0
0
0
s2smodern

Да вземеш най-доброто от „даденото ти”

Как изглежда новата страница от кариерата Ви като уайнмейкър?

Динамична, богата емоционално и предизвикателна. Ако бях атлет - дисциплина скачане с препятствия. Ако бях художник - импресионист с умението да хваща играта на светлината в нейните различни състояния. Но аз съм уайнмейкър. Не по-различно от всяка нова година. С притеснение, молитва за добра реколта! В моя занаят това важи за всяка реколта - силно вълнение и силна вяра, че ще успееш да бъдеш в хармония с природата и Бог, за да вземеш най-доброто от „даденото ти”.

Как възприемате промените в кариерата си? Какъв ефект имат и какво научавате от тях?

Аз не променям призванието си, а следвам моя път. Устоявам принципите си и вярата си, че може да се правят добри и качествени вина в нашата страна. Всяка промяна открива нови хоризонти, хиляди нови възможности да предизвикваш уменията си. Уча се всеки ден. Умея да слушам и имам добра памет. Правя анализ... и продължавам!


© Йордан Желев

Разкажете ни повече за новия Ви проект и виното „АК”?

Много ми е трудно да говоря за „АК”, защото от всичките ми проекти той е личният. „АК” е идея за нещо частно, малко, далеч от матрицата. Това е розе създадено от сортовете Сира, Мерло и Каберне совиньон по класическа френска технология. Малко парченце естетика в деня. Чаша охладено розе, споделено с приятел. Миг на удоволствие за всички сетива.

Зрение: добра визия, красиво, нежно и изящно;
Слух: споделено с добронамерени, радостни и шарени хора;
Обоняние: пролетен цвят по изгрев;
Вкус: свежи ягоди и диви теменужки;
Осезание: охладена свежа глътка АК.

Символът „АК” има и друго значение. Виното беше готово на Равноденствие (21 март). Етикетът „Мандала”, както го наричаме, е подарък от скъп за мен приятел - Маестро Желев. В него има много музика.

Какви други вина можем да очакваме от серията?

Отзвукът и подкрепата ще бъдат знак за мен дали има нужда и място за вино специално, различно и екстравагантно в малки серии.


© Йордан Желев

Защо е важно да си различен?

Важно е да си различен не защото ще откриваме Америка - тя отдавна е открита, а защото съм иноватор. Искам да провокирам публиката с продукти, които ще владеят всички сетива извън матрицата, направени без компромис с качеството. „АК” отразява мен.

Stallion все още е сред едни от най-високо оценяваните вина у нас. Как се надскача подобно постижение и какви са предизвикателствата за Вас?

Много се радвам на оценката Ви. Нямам какво да надскачам. Във винопроизводството има предизвикателство, въпрос на особеностите на реколтата, която всъщност е пряко отражение на климатологията на годината. Обгрижването на лозята, различният подход, балансираното натоварване... Само добрият уайнмейкър може да извлече най-доброто от една трудна и темпераментна година. А аз смятам, че съм безмилостно ентусиазиран и страстно отдаден на виноделието. Останалото е в Божиите ръце.

Розето на Алекс Канев "AK" може да откриете в нашия онлайн магазин за вино.