0
0
0
s2smodern

Опознай България, за да обикнеш виното й

Случвало ли ви се е на гости да ви дойдат “чужденците” и с огромни, тъжни очи да ви хванат натясно с вечния въпрос “какво да видим в България”? Ако сте им показали Александър Невски, Парламента и най-големия мол на Балканите, най-вероятно вече сте се изчерпали откъм идеи.

Нека ви издам една голяма тайна... България е много по-красива и смилаема за окото и сърцето извън града. Затова ви предлагам бързо да оставите настрана урбанистичните разходки и вместо да се чудите с кой нов гурме ресторант да впечатлите, да започнете планирането на винен тур - страната ни има какво да предложи.

Веднага ви издавам още една тайна, все пак блогът трябва да има някаква добавена стойност, не само хубави картинки. Спомняте ли си пътеводителя “Винени маршрути”? Е, в началото на лятото създателите му от ВиноЗона пуснаха в продажба и версия на английски език. Лъскавото издание носи името “The Wine Routes of Bulgaria” и е готово за мигновена употреба в случай на креативен блокаж. Пътеводителят е добре разработена и богата на информация отправна точка за хора, които не познават България, но по знайни и незнайни причини са решили да й дадат шанс да ги омагьоса.

The Wine Routes of Bulgaria започва с кратка история на винопроизводството по нашите земи още от древните траки, минава през Османската империя, комунизма и завършва с оптимистичен поглед към бъдещето на българското вино. Началните страници си правят труда да запознаят чуждоземеца с традиционната българска кухня, за да не ви се налага на вас първи да обяснявате какво има в дроб сърмата и защо това мило агънце се върти на огромен шиш.

На заинтригувания неместен любител на виното пътеводителят разказва по малко за типичните местни сортове като Гъмза, Мавруд, Димят, както и за няколко хибридни сорта под черта като Рубин, Руен, Мелник 55 и други, а вътрешната корица предлага удобна карта на българските винени региони.

Голямата част от The Wine Routes of Bulgaria, разбира се, отделя подобаващо внимание на различни български изби, отворени за винен туризъм. Информацията за избите е удобно подредена по винени региони, всеки от които маркиран в различен цвят за улеснено търсене.

Пътеводителят предоставя изчерпателни подробности относно работни часове на избите, контакти и GPS координати, както и възможности за дегустация, покупки от избата и нощуване – абе, като за американци.

Последните страници дават туристически поглед върху софийските културни паметници и някои потайности, в които да завършите виненото си приключение с апломб.

The Wine Routes of Bulgaria идва до вас на цена от 20 лв. (за евроскептиците) или, иначе казано, 10 евро (за глобалистите). В йени - според курса на деня. Търсете го най-вече в специализираните магазини за вино, вие си знаете кои. Онлайн пътеводителят може да бъде закупен през сайта на авторите му от ВиноЗона.

Ако още не сте се решили дали да направите този подарък, помислете как искате да представите България на света. Според мен, хубавото вино винаги е с приоритет пред разбитите тротоари и градската глъч.