0
0
0
s2smodern

Летни сме!

Какво? Летни сме? Да! Това ни казаха авторите на Каталог на българското вино 2015 Цвета Тановска и Катя Йончева, когато ги попитахме какво ново да очакваме от изданието тази година. И, да, корицата за 2015-та определено ни кара да се усмихваме, напомня ни за лятото и чудесните бели вина, които опитахме през сезона. Очевидно е рано да пеем „Jingle Bells“ и малко по-българското „Тиха нощ, свята нощ“, но да не съдим за книгите по кориците, а да направим това, което правим най-добре… да си сипем чаша вино и да разгърнем страниците.

Започваме с нови 33 вина, оценени с 5 звезди. Тази година сред отличниците има нови попълнения, както и затвърдени стари етикети. За първи път създателите на каталога предлагат на избите с вина, наградени с 5 звезди, да сложат отличителни стикери на бутилките си. Вината са страхотни, няма как да ги сбъркате! Както и досега, част от фаворитите ни съвпадат, но много от любимите ни вина са с оценки от три и половина, четири, четири и половина звезди, затова със сигурност ще откриете много приятни изненади сред оценените претенденти. Тази година в ниския ценови клас се появяват вина с отлични качествени показатели, които също не трябва да изпускате.

Идеята за изчерпателност се е запазила и това една от най-силните страни на изданието. Каталогът предлага на вашето внимание близо 120 изби и 800 вина. Отново поздравихме авторите за неимоверното усилие да дегустират и оценят такъв брой вина. Лесно ли е, питахме. Не е лесно, казват ни, но става по-лесно всяка година и повечето изби осъзнават нуждата от такъв наръчник на пазара, подкрепят го, изпращат вината си за дегустация и актуална информация за избата. Това е добра новина, макар да ни е ясно, че има какво да се желае. Концепцията за каталог на виното на дадена държава все още прохожда у нас – изданието е на пазара едва от 3 години. „Страшните“ оценки не са най-важни и в никакъв случай не са единственият критерии за добре свършена работа. Важното е избите да осъзнаят нуждата да присъстват и да се развиват.

За любителите на виното отново са включени интересни теми:

  • Ресвератролът (един друг „Доктор Вино“)
  • Тирбушоните (а си мислех, че съм подготвена)
  • Професия сомелиер (що е то, храна + вино, от дегустацията до винените листи)
  • Божоле Нуво (актуално, без съмнение)
  • 10 тайни на доброто червено вино (автор: Стойчо Стоев – само се ядосваме, че ние не го попитахме за това)

и любимото ни:

  • Винените реколти в България (от 2002 г. насам – може да сме имали огромни прекъсвания в традициите, но вече разполагаме с дозина смислени реколти, чрез които спокойно да започнем да опознаваме себе си).

Можете да намерите каталога при нас, но и на много други места. Ако се чувствате пристрастени към мобилните си телефони, предпочитате „кликане“ пред мириса на хартия или искате да сте информирани 24/7, най-удобната ви опция е да се абонирате за каталога онлайн от тук. Абонаментът е на цената на чаша вино и ви осигурява достъп за един месец. Дегустраните вина от новото издание ще бъдат достъпни до броени дни. Така винаги ще имате каталога в джоба си, докато си пазарувате вина или участвате в разгорещена дискусия с приятели.

Четете без ограничения!