0
0
0
s2smodern

Предизвикване на статуквото

Нека вдигне ръка този, които никога, никога, никога не посяга към бързата храна. Бих посмяла да оборя всеки, който се опита да ме убеди, че гурме обяд може да се натика в обедна почивка от половин час. Хайде сега дружно да признаем, че храненето на крак е неразделна част от ежедневието ни. Добре? Добре!

Макар че виното се асоциира често с по-изтънчени поводи и донякъде концепцията за снобизъм все още витае в орбитата му, виното е адаптивна напитка, която може да се комбинира добре и с един любим американизъм, т. нар. “junk food”. Това е нездравословната храна към която посягаме, когато ни мързи, когато бързаме, когато сме депресирани, когато сме се изчерпали откъм идеи, когато никой не гледа и прочие удобни оправдания.

Въпрос на вкус, както е казало кучето. А всички, които не ги е грижа за статуквото, може да четат нататък, следвайки съвета на специалиста: “Колкото по-нездравословна е храната, толкова по-специално трябва да е виното”.

Вълшебна комбинация за всяка ситуация

Не е задължително да пиете виното си единствено в компанията на френски сирена, испански меса и запалени свещи.

Събрах няколко разчупващи оковите комбинации за случаите, в които не се чувстваме съвсем изискани, но не искаме да се лишаваме от регулярната чаша вино.

Шампанско + пържени картофи

Защо?

Шампанското балансира нишестето в картофите, а мехурчетата оказват прочистващ ефект върху небцето. Пържените картофи и чипса се съчетават добре и с Пино блан или Ризлинг.


изображение: www.blackberryfarm.com

Пица + Кианти/леки италиански вина

Защо?

Заложете на правилото "местна храна" с "местно" вино. Киселинните храни (като червеният сос върху пицата) се нуждаят от киселинни вина. Вината от района на Кианти предлагат чудесна компания със своята киселинност и танини. Същото се отнася и до други леки червени италиански вина като Барбера.

Чийзбургер + Ламбруско

Защо?

Мехурчета в класическото Ламбруско от италианския регион Емилия-Романя пробиват плътната, мазна комбинация от месо и кашкавал, а леко сладкият характер на Ламбруско безпроблемно се комбинира с всички потенциални добавки към чийзбургера, от сладки през кисели до солени.


изображение: www.mashable.com

Пуканки и Шардоне

Защо?

Тази комбинация е позната на света от известно време, но ако за вас е новост, знайте, че масленият препечен вкус на пуканките пасва идеално на вкусовия профил на Шардонето.


изображение: occasionscatering.com

Шери + Сладолед

Защо?

Комплексният аромат на плодове, меласа и ядки в това вино го превръща перфектния акцент към гладката текстура на сладоледа. Тук може да добавим и Марсалата, която освен чудесен цвят би могла да се окаже и добра компания за този вкусен десерт.

Донът + Москато д’Асти

Защо?

Ярките аромати на праскова, кайсия и грозде на едно леко пенливо, сладко Москато д'Асти ще допълнят тестения вкус на класическия донът с глазура, създавайки по-многопластово и комплексно усещане на небцето.


изображение: mashable.com/

В крайна сметка експериментът често носи позитивни изненади, така че не се страхувайте да пробвате различни комбинации и да излизате от нормите, въпреки твърденията на част от професионалистите, че виното не трябва да се консумира с “каквото и да е”. Ние знаем, че няма само правилни и грешни отговори.

източници: thenest.com, forbes.com, mashable.com