0
0
0
s2smodern

Като еносиасти, чийто основен интерес е виното във всичките му проявления, не можем да подминем вечното противоборство, определящо за 14 февруари, а именно – Трифон Зарезан срещу Свети Валентин. И тъй като алкохолът не е препоръчителен за лица под 18 години, решихме за момент да оставим плюшените мечета на влюбените тийнейджъри и да ви занимаем с празника на нещо също толкова опияняващо като любовта.

В екипът настъпи масово объркване при постъпване на информация, че Трифон Зарезан всъщност е минал преди седмици, но отдъхнахме облекчено, когато разбрахме, че типично по български ще празнуваме деня на любимата ни алкохолна напитка 2 пъти.


©tuscanychic.com

И така. За силно вярващите православни християни Трифонов ден или още Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница се празнува на 1 февруари, но понеже ние гледаме на нещата глобално, празнуваме Деня на лозаря и на 14 февруари. "Отдъхнахме облекчено. Ще празнуваме деня на виното 2 пъти!"

Днес черпят лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Смятаме довечера да посетим последните, за да се убедим лично, че традициите са спазени.

За тези, които се чудят какво да подложат преди да са започнали да празнуват с количествено издържани обеми вино, източници споделят, че на този ден се похапва прясно омесен хляб и пълнена кокошка с ориз. Ако домакинството не ви е сила или имате мускулна треска от ринене на сняг и не сте годни да месите, предлагаме почерпка в кварталната кръчма.


©durokon.com

Знаехте ли, че: Легендата за Трифон Зарезан гласи, че докато въпросният зарязвал лозето си, видял Дева Мария с малкия Христос. Богородица отивала да каже молитва за навършване на 40 дни от раждането. Трифон неблагоразумно й се подиграл, при което, противно на християнските ценности, Дева Мария решила да си го върне. Пътьом “случайно” посетила жената на Трифон и й казала веднага да отиде при съпруга си на лозето, защото си е отрязал носа. Жената истерично се забързала към мястото, а като научил защо е дошла, Трифон се зачудил: "Не мога да си го отрежа, защото държа косера обърнат надолу, а не нагоре!" И за да я увери, обърнал косера, замахнал и без да иска отрязал върха на носа си. Затова го наричат "Зарезан” .

Извод 1. Не се присмивайте на която и да е жена, дори да твърди, че е заченала непорочно.

Извод 2. Не работете с остри предмети, ако сте пили.

Еносиасти ви пожелава тежка маса довечера и лека сутрин на следващия ден.

Наздраве!