0
0
0
s2smodern

Резултати и впечатления

От 16 до 18 април във Велико Търново се проведе петото издание на международния конкурс ВиноБалканика, който се организира от Съюза на енолозите в България (СЕБ). Съгласно регламента на конкурса, в него могат да участват вина, направени изцяло или с минимум 15% участие на местни сортове от Балканския полуостров (Proles Orientalis Negr.- PON) и Черноморския басейн (Proles Pontica Negr. - PPN). Вината се оценяват по 100 точковата система на OIV.

Станимир Стоянов, председателя на СЕБ, споделя своят опит от конкурса: „Всеки път се получава нещо коренно различно. Тази година смятам, че се качихме едно стъпало по-нагоре благодарение на комисията, която прие да оценява вината. Показаха истински професионализъм и изключителен интерес към балканските вина и, в частност, тези от Черноморския басейн. След приключването на конкурса си направихме разбор и смятаме следващата година да привлечем повече чуждестранни участници. Затова може да се каже, че вече планираме следващото издание на конкурса.“


изображение: ВиноБалканика

Участници в дегустационната комисия на ВиноБалканика 2015 бяха: Елизабет Габи (Elizabeth Gabay, MW), Робин Кик (Robin Kick, MW), Петер Коф (Peter Koff, MW), Джон Салви (John Salvi, MW), и Браян Дейвс (Bryan Dawes, M.S.). От българска страна участваха: доц. Христо Спасов – ръководител катедра Технология на вино и пиво (УХТ, Пловдив), Васил Стоянов - главен енолог на Вила Юстина и Ясен Захариев – председател на журито тази година.

Резултатите от конкурса можете да видите тук

Според Екатерина Гаргова, дори и съпътстващата програма на конкурса тази година е била изключително интересна: „Част от нея беше изложбата от рисунки с материали от вино на художничката Даниела Русева, разположена в Хан Хаджи Николи. Много творци са били вдъхновявани да пресъздават сюжети, свързани с виното. Даниела прави един експеримент върху винени филтри с винени утайки, еко материали и рисунък. Чрез творбите си, сътворени с тези материали, които остават извън виното и не достигат до бутилката, но носейки неговия дух, художничката показва един друг свят на божествената напитка.„

Поздравяваме организаторите за развиващия се конкурс и се радвам, че извън София има още едно винено събитие, с което да се похвалим!