0
0
0
s2smodern

От Пловдив с густо!

„Дефиле на младото вино 2014” се организира от Съвета по туризъм - Пловдив в партньорство с Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Национална лозаро-винарска камара, Асоциацията на българските винари и Европейския рицарски орден на виното – Консулат България за 6-та поредна година с цел развиване на туризма в града извън силния летен сезон. За нас посещението беше първо и нямахме нужда от убеждаване, за да се разходим в любимата ни европейска столица на културата.

Тази година на изложението „дефилираха” 24 родни винопроизводители, събрани в 11 емблематични къщи в Стария град. Фестивалът ни срещна и с пчелари, занаятчии и много фолклорни и културни събития.

С вход от 5 лева получаваме чаша в комбинация с талони за 12 дегустации и въпреки че константното бъркане за „жетони” може да е досадно, от друга страна то е полезно за проследяване на потребителското поведение.

Видяхме много познати лица и времето беше достатъчно приятно за разходка.

Вярно е, че вината на някои от избите с щандове навън бяха прекалено изстудени, но атмосферата около всички къщи беше празнична – имаше забързани хора в носии, много развеселени пловдивчани, гости на града, сред които и немалко чужденци.

Разнообразие имаше. Някои изби бяха избрали да се представят само с младото си вино, други – само с бутилирани вече вина, а трети бяха предоставили цялото си портфолио за дегустации. Ние сме склонни да харесаме по-скоро последния подход. Натъкнахме се и на феномена „Декорни вина”, разбирайте изби, изложили всичките си вина, но „само за украса“. Намираме го за донякъде озадачаващо. Имаше и какво да се желае от представянето на вината. Хубави гарафи задължително биха се харесали повече от пластмасови шишета, особено в атмосферата на стария град. Младото вино не е претенциозен продукт, но губи част от очарованието си, когато не е представено добре, не само защото се конкурира с Божолето като концепция, а защото е отлична стъпка към запознаването на повече хора с виното. В тази връзка, много посетители научаваха нови неща на всеки щанд, което е добрата новина и събитието бележи успех.

По наблюдения на организаторите, интересът към събитието расте всяка година, което оказва положително влияние върху развитието на винения туризъм в целия регион. Миналата година посетителите са били близо 10000, а тази - над 13000. Отделни изби са преброили по 1500 жетона, тоест голяма част от щандовете се радват на постоянна посещаемост.

Жури с председател Неда Проданова и членове специалисти в сферата на винената индустрия, науката и журналистиката отличи следните вина:

Златен диплом в категорията „Бяло вино“:

 1. Домейн Мараш – Совиньон Блан - 86.4 т.
 2. Карнобат – Шардоне - 85.2 т.
 3. Шато Копса – Совиньон Блан - 85.0 т.

Сребърен диплом в категорията „Бяло вино“:

 1. Черноморско злато – Шардоне
 2. Вила Юстина - Шардоне и Семийон
 3. Етно - Мускат и Димят

Златен диплом в категория „Розе“:

 1. Шато Копса - 85.2 т.
 2. Вила Юстина - Каберне Фран - 85.0 т.
 3. Черноморско злато - 85.0 т.

Сребърен диплом в категорията „Розе“:

 1. Шато Асена - Сира
 2. Брестовица - Рубин
 3. Мараш - Каберне Совиньон

Златен диплом в категорията „Червено вино“:

 1. Братя Минкови - Каберне Фран - 85.8 т.
 2. Едуардо Миролио – Мавруд- 84.4 т.

Сребърен диплом в категорията „Червено вино“:

 1. Шато Копса - Каберне Совиньон
 2. Етно - Мерло
 3. Вила Любимец - Мерло

От гледна точка на посетителите и попълнените от тях анкетни карти, победители са:

Най-добро бяло вино - ВИ Козя Грамада

Най-добро розе - ВИ Тодоров

Най-добро червено вино - Вила Терес.

Данните са предоставени от организаторите на събитието, за което им благодарим. Пожелаваме на пловдивчани много гости на града и успех с подготовката за 2019 година.