариньо, като знам, че е Гевюрцтраминер”... следим с широко отворени очи ще успее ли Морган да слезе по стълбите без да счупи още нещо, Джейн ще уцели ли гърлото на бутилката при двойното декантиране, когато ръцете и треперят като на блондинка преди разпродажба в мола и ще може ли Дейна да разлее шампанското по равно в шестте чаши, защото „Срамота! Ти Master Sommelier ли ще ставаш?”.

Всичко това на фона на вечния въпрос „Ah so?”.


©youtube.com

„Uncorked” очевидно е сериал с продължение (2015 г. е отбелязана като “Сезон 1”) и да не се лъжем – темата е благодатна. Веднъж взел теоретичния изпит, всеки кандидат има на разположение 3 години да вземе другите две части – „Сервиз” и „Дегустация”. След това – рестарт. Вадиш тетрадките и почваш пак от началото на френската азбука.

Предвид историята на героите, „Uncorked” може да бие по продължителност любимия ни „Приятели”, което не е проблем, защото сериалът е достатъчно образователен и все пак забавен, за да задържи интереса ни. Всеки епизод е със средна продължителност 40 минути и не лази по нервите на по-нетърпеливите (да, добре, такива като мен).

Към момента „Uncorked” може да се гледа в Yоutube (с малки уговорки за качеството), а вас, като българи, няма да ви уча откъде другаде може да го набавите за личната си колекция, защото би било незаконно да сваляте от торентите.