0
0
0
s2smodern

Честита 2015 - годината на Марсалата!

Какъв по-добър начин да започнем годината от приятна за окото и небцето новина?!

От 1990 г. насам, професионални дизайнери от Pantone Color Institute избират цвят на годината, който да доминира модните тенденции през следващите 12 месеца.

Цветът на 2015 година е Марсала, а ние нямаме нищо против.

Според специалистите-колористи, "цветът Марсала обогатява нашия ум, тяло и душа, излъчвайки увереност и стабилност".


изображение: slate.com

Подобно на подсиленото вино, взаимствало името на цвета на 2015 г., този изискан оттенък "въплъщава чувството на пълна удовлетвореност, а неговите червено-кафеникави нюанси излъчват изискана и естествена земност. Този прям, но стилен тон е универсално привлекателен и е лесно приложим в сферата на модата, красотата, промишления и интериорен дизайн."

Кое е виното, вдъхновило красивия цвят на 2015?


изображение: pantone.com

Какво е представлява виното Марсала?

Марсалата е подсилено (ликьорно) вино от околностите на градовете Марсала и Трапани на остров Сицилия.

Марсалата може да бъде суха, полусуха или десертна и в подходящите ръце има потенциала да се превърне в много повече от вино за готвене – достойна напитка от ранга на Шери или Мадейра.

Най-честите аромати, които може да усетим във вината Марсала са ванилия, кафява захар, трансформирана кайсия и тамаринд. Във вината от най-високия клас може да се открият и други нюансирани аромати като вишна, ябълка, сушени плодове, мед, тютюн, орех и женско биле.


изображение: winefolly.com

Комбинации с храна

Марсала се комбинира чудесно с някои иначе трудни за съчетаване храни като аспержи, брюкселско зеле и шоколад.

Марсала в готварството

Сухата Марсала обикновено се използва за приготвянето на пикантни предястия, добавяйки към храната ядков послевкус и карамелизация.

Десертната Марсала обикновено се използва за направата на различни сладкиши и гъсти сосове.


изображение: cloudinary.com

Уникалната Марсала

Марсала има уникален вкус, дължащ се на употребата единствено на местни сицилиански сортове и сложния процес на винопроизводство. Марсала се подсилва с бренди или неутрален винен алкохол. При ферментацията част от гроздето се оставя за направата на подслаждащ агент наречен мистела (mistella) или кото (cotto). "Мистела" се получава при смесването на изсушени гроздови зърна с винен алкохол. “Кото” е следствие от топлинната редукция на гроздови зърна до получаването на гъст сироп.

Марсала се категоризира в зависимост от вида на използваното грозде (бяло или предимно червено) и метода на винопроизводство.

Марсала се произвежда от различни местни сортове, сред които белите Грило, Индзола и Катарато и обиконовено има алкохолно съдържание от 15–20%.

Вината Марсала остават годни за консумация приблизително месец след отварянето им. По-продължителното им съхранение изисква съхранение на хладно и тъмно място. Отстранете кислорода от бутилката преди да поставите тапата.

Остава само да кажем едно естетически издържано "Наздраве" за 2015!

източници: winefolly.com, pantone.com, slate.com, theguardian.com