0
0
0
s2smodern

50 000 нюанса вино

…и докато всички участници гледат снимки в социалните мрежи и се опитват да си починат от почивните дни, ето какво се случи в петото издание на Форума на българското вино.

По данни на организаторите са измити 50 000 чаши, използвани са 2 тона лед, а посетителите са били над 6 000 души. По наши данни поне двама от тях са истински доволни, но за съжаление изцапаха над 2 чаши :( и „разчупиха леда“ на не една и две маси.

Тази година повече изби бяха взели стратегическото решение да изложат най-високия си клас вина и с това никак не се изложиха. Според мен идеята беше отлична, защото това е единственият начин да се помогне на винените любители да избират по-добри вина по-често.

Разбира се, имаше и много полезна информация. Майсторският клас „Ризлинг, или да обичаш на инат” с лектор Стефан Пирев беше впечатляващ и напомни, че именно енолозите са хората, които трябва да застават по-често зад микрофона на такива събития. Напомни също, че липсата на изследвания и научна работа в сектора са болна тема, но това не означава, че всяка изба няма потенциала да изучи собствените си масиви и вина по-задълбочено.

Представянето на конкурса Concours Mondial de Bruxelles 2016 в Пловдив беше неочаквано празна лекция (все още не си го обяснявам и имам неприятно déjà vu), но ще се постараем да ви представим опциите за участие в конкурса като страна домакин максимално бързо в интервю с организаторите, защото заявки за участие се приемат до края на месец ноември (точно така, избите имат една седмица, за да решат дали и как да участват).

Не липсваха и оригинални PR събития като концерта организиран от Neragora (Нерагора), който се възползва от концентрацията на почитатели на виното, предложи им културно преживяване и напомни за по-широкия кръг от възможности пред избите да се възползват от даден формат. Излизането от рамките е въпрос на въображение и остава изпълнението да е на ниво без да е в конфликт с програмата и идеята на основното събитие.

В заключение… (само) 3 неща:

  1. За първи път от мнооого време насам, дори и в сравнение с предишните издания на форума, производителите на вино бяха истински щастливи да са под един покрив.
    Това е повече от добър знак и трябва да напомни на всички, че са обединени от виното. Въпросът е дали това, което ги събира може да надделее над това, което ги разделя. Благодарение на инерцията, изградена през изминалите години, възгласите „ах, колко време го чакахме“ бяха многобройни.
  2. Съботната натовареност на събитието, макар и малко прекалена за професионалистите, е добра новина, защото е видимо, че любителите на виното се увеличават. Блъсканицата не е приятна за никого, но когато непознатите лица станат повече от познатите, това може само да означава, че нещата, които правим, имат смисъл. Случайно срещнах приятели от Розовата долина, които бяха дошли специално за събитието. Този тип вино любители, които не се водят от случайностите, близостта на НДК до дома им или скоростта на вятъра, са хората, които истински подкрепят избите ни и са показател за плавния растеж на винената ни култура.
  3. Форумът прави стъпки към обединяването на виното и кулинарията. От една страна това, че виното става тясна тема дори и за специализираните издания е глобален феномен. От друга, все още българските ресторанти, в които има добра селекция вино на чаша или сомелиер са изключения. В една книга посветена на сомелиерите се казва, че известните готвачи се интересуват много по-малко от вино, отколкото известните сомелиери от кулинария. Може би има нещо вярно. Лекцията на шеф Емил Минев беше пълна с млади готвачи, които очевидно бяха там само заради своя герой – талантлив, успял и земен. Засега двете теми са доста отделени в съзнанието както на голяма част от любителите на виното, така и на почитателите на кулинарията. Темите са много обширни, но опитите да се покаже как могат да се допълват и обогатяват са задължителни. В момента, в който двете групи наистина се срещнат, всички ще станем по-широко скроени, всестранно развити и доволни от „преживяването“ да се храним. Ще има повече lifestyle, не само life, което ще означава израстване в стандарта на живот, йерархията на собствените ни нужди и, да се надяваме, на усилията ни да ставаме по-добри версии на себе си.

Искрено Ваш,
Гуру Питка

П.П. Това е! А…! Датите за следващото издание вече са обявени: 18-20 ноември 2016… или само 361 дни… годината ще е високосна ;).