0
0
0
s2smodern

Красотата на различното

Не всички вина водят началото си от склоновете на плодородни долини. Някои производители отглеждат грозде в много по-необичайни условия. Независимо дали са пионери в прилагането на нови техники или се стремят да запазят традициите на предците си живи, тези винопроизводители се открояват със способността си да работят в уникална, често екстремна среда.

Вулканични лозя

Вулканичният остров Лансароте на Канарските острови е дом на някои от визуално най-поразителните лозя в света. В сухия вулканичен горен почвен слой всяка лоза е защитен от “zoco” - полукръгла стена от вулканична скала, която предпазва растението от вятъра и запазва влагата.


изображение: lanzarote3.com


изображение: fotocommunity.es


изображение: blackstonetreks.com

Стръмни склонове

Ранген във френския кантон Тан е регион с елзаски лозя, носещи престижното наименование “Grand Cru”. Известени със своето качество, вината, направени тук, впечатляват и с голямото физическото усилие, което изискват по време на гроздобер - лозята се отглежда на изключително стръмни склонове под ъгъл до 45°. На част от парцела в имението Волфбергер, работници дори използват техники за катерене с отблъскване по време на гроздобер.

В богатата вулканична почва на региона се отглеждат седем сорта грозде - от силен и плътен Гевюрцтраминер до изключително ароматен Мускат.


изображение: gourmetsandco.com

Като говорим за стръмни склонове, веднага изниква и мисълта за италианската красавица Чинкуе Тере (Cinque Terre), за която, надяваме се, скоро ще имаме възможност да разкажем по-нашироко.


изображение: 7w0rlds.wordpress.com

Вино от Андите

Лозята на най-висока надморска височина в света се намират в Аржентина, в област Кафаяте. На юг от Салта, лозята на Коломé, Такуил и Пайогаста са кацнали високо в планината, между 2200 и 3000 метра над морското равнище.


изображение: travelingmantor.wordpress.com

Доминиращият сорт грозде в региона Торонтéс се използва за производство на бяло вино с плодови аромати, често сравнявано с Мускат. Тук се отглежда и грозде от сорта Малбек, използвано за производство на червени вина, идеално комбинирани с различни месни блюда.

Ледени вина

Оставено на лозата през месеците декември и януари, канадското “ледено” грозде преминава през процес на замръзване и размразяване, което засилва неговия аромат. Гроздето дори се бере през нощта, за да се осигури оптимално ниво на замръзване, а процесът на пресоване се извършва при много ниски температури (около -13° C).


изображение: wikipedia.org

Произвеждани главно в Онтарио, тези “ледени вина” обикновено се правят от сортовете Видал блан или Ризлинг и се открояват с тяхната киселинност и извънредно богати вкусови аромати.


изображение: winesinniagara.com

Градски лозя

Clos Montmartre е името на лозе с площ от 1500 кв. м., разположено в сърцето на Париж. В непосредствена близост до базиликата Сакре Кьор, под парижкото небе виреят сортовете Гаме и Пино ноар.

Виното от това ексклузивно лозе, което според експертите е по-скоро модно, отколкото уникално по отношение на вкусови качества, се продава само веднъж годишно в рамките на фестивал на гроздобера в началото на октомври. Виното на Clos Montmartre носи различно оригинално име всяка година, което повишава колекционерската му стойност, а цената за бутилка обикновено е около 45 евро.


изображение: oakvillenews.org

Париж далеч не е единственият град, впечатляващ с лозе в “идеалния” център. Ако помните, Прага също има какво да предложи в тази насока с лозята Свети Вацлав.


изображение: elsiepells.wordpress.com

Пустинни вина

Китай насочва все повече ресурси в развитието на лозарство, а провинция Синцзян се е превърнала в най-големият производител в страната. В сърцето на пустинята, обграждаща Туфанската падина, на 154 м. под морското равнище, се отглежда грозде в изключително сухи условия. Най-известната винарна в региона - Лулан - произвежда вина от сортовете Каберне совиньон и Совиньон блан, които печелят все по-голямо признание за качество сред винените експерти.


изображение: notreallytravelling.wordpress.com

Макар вина на Лулан да са налични в почти всеки магазин в региона, те са трудно достъпни в чужбина. Виненият туризъм и износът се усложняват поради дългите разстояния между избите и лошата инфраструктура в Турфан.


изображение: dandlwandering10.blogspot.com

Вино от пепел

През 79 години след Христа, Помпей е погребан под вулканичната пепел след изригването на Везувий. През 1996 г. част от местните винопроизводители решават да възкресят отдавна изгубен сорт грозде, отглеждан някога в сърцето на древния римски град.


изображение: panoramio.com

Тъй като оригиналното лозе е запазено под пепелта, винари са били в състояние да засадят два хектара, точно както в древни времена. Гроздето, отглеждано тук, сe използва за вина в къси серии от 2003 г. насам, а най-известното червено вино носи името на красивата помпейска вила “Villa dei Misteri”. Описвано от дегустатори като плътно и заоблено, това червено вино се прави в изключително ограничени количества и не се продава в търговската мрежа. През последните години, продуктът се предоставя на италианските посолства по света за рекламни цели.

източник: iafrica.com