0
0
0
s2smodern

По-лично от всякога, с :) (усмивка)!

Новият каталог е тук. Можете да го закупите на тези места, както и в някои изби и специализирани магазини - Еносиасти не правят изключение.

По традиция, от далечната 2013 г. насам систематично ви информираме за най-новото в изданието Каталог на българското вино с автори Цвета Тановска и Катя Йончева. ТАЗИ ГОДИНА излизаме от всички рамки на общоприетото. „Тропнахме с крак“ и си казахме „няма да пишем, ако не можем да го направим ПО–ЛИЧНО от всякога.“ Наистина не знам какво ще правим за следващото издание (вероятно ще трябва да снимаме изданието с дрон или да направим 3D „мапинг“), но засега начинът да осъществим едно представяне, по-лично дори от видео интервю с авторите, беше да ги помолим да ни допуснат до една от дегустациите, на базата на които е изграден самия каталог.

А те взеха, че се съгласиха!

Запознавам се с панела от дегустатори и Мария Рачева решава да ме предразположи с „Красиви и млади трябва да ни изкарате на снимките. Много Фотошоп, без бръчки и, по-възможност, по-умни.“ Съгласявам се бързо и скоро всички се оказват в настроение, позитивни, отворени и (без външна намеса) доста умни :).

Знае се, че в тази дегустация, 13-та за годината, ще участват вина от среден и висок клас. Започва се с бели като първо се обявява номер на бутилката, сорта, реколтата и нищо друго. Бутилките са опаковани в непрозрачни пликове и съмненията ми за възможност да запаметиш кои са вината изчезнаха много бързо. Там съм без право на мнение в опит за „невидимо присъствие“.

Панелът дегустира всички бели вина като си водят записки, след което е време за сравняване на дегустационни бележки. Всеки обявява определенията и оценката си за виното, които са изненадващо сходни. При разлики от над половин звезда, виното се разлива отново и се започва небрежен, цивилизован спор. Оказва се, че не винаги нещата са толкова спокойни и има ситуации, в които някой горещо се бори „за” или „срещу” определено вино. Като изключим сериозността по отношение на вината, изглежда, че всички искрено се забавляват. В почивките си говорят за ремонти, скелета, дребни грабежи, Бретан, изгаряния на плажа, плаващи старчески домове и други вълнуващи теми.

С една от бутилките има проблем, няма втора проба и решението на панела е да не включват виното на този етап, за да не си правят предположения дали дефектът е само в тази бутилка.

На ред са розета. Изведнъж, в края на серията, се стига до странен казус. Сипано е едно розе, за което никой не може да се съгласи, че е розе. Дискусията трае близо 30 минути. Авторите на каталога са изправени пред предизвикателството да информират без да подведат читателите си. Решението - 5 звезди. Определят виното като изключително странен, смел експеримент, който решават да поощрят, защото е уникално, запомнящо се вино, но да не пишат, че е розе. И така първата петица за деня става факт.

Става дума за „нерозето” на Иво Върбанов, отлежавало в дъб, за което ви разказахме наскоро. Нямам представа какво бих направила с това вино, ако трябваше да го оценя на сляпо. Решението е по-скоро интелектуално, отколкото дегустационно, но се радвам, че нещо толкова нестандартно срещна разбиране, макар и след разгорещен спор.

Тръгвам си след близо три часа, докато дегустаторите си почиват. Споменават ми, че за деня остават още много червени, основно купажи, лимитирани серии и не е подходящо да си тръгна точно сега. Налага ми се да взема трудно решение…

В Каталог на българското вино 2016 (както винаги) ще откриете нови теми. Друго нововъведение в изданието са ценови категории на вината и карта на България с обозначени изби. Щастливи и благодарни сме, че две вина, които почти на шега предоставихме за дегустация наистина са дегустирани и оценени достойно в категорията „Винени проекти“ – трета новост за каталога.

Ако нямате време да дегустирате 800+ български вина, Каталог на българското вино 2016 ще ви отмени и предостави професионална насока в избора на подходящо вино през следващата година.